WorldWar2.ro
Armata romana in
al Doilea Razboi Mondial
Home + Organizare + Divizii + Aeronautica + Arme + Decoratii + Operatii militare
Generali + Memorii, jurnale + Media + Primul razboi mondial + Forum
Romana English
Memorii şi jurnale
General Iosif Teodorescu - Memoriu asupra ultimelor lupte care au precedat parasirea Odessei
Sublocotenent Constantin Nicolescu - Jurnal de campanie
Locotenent Simion Iuga - Jurnal de campanie
Sergent Manole Zamfir - Memorii de razboi
Sergent Sandu Aurel - Memorii de razboi
Ion Neculai Agiu - medic pe submarinul Delfinul
Lt.Col. I. Chermanescu - In Rusia. Note de campanie 16 Sept.942 – 3 Ian.943.
Col. (rez.) Constantin Iancu - Memorii de razboi
Sergent Nicolae Neag - Amintiri din razboi
Soldat Traiam Giurgelea - amintiri din Moldova
Sergent Aurel Tucra - amintiri de pe front
Octavian Hosu - amintirile unui elev din scoala de ofiteri
Sublocotenent Grigore Dobos, Regimentul 2 Care de Lupta - Jurnal
Soldat Cucu Nicolae - amintiri din lupta de la Paulis
Sublocotenent Grigore Dobos, Regimentul 2 Care de Lupta - Jurnal

Sublocotenentul Grigore Dobos a fost comandantul plutonului de circulatie al Regimentului 2 Care de Lupta in timpul campaniei din 1945.
Amitirile au intrat in posesia noastra prin intermediul dnei. Ruxandra Popescu, care a si contribuit substantial la identificarea unora din toponime si corectarea lor. Comentariile dintre parantezele drepte apartin atat dumneai, cat si noua. Ii multumin pentru contributie.

25 martie 1945

Implinesc 24 de ani. La ora 14.00 primim ordin sa ne deplasam din Demandice spre front. Noaptea, la ora 12, suntem bombardati de artileria inamica. Bomba cade la 30 m. de masina in care eram cu comandantul regimentului, comandantul brigazii si dl. Capitan Mauru.

Carele incep sa treaca Hronul, un rau nu prea mare. Dorm cu Locotenentul Ogescu intr-un transeu, dar frigul ne scoala si ne plimbam pe camp. Un rus ne incalzeste cu cate o cana cu vin. Dimineata ne apuca plimbandu-ne.

26 martie 1945 (luni)

Regimentul primeste ordin sa atace sectorul cuprins intre satele Dol-Besa [Besa] si Dol Pial [Dolny Pial] (Ung.).
Batalionul I Maior Cociu ataca satul Dol [Dolny Pial] ca prim obiectiv.
Batalionul II ataca satul Besa ca prim obiectiv.

Pierderi: Batalionul I un subofiter 3 trupa, 5 raniti.
Batalionul II Capitan Rauta pierde pe cei mai buni ofiteri ai regimentului.
1. Locotenent Giorgi Ioan, lovit In plin.
2. Locotenentul Negrescu Virgil care e ranit (ambele picioare fracturate) evacuat la un spital de campanie, dar din cauza hemoragiei isi da viata, probabil cu gandul la scumpii lui.
3. Locotenent Manceanu Viorel moare pe cand isi pilota carul (intrase intr-un sant anti-car) lovit de gloantele nemiloase ale unei mitraliere.
4. Locotenent Rosescu Gheorghe este lovit pe cand iesea la creasta cu carul, de un proectil anti-car si arde de viu.
Alti 4 ostasi mor alaturi de comandantul lor.

Ziua de 26 martie 1945 a fost o zi grea, durerea pierderii celor mai buni ofiteri se putea citi pe fetele tuturor. Fiecare se abtinea dar lacrimile porneau siroi. Au inceput toti sa-si aminteasca de micile intimitati si de viata celor pierduti, dar amintirile sunt zadarnice cand nu e cel despre care iti aduci aminte. Au fost inmormantati intr-un cimitir din satul Baica [Bajka]. Fie-le tarana usoara si vesnica pomenire.

Nu stiu cum va primi vestea pierderii Locotenentului Negoescu Virgil, comandantul meu, Popescu Victor-Gheboeni si Diculescu Alex-Manga, cei cu care Locotenentul Negoescu s-a retras din Basarabia.

27 martie 1945

Ne deplasam la Dol Pial unde ramanem pana dupa amiaza. Apoi ne deplasam la Tegla [Tehla] in Melek. Noaptea am dormit (vorba vine) cu Mircea Lazaroiu si maior Ghitescu intr-o sira cu paie. Dimineata ne trezim cu cateva proectile de artilerie care cad in fata noastra.

28 martie

Trecem peste un pod la Martinova. Stam pana dupa amiaza cand ne deplasam la Gor Siles [Dolny Siles]. Aici dam de vin. Pentru prima oara mancam mai bine si bem destul.

29 martie

Trecem Nitra pe la Surami [Surany] si ne oprim la Branci [Branc]. La Dol Pial [Dolny Pial] ataca Batalionul II. Carul Sublocotenentului Dumitrescu arde lovit de un proectil anti-car iar el scapa ca prin minune.

30 martie

Ne deplasam la Pania [Pana] unde dam de vin foarte mult. Plecam a doua zi.

31 martie

Mergem la paduricea de langa Mladigai [Mlady Haj] unde se instaleaza comandamentul. Pe la pranz, comandantul regimentului, Colonelul Zatreanu, Impreuna cu divizia 141 rusa ocupa satul Ireg cu doua S.P.V. [Sdkfz 251], fara sa stie ca in sat sunt nemti. Peste cateva minute se deslantue un baraj de artilerie inamic foarte puternic din care Colonelul Zatreanu scapa nevatamat.

1 aprilie 1945

Se dau lupte pentru cucerirea inaltimilor din regiunea Bratislavei. Carele Batalionului I lupta foarte bine incat nemtii sunt fortati sa se retraga peste noapte. Este, cred, unica in istoria carelor, lupta aceasta dusa cu un inamic care domina din punct de vedere strategic si topografic.

2 aprilie 1945

Ne indreptam catre Bratislava cu directia Pania [Pana]. De dimineata am baut cam mult si intrucat am mers cu dl. Colonel in masina, am dormit pana la intrarea in Pania. Aici stam una zi.

Pe la ora 22 au venit cateva avioane de noapte, asa numitul de noi "Mos Costica", care a lasat cateva oua, dar noi am scapat nevatamati.

3 aprilie 1945

Cade Bratislava, capitala Slovaciei. Spre seara sunt trimis de comanda regimentului sa recunosc daca orasul e cucerit in intregime. Plec cu un S.P.V. [Sdkfz 251] pe la ora 17. La intrarea In oras intalnim 3 baricade pe sosea si un sant anti-car. Orasul fumega in anumite cartiere. Totul este devastat. Din case, care mai de care, iese cu trofee. Mi-am luat atunci cateva paste de dinti dintr-o farmacie.

4 aprilie 1945

Ne deplasam catre Morava pentru a trece peste podul de vase. Batalionul I incearca sa treaca podul, dar este bombardat de aviatie.

5 aprilie 1945

Trecem Morava pe un pod de vase. Noaptea am dormit intr-un tunel adapost, de langa rau.

6 aprilie 1945

Cantonam intr-un sat din Austria. Aici intalnim pe drum circa 20 partizani omorati... Rusi.

7 aprilie 1945

Ne indreptam catre pozitie. Ziua ne hartuieste aviatia care incearca zadarnic sa distruga coloanele in mars.

8 aprilie 1945

Ne gasim la ora 5 a.m. in marginea unei paduri de langa satul Hohenruppersdorf. Batalionul I se grupeaza pentru atac. La ora 8.30 incepe pregatirea atacului. Trage artileria si incepe sa cante Katiusa. Carele ajung pana in marginea satului. Aici sunt oprite de un foc violent de la inamic. Raman in pozitie defensiva peste noapte.

9 aprilie

Incercari de contraatac inamic respinse.

10 aprilie

Inamicul maseaza trupe autoblindate si tancuri.

11 aprilie

Batalionul incepe atacul satului Hohenruppersdorf. Inamicul opune rezistenta darza, contraatacand cu tancuri din toate directiile. Carele noastre, desi ocupasera in intregime satul, sunt nevoite sa se retraga.

12 aprilie

Inamicul cauta sa respinga, de pe noua pozitie a Batalionului, carele noastre, prin contraatacuri numeroase. Insa vitejia tanchistilor nostri ii da peste cap. Sublocotenetul Radu Constantinescu este un adevarat erou, prin felul cum scapa din greaua situatie de incercuire.

13 aprilie

In zori carele sunt primite cu foc anti-car din toate partile. Artileria incepe sa traga pe pozitie. Aviatia inamica, mai furioasa ca oricand, incepe sa bombardeze si sa mitralieze. Zi foarte grea pentru toti. Panica intra in infanterie, care se retrage in debandada. Totusi carele incep lupta singure. Ataca satul direct cu 3 care iar restul le manevreaza prin dreapta de flanc. Manevra reuseste si satul este ocupat. Inamicul se retrage spre Sric [Schrick]. Batalionul ramane in marginea de NV a satului Hohenruppersdorf pentru regrupare. Pierderi: 10 disparuti, 5 care avariate luate de inamic, Sublocotenentul Ivan Horia mort, lovit in cap de un proiectil anti-car. Cativa ostasi raniti.

14 aprilie

Regimentul, in urma cererii domnului Colonel, trece in refacere, ramanand numai una companie mixta compusa din carele ce au mai ramas, sub comanda Capitanului Duceac Arcadie.

15-24 aprilie

Se constitue compania si se grupeaza in regiunea Nexing. Apoi se deplaseaza catre orasul Mistelbach. Raman translator la aceasta companie.

In Mistelbach gasesc circa 30 romani C.F.R.-isti luati de nemti in retragere. Majoritatea sunt cunoscuti pentru ca sunt din Adjud, unde am copilarit. Le fac rost de un camion, de acord cu comandantul Companiei si-i expediem la Bratislava pentru ca acolo este C.F. si posibilitatea de a pleca in tara e mai mare.

25 aprilie

Compania intarita cu care R 35 [Renault R-35] (2 la numar, comandate de Sublocotenentul Dumitrescu) se deplaseaza catre granita Cehoslovaciei, pentru a trece din nou Morava in Cehia.

26 aprilie

Noaptea la 4.00 se trece raul iar in zori incepe atacul. Toata ziua carele au fost tintuite de niste tigre [Pz. VI] nemtesti si spre seara se incendiaza un T.4 [Pz. IV].

27 aprilie 1945

In dimineata acestei zile, pe la ora 10, un contraatac serios inamic respinge infanteria si produce o panica de nedescris. Totusi carele raman la datorie si spre amiaza contraatacul este respins. Dupa amiaza am fost prins intr-un baraj de artilerie si am scapat fugind cu motocicleta. Pana pe seara nici o actiune. Carele primesc ordin sa ramana pe pozitie urmand ca a doua zi in zori sa atace din nou.

Orasul Brno este ocupat de rusi de ieri, 26 aprilie. Soseaua pe care atacam este aceia ce duce la Brno.

28 aprilie 1945

Batalionul ramane pe pozitie in defensiva. Inamicul bombardeaza catre ora 15 satul Musov [Na Muslove] in care ma aflu. O bomba cade la circa 50 m. de mine si la 8 m. de un car T4 care se repara. Nu a fost nici un ranit Intrucat bomba a cazut pe o casa si a facut explozie pe acoperis. La ora 15 (14 ora Romaniei) ascult radio Bucuresti. Aflu ca Mussolini a fost capturat de partizani.

29-31 aprilie 1945

Ramanem in aparare la cota 222. Schimburi de focuri de artilerie violente pe timpul noptii.

1-3 mai 1945

De 1 mai am facut-o lata cu rusii la Brigada de tancuri. Pe 2 mai am baut in grajdul nostru cu Misu Dumitrescu care s-a imbatat ca un porc cu spirt. Pe ziua de 3 mai un contraatac inamic produce o oarecare panica dar este respins.

4-5 mai 1945

Pregatiri intense pentru atac. Se cara intruna in sectorul nostru armament greu si artilerie. Katiusa ca niciodata a invadat satul. Sunt peste 200 masini.

6 mai 1945

Ziua 1-a de Pasti. Am plecat la regiment si am luat din ordinul Brigazii [27 Tancuri sovietice] 5 A.B. cu care am plecat pe pozitie.

In dimineata lui 7 mai 1945

La ora 5.30 ne scoala un sunet foarte puternic. Incepuse pregatirea artileriei si a Katiuselor. Daca cineva ar avea o imaginatie cat de bogata nu poate descrie in cuvinte haosul care s-a produs in acele 2 ore. Comparatia cea mai nimerita ar fi urmatoarea. Ploaia cred ca trimite stropi pe pamant destul de desi dar proiectilele in sectorul nostru cadeau si mai des.

7 mai 1945

In observatorul artileriei inaintate am asistat la desfasurarea panoramica a luptei. Au picat cateva proiectile langa mine si Mircea.

S-au cucerit 7 sate in acea zi. Carele noastre, ca prin minune, au scapat neatinse. Locotenentul Vladoianu a primit botezul focului in ziua cand soarele nu se mai vedea de fum.

8 mai

Inamicul se retrage in debandada. Suntem in continua urmarire. Am inaintat atunci 70 km. pana in orasul Znaim [Znajmo]. Noaptea am dormit foarte confortabil la niste cehi. Trecusem in Cehia.

9 mai

La ora 6 ma scoala ordonanta si-mi spune: "Domnule Sublocotenent s-a facut pace". Am iesit afara si ostasii mei m-au luat cu asalt. Au iInceput sa ma ridice pe brate si sa ma sarute. S-a facut un chef cum se face atunci cand ai scapat de grija si de frica clipei ce va veni.

-%-

Ne deplasam tot in urmarire spre Telci [Telc] intrucat bande de S.S. mai rezista in paduri.

Fara data

M. St. M. [Marele Stat Major] comunica:
La vest de Morava trupele romane au cucerit 30 de localitati.
Moscova a sarbatorit prin salve de tun jonctiunea istorica a trupelor ruso-anglo-americane.
Coresp. Reuters comunica ca armata rusa a intrat in centrul Berlinului. Sunt la 200 m. de Ministerul de Interne.
Aliatii au trecut raurile Els [Ems] si Leda.
Aliatii se apropie de Munchen.
Au fost luati 3 generali prizonieri aliati.
Tancuri aliate au atins frontiera Elvetiei.
Ocupat Vicenta [Vicenza].
Himler [Himmler] comunica aliatilor ca Hitler este pe moarte.
Roberto Farinacci a fost executat.

 Sus
Comentarii vizitatori Adauga comentariu
Nu sunt comentarii pentru acest articol