WorldWar2.ro
Armata romana in
al Doilea Razboi Mondial
Home + Organizare + Divizii + Aeronautica + Arme + Decoratii + Operatii militare
Generali + Memorii, jurnale + Media + Primul razboi mondial + Forum
Romana English
Generali
Maresal Ion Antonescu
General de armata Gheorghe Avramescu
General de armata Petre Dumitrescu
General de armata Gheorghe Mihail
General de corp de armata Nicolae Ciuperca
General de corp de armata Nicolae Dascalescu
General de corp de armata Corneliu Dragalina
General de corp de armata Nicolae Macici
General de corp de armata Mihail Racovita
General de corp de armata Nicolae Sova
General de divizie Radu Băldescu
General de divizie Ioan Dumitrache
General de divizie Mihail Lascar
General de divizie Leonard Mociulschi
General de divizie Ioan Sion
General de brigada Radu Korne
General de escadra aviator Gheorghe I. Jienescu
General de corp de armata Nicolae Ciuperca
General de corp de armata Nicolae Ciuperca

2 iunie 1940 – 13 septembrie 1941: Armata 4

17 octombrie 1941: Ordinul Mihai Viteazul cls. a III-a

? ? 1942: Ordinul Coroana Romaniei in grad de Mare Cruce

Nicolae Ciuperca s-a nascut pe 20 aprilie 1882 la Ramnicu Sarat. Intre 1900 si 1902 a urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri de Infanterie si Cavalerie, obtinand gradul de sublocotenent. A fost avansat locotenent in 1907 si capitan in 1911. In acelasi an a fost admis in Scoala Superioara de Razboi, pe care a terminat-o in 1913. In 1916 a fost ridicat la gradul de maior, iar in 1920 la gradul de locotenent colonel. A devenit general de brigada in 1930.

General de corp de armata Nicolae Ciuperca a fost numit comandantul Armatei a 4-a pe 2 iunie 1940. A incercat pe cat posibil sa evite ciocnirile cu trupele sovietice in timpul retragerii din Basarabia, mai ales ca acestea nu au respectat programul stabilit de ambele parti. Din pacate nu au putut fi evacuate toate depozitele militare.

Peste un an, generalul Ciuperca se gasea tot la carma Armatei 4 (Corpurile 3, 5 si 11), pregatindu-se sa recupereze teritoriile pierdute. Ofensiva trupelor de sub comanda sa a inceput pe 5 iulie 1941, dar Corpul 5 s-a impotmolit datorita puternicei aparari sovietice in zona Tiganca. Corpul 3 a reusit sa treaca Prutul, dar a intampinat si el o rezistenta puternica. Situatia a devenit foarte periculoasa, datorita contraatacurilor sovietice, dar Armata 4 a rezistat pe pozitie, benificiind si de sprijinul pretios Gruparii Aeriene de Lupta. Generalul Ciuperca a renuntat la atacul frontal pentru o lovitura in flancul nordic al inamicului, reusind pana la urma sa depaseasca momentul dificil initial. Armata 4 a trecut la urmarire, iar, pe 26 iulie, trupele sovietice fusesera respinse peste Nistru.

Trupele romane au inceput sa traverseze vechea frontiera de stat pe 3 august si au inaintat spre Odesa. Ordinele Marelui Stat Major pentru generalul Ciuperca (pe 8 august 1941) erau de a incerca sa cucereasca orasul din miscare, considerandu-se ca inamicul se afla in deruta si nu putea opune o rezistenta serioasa. Aceasta idee era evident gresita, iar comandantul Armatei 4 a semnalat faptul ca sovieticii erau hotarati sa mentina Odesa. Era prima neintelegere intre general si Marele Stat Major. Armata 4 a primit Corpurile 1 si 4 ca intariri si a inceput ofensiva pe 18 august, inaintand incet si confirmand parerile generalului Nicolae Ciuperca. In plus se declasanseaza disputa de conceptie asupra modului de executare a atacului. In timp ce maresalul Antonescu si Marele Stat Major erau pentru un atac general, din mai multe directii, generalul Ciuperca propunea concentrarea fortelor ofensive pe un front ingust si atacul in sectorul Dalnik-Tatarka. Acest conflict de opinii va duce pe 9 septembrie la inlocuirea sa de la comanda Armatei 4, iar pe 13 octombrie a fost trecut in rezerva.

Dupa razboi a activat in organizatia anti-comunista Graiul Sangelui. Pe 12 septembrie 1948, generalul Nicolae Ciuperca a fost arestat de autoritatile comuniste si inchis la Jilava. A decedat pe 25 mai 1950, in spitalul penitenciarului Vacaresti.

Autor: Victor Nitu
 Sus
Comentarii vizitatori Adauga comentariu
Nu sunt comentarii pentru acest articol