WorldWar2.ro
Armata romana in
al Doilea Razboi Mondial
Home + Organizare + Divizii + Aeronautica + Arme + Decoratii + Operatii militare
Generali + Memorii, jurnale + Media + Primul razboi mondial + Forum
Romana English
Generali
Maresal Ion Antonescu
General de armata Gheorghe Avramescu
General de armata Petre Dumitrescu
General de armata Gheorghe Mihail
General de corp de armata Nicolae Ciuperca
General de corp de armata Nicolae Dascalescu
General de corp de armata Corneliu Dragalina
General de corp de armata Nicolae Macici
General de corp de armata Mihail Racovita
General de corp de armata Nicolae Sova
General de divizie Radu Băldescu
General de divizie Ioan Dumitrache
General de divizie Mihail Lascar
General de divizie Leonard Mociulschi
General de divizie Ioan Sion
General de brigada Radu Korne
General de escadra aviator Gheorghe I. Jienescu
General de corp de armata Nicolae Dascalescu
general de corp de armata Nicolae Dascalescu

14 iunie 1940 – 30 iunie 1941: Divizia 20 Infanterie

31 iunie – 1 noiembrie 1941: Divizia 21 Infanterie

22 septembrie 1941: Ordinul Mihai Viteazul cls. a III-a

9 noiembrie 1941 – 11 ianuarie 1945: Corpul 2

18 iulie 1942: promovat la gradul de general de corp de armata

? ? 1944: Ordinul Steaua Romaniei clasa I-a

12 ianuarie – 18 februarie 1945: Armata 4

19 februarie – 2 martie 1945: Corpul 2

21 februarie 1945: Ordinul Mihai Viteazul cu spade cls. a III-a

3 martie – 1 iunie 1945: Armata 4

Nicolae Dascalescu s-a nascut pe 29 iunie 1884 langa Piatra Neamt, intr-o familie modesta de tarani. Cu un efort financiar considerabil a reusit sa se inscrie in 1906 la Scoala de Ofiteri de Artilerie, Geniu si Marina, iar in 1908 a absolvit-o al treilea din 30 de elevi si a primit gradul de sublocotenent. In 1911 a fost promovat la gradul de locotenent, iar in timpul celui de-al doilea razboi balcanic a comandat o baterie a Regimentului 8 Artilerie. Promovat capitan (din nou inainte de termen) a luptat in fruntea unei baterii din Regimentul 4 Artilerie in 1916-1917. In septembrie 1917 a preluat un divizion de artilerie si a primit gradul de maior. Cu aceasta unitate a participat la campania din 1919 in Ungaria.

In 1921 a fost admis in Scoala Superioara de Razboi. A absolvit-o in 1923 si a fost promovat la gradul de lt. colonel, iar in 1929 la gradul de colonel. In 1931 a preluat comanda Regimentului 1 Artilerie AA, iar in 1933 a fost numit sef al statului major al Corpului 3. In 1936 a fost promovat general de brigada si a primit comanda Brigazii 12 Artilerie.In octombrie 1937 a fost numit de asemenea si secretar de stat in Ministerul de Razboi. Dar datorita integritatii sale si a intransigentei de care dadea dovada cand era vorba de contractele de aprovizionare ale armatei, a fost fortat sa demisioneze. Generalul Dascalescu a fost mutat la Brigada 1 Artilerie AA pana in august 1939, cand a fost numit comandant al Diviziei 25 Infanterie.

In iunie 1940 a fost promovat la gradul de general de divizie si transferat la Divizia 20 Infanterie. Peste un an, in iunie 1941 a preluat Divizia 21 Infanterie, cu care a intrat in lupta pe 6 iulie. A fost angajata in lupte foarte grele in capul de pod de la Tiganca, in Basarabia, unde, desi fusese redusa la patru batalioane, a tinut fata atacului a doua divizii sovietice pe 12 iulie. A fost in permanenta in prima linie si chiar a condus personal cateva contraatacuri, ca cel de pe 8 iulie cand a preluat comanda Regimentului 11 Infanterie si l-a despresurat pe copmandantul acestuia care era incercuit impreuna cu 68 de soldati. In timpul bataliei, Antonescu a vizitat deivizia si l-a decorat pe Dascalescu cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a. Se pare ca viitorul maresal si-a scos propria decoratie de pe piept (primita in primul razboi mondial) si i-a dat-o generalului. Dascalescu a fost de fapt primul ofiter roman care a primit aceasta distinctie in al doilea razboi mondial (dupa ce Antonescu primise clasa a 2-a si intaia).De asemenea, steagul Diviziei 21 Infanterie a fost decorat cu acest ordin. In timpul sangeroasei batalii de la Tiganca, divizia sa a pierdut 6.222 de oameni. Ofensiva insa a continuat si Divizia 21 Infanterie a luat apoi parte in batalia de la Odessa.

A fost transferat la comanda Corpului 2, cu care a participat in batalia de la Stalingrad. A fost de asemenea promovat la gradul de general de corp de armata. Corpul sau facea parte din Armata a 3-a si avea de aparat un front de 35 de km, mult peste posibilitatile celor doua divizii care il compuneau. Totusi, Corpul 2 a rezistat mai multor atacuri locale sovietice in octombrie, respingandu-le pe toate. Dar marea ofensiva a Armatei Rosii, care inceput pe19 noimebrie, a fost prea mult. Una dintre diviziile corpului a primit socul principal al asaltului. Ceea ce a ramas a fost incercuit. Apoi Corpul 2 a luat parte in in incercarea de a stabiliza frontul pe raul Cir, dar fara succes. A fost trimis inapoi in tara la inceputul anului 1943 si a primit misiunea de aparare a litoralului si a frontierei sudice.

Dupa 23 august 1944 a luat prizonieri 10.500 de soldati germani. Corpul a fost apoi detasat la Armata 4 si a luat parte in campania contra trupelor Axei din Transilvania. Aici trupele sale au stabilit primul cap de pod peste Mures, fiind nevoite sa duca luptele cele mai grele din acel teatru de operatiuni. Corpul si-a continuat inaintarea in Ungaria dupa ce pe26 octombrie a luat si ultimul oras transilvanean din mainile germanilor. La sfarsitul lui 1944 si inceputul lui 1945 ajunsese in Slovacia.Generalul Dascalescu a primit Ordinul Mihai Viteazul cu spade clasa a III-a.

A fost numit in ianuarie 1945 comandant al Armatei 4, in locul generalului Avramescu, care era suspectat de colaborare cu germanii. In ciuda bunelor rezultate obtinute de Dascalescu, maresalul Rodion Malinovsky a cerut in mod repetat revenirea generalului Avramescu, fiind deranjat de protestele acestuia dupa ce sovieticii „furasera” victoria de la Roznava romanilor. Dar intoarcerea la comanda Corpului 2 a fost de scurta durata, deoarece generalul Avramescu a fost arestat pentru o presupusa tentativa de a trece cu intreaga armata la inamic. Dascalescu a fost numit iarasi comandant al Armatei 4 si a jucat un rol important in batalia pentru Banska Bystrica in martie 1945, unde a fost si ranit de o salva de mortier. Totusi a ramas pe front. Sfarsitul razboiului a gasit Armata 4 pe drumul spre Brno, in Boemia de est. Incepand din septembrie 1944, Armata 4 strabatuse 1.357 km, traversase 13 cursuri importante de apa si 11 masive muntoase, purtand 12 batalii importante in conditii meteorologice foarte dificile. Au fost capturati 54.448 de soldati germani si unguri, precum si un bogat material de razboi. Au fost pierduti 90.000 de oameni.

General de corp de armata Dascalescu a fost in permanenta in linia intai, chiar si cand era comandant de armata si, dupa spusele multor dintre subordonati, genera multa incredere in jurul sau. Soldatii il iubeau, mai ales datorita grijii deosebite pe care le-o purta. De aici si porecla „generalul-soldat” sau „generalul nostru”.

Pe 1 iunie 1945 a fost destituit si trecut in rezerva. Atitudinea sa ostila fata de noii ofiteri politici din armata si fata de comunism in general a fost motivul principal. Acesta a fost sfarsitul unei cariere de 39 de ani sub arme, din care 10 in timp de razboi, timp in care s-a dedicat total armatei. Nu a avut nevasta, nu a avut copii. S-a reintors in satul sau natal unde mai avea o bucata de pamant (aproape 7 ha) si a inceput sa-l munceasca alaturi de familia fratelui sau. Dar pe 9 septembrie 1945 a fost arestat si apoi judecat pentru presupuse crime de razboi, dar la sfarsitul lunii a fost achitat si reabilitat. Hartuiala a continuat si in noiembrie 1948 i s-a suspendat pensia, iar o parte din proprietati i-au fost confiscate. Trei ani maitarziu a fost din nou arestat, de data aceasta pentru „sabotaj agricol” si aruncat in inchisoarea Jilava, fara proces. Acesta a avut loc dupa cativa ani siafost eliberat pe 5 octombrie 1955. S-a mutat la Piatra Neamt la o nepoata. In 1956 a reinceput sa primeasca pensia. Mai tarziu a fost promovat la gradul de general colonel (echivalent cu general de armata), asa cum ar fi trebuit sa fi fostcu mult timp in urma, dar a refuzat constant sa colaboreze cu Ministerul Apararii cu ocazia diverselor comemorari sau sa-si redacteze memoriile. A trecut in nefiinta in timpul somnului pe 28 septembrie 1969. A fost inmormantat cu toate onorurile militare si peste 10.000 de oameni au l-au condus pe ultimul drum.

In prezent, in onoarea sa, Brigada 1 Rachete Sol-Aer ii poarta numele.

Autor: Victor Nitu
 Sus
Comentarii vizitatori Adauga comentariu
Tudor  (24 octombrie 2005)
http://procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/gcaraza/aiud/docs/cap8.htm


Generalul Nicolae Dascalescu


Din partea de vest a satului Girov, porneste un deal care tine pana in Piatra Neamt, invecinandu-se cu dealul Balaurul si cartierul Vanatori, situat in partea de sud-est a orasului, unde se afla o unitate militara - Regimentul 15 Dorobanti. Acest regiment si-a capatat numele de faima in razboiul din 1877, cand, la Plevna, in fata redutelor Grivita I si Grivita II, ostasii nemteni au cucerit aceste mari bastioane si au infipt drapelul romanesc pe reduta. 

Pe acest deal, inca din primavara cand se arata firul ierbii, pana tarziu, toamna, putea fi vazut un batran cu o barba alba ca a lui Mos Craciun, purtand o turma de vreo 20-25 de carlani adunati din tot satul. Pazitorul nostru de oi purta o traista pe umar, in care avea ceva merinde si cateva carti, insa foarte mult timp din zi il petrecea admirand dealurile si muntii din jur. De niste aduceri aminte, privirile batranului cand se luminau, cand se intristau pana la lacrimi. 

Pe acelasi deal, recrutii din unitatea militara a Regimentului 15 Dorobanti faceau instructie si teme de lupta. Mai multe zile la rand, un locotenent incercase o tema de lupta care nu-i reusea deloc pentru ca formatia militara cu care se antrena il dadea de fiecare data peste cap. 

Urmarindu-i actiunea, batranul se apropie de el si, zambindu-i cu blandete, ii intocmi o tema de lupta atat de aparare, cat si de atac. Necajit de faptul ca  pana si un cioban stie mai multa tactica de lupta decat el, se rasti la acesta si-l alunga.

Batranul oier pleca si in coltul gurii ii aparu un zambet amar.

Trecu un an de la aceasta intamplare si, intr-o zi, un ofiter si un grup de soldati venisera la instructie pe acelasi deal. Atent la miscarile militarilor, acelasi batran dadea dezaprobator din cap. In cele din urma, se apropie de ofiter si ii zise: 

- Domnule locotenent, anul trecut mi-ati vorbit urat si m-ati alungat cand v-am spus ca tema pe care o aplicati nu este buna. Si dovada a acestui lucru este ca pe umarul dumneavoastra n-a mai aparut nici o stea. De data aceasta, va rog sa ma ascultati.

Calm, cu multa siguranta, pazitorul de oi intocmi un plan de batalie, in fata caruia locotenentul ramase mut de uimire. 

- Cine sunteti dumneavoastra si ce grad ati avut in armata? 

- Numele meu n-o sa va spuna nimic, ii raspunse batranul, dar ca militar am fost  general de armata. 

Fulger parca trecu peste ochii ofiterului, calcaiele ii scaparara in pozitia de drepti si cu mana la cascheta saluta:

- Sa traiti, domnule general!

Batranul zambi, se intoarse si pleca la oile lui, in timp ce locotenentul incremeni in pozitie de drepti si nu-si mai putea reveni din uimirea ce il cuprinsese. Cu planul de lupta facut de "oier", tanarul ofiter a fost inaintat in grad si citat pe armata. Comandantul regimentului avu insa curiozitatea sa-l intrebe cum reusise sa realizeze un plan atat de iscusit, in felul acesta ofiterul fiind nevoit sa spuna ca adevaratul strateg este un cioban, fost general de armata.

*

In campania din Rasarit, in afara de un bun camarad si conducator de osti, Nicolae Dascalescu a fost un om cu suflet mare si, totodata, un bun crestin. Avea grija intotdeauna de ostasii lui si se simtea indatorat fata de oricare cetatean intalnit in drum. Astfel, pe frontul din Rusia, a salvat cateva mii de civili  de la o moarte sigura prin infometare, civili de toate varstele, dar in special femei, copii si batrani. 

Intre cele doua fronturi, in vale se afla un sat populat de circa 2.000 de oameni, izolat de restul lumii si pradat de insisi ostasii sovietici. Neavand posibilitate de comunicare si nici de a se alimenta, zilnic mureau cu sutele, caci de 4-5 saptamani, de cand erau intre fronturi, nimeni nu le venise in ajutor. Cu multe riscuri, generalul Nicolae Dascalescu trimitea in sat ostasi romani incarcati cu alimente.

Si frontul a inaintat inspre inima Rusiei, ca apoi sa se intoarca la baza si sa porneasca inspre apus, de aceasta data nu alaturi de ostasii germani, ci impotriva lor. De la Cotul Donului si Marea de Azov, generalul Nicolae Dascalescu si ostasii romani au ajuns in Muntii Tatra, iar la sfarsitul razboiului pana aproape de Praga. Era cunoscut sub numele de "Eroul din Muntii Tatra". Dupa acel trist 9 mai 1945, generalul si ostasii romani au facut cale intoarsa pe jos, de la Praga la Bucuresti, trecand prin Budapesta si intrand in tara pe la Curtici-Oradea. 

In anul 1950, in trecere spre Moscova, Gheorghe Gheorghiu-Dej a mers si la Praga, unde secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac l-a intrebat de soarta generalului Dascalescu, cerandu-l ca specialist pentru instruirea armatei cehoslovace. La Moscova, Stalin l-a intrebat pe Dej de acelasi general care, desi inamic, salvase de la moarte circa 2.000 de nevinovati. Dupa ce s-a intors din Rusia, Gheorghiu-Dej s-a interesat la subalternii sai cine este generalul Dascalescu, cerand sa fie adus in fata lui. 

Intr-o celula a inchisorii Jilava, arhiplina, un gardian intreba care este generalul Dascalescu. Spalat, barbierit si imbracat cu hainele pe care le avea la magazie, generalul Dascalescu a fost dus cu o masina la Gheorghiu-Dej. Au urmat mai multe intrebari, dupa care i s-a spus ca este liber, fiind condus pana in strada. Spre marea sa uimire, cand a vazut ca nimeni nu-l mai urmareste, generalul a ramas mult timp pe ganduri, nestiind incotro sa apuce. S-a hotarat s-o ia inspre satul natal, la singura fiinta apropiata pe care o mai avea in viata - o sora vaduva, saraca si care locuia in casa parinteasca din tinutul Neamtului.

Comuna Girov isi primea intr-una din zile un fiu, plecat inca de tanar si reintors acum batran. Cu pensia de 80 de lei pe care conducerea comunista i-o dadea lunar acestui fost general de armata, erou atat pe Frontul din Rasarit, cat si pe Frontul din Apus, Nicolae Dascalescu avea voie sa moara de foame, neposedand nici un fel de avere. 

Chiar daca toti il cunosteau si il iubeau pe acest mare om de stat, nimeni nu putea sa il ajute, asa incat, pentru a nu fi povara pentru sora si nici pentru nepotii sai, pazea carlanii satului, pe dealul din Vanatori.

 
*

Dupa alte doua luni de la aceasta intalnire, un colonel comandant de regiment si un ofiter inferior urcau dealul pentru a-l intalni pe batranul pazitor de oi. Au discutat cu el, spunandu-i dorinta superiorilor de la Bucuresti. De la aceasta intalnire, au mai trecut cateva luni si generalul nostru a primit o instiintare ca de la 128 lei, pe care ii capatase la ultima marire, pensia i-a fost stabilita la 2.500 lei. De asemenea, i se comunica faptul ca, la sarbatorile nationale ale RSR, va putea purta hainele militare si decoratiile castigate pe Frontul de Vest, va putea merge la Bucuresti, unde va sta in tribuna cu cei mari, in Piata Aviatorilor, primind defilarea care va avea loc de sarbatoarea respectiva. Totodata, i s-a interzis de a mai pazi oile satului pe deal. 


*
 
In luna iulie 1969, l-am vizitat la Spitalul "Dr. Angelescu" din Piatra Neamt, intr-o rezerva de la etajul doi. Iesiti pe coridor, am stat de vorba cred ca mai bine de trei ore. Mi-a istorisit multe lucruri din zbuciumata lui viata, confirmandu-mi si ceea ce  stiam eu despre dumnealui. 

- Am avut noroc, mi-a marturisit, ca n-am apucat sa fiu judecat si am scapat doar cu cateva luni de inchisoare.

Pensia de 2.500 lei nu a fost niciodata ridicata integral de el, ci maxim o treime, in jur de 800 lei, si numai in cazuri exceptionale 900 de lei, pentru a-si asigura o viata de spartan, cum spunea dansul. Pentru restul banilor semna si-i oferea copiilor saraci, vaduvelor, orfelinatelor, spitalelor, azilelor de batrani etc. 

De la iesirea din Jilava, nu a parasit niciodata satul natal Girov sau orasul Piatra Neamt pentru a merge la vreo defilare straina lui si poporului roman, nu a mai imbracat haina militara si nu a raspuns niciunui apel al autoritatilor comuniste. 

Cand ne-am despartit, mi-a spus cu adanca tristete: 

- Vino sa ma mai vezi ca nu peste mult timp ma duc dincolo.

Am mai fost, intr-adevar, in doua randuri la el. 

Pe la jumatatea lunii septembrie 1969, in fata Casei de cultura am vazut drapelul romanesc indoliat. In hol, pe catafalc, l-am recunoscut pe cel care a fost generalul de armata Nicolae Dascalescu, Eroul de la Stalingrad si Eroul din Muntii Tatra, erou al atator batalii si erou in viata civila. Am ingenuncheat. 

Cateva ore mai tarziu, o coloana nesfarsita de oameni urma cortegiul funebru. Inmormantarea era facuta de primaria orasului pentru ca decedatul fusese sarac si  nu mai avea pe nimeni. 

In fata Liceului "Petru Rares", cortegiul s-a oprit, insemn al despartirii de institutia unde fostul elev a primit lumina, fiind premiant pe tot parcursul anilor de studiu. Cei care priveau si foarte multi elevi s-au alaturat acestei nesfarsite coloane pentru a-l conduce pe ultimul drum pe acest om iubit de toti. Am numarat 34 de generali, in majoritate straini, printre care si francezi. L-am insotit pana la cimitir, ca un ultim omagiu adus acestei mari personalitati a neamului romanesc.