Home + Organizare + Divizii + Aeronautica + Arme + Decoratii + Operatii militare
Generali + Memorii, jurnale + Media + Primul razboi mondial + Forum
Romana English
Decoratii din perioada regala
Ordinul Mihai Viteazul
Ordinul Steaua Romaniei
Ordinul Coroana Romaniei
Medalia Virtutea Militara
Ordinul si medalia Bene Merenti
Medalia pentru Devotament si Curagiu
Medalia pentru Devotament si Curagiu
Medalia pentru Devotament si Curagiu
Dupa ce principatele Moldova si Tara Romaneasca au fost unite prin dubla alegere ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), printul a incercat sa creeze un sistem national de decoratii. Tentativa a esuat datorita opozitiei hotarate a imperiilor Otoman si Habsburgic. La acea data, Romania era inca vasala Imperiului Otoman si instituirea de decoratii ar fi fost un gest de independenţă.

Medalia Pentru Devotament si Curagiu a fost una dintre distinctiile proiectate de Cuza. Era o medalie rotunda din argint cu diametrul de 34 mm. Aversul prezinta bustul lui Cuza inconjurat de textul “Alessandru Ion I 1864”, in timp ce reversul contine textul “Devotamentu si Curajiu” inconjurat de o cununa de lauri. Pe avers, sub bust, se afla si numele gravorului (Cague F. sau CT). Medalia se atasa de panglica printr-o cununa de lauri. Culoarea panglicii nu este cunoscuta dar, dupa unele surse, era jumatate rosie si jumatate galbena.

Se crede ca medaliile au fost acordate civililor sau politistilor pentru acte de bravura in timpul inundatiilor catastrofale care au afectat sudul Romaniei in acel an.

Este interesant faptul ca, potrivit unui decret publicat in Monitorul Oficial, Carol I a acordat in 1877 un total de 14 medalii Pentru Devotament si Curagiu, dintre care sase din clasa “de aur” si opt din clasa “de argint”. Nu se stie daca aceste medalii erau identice cu cele produse sub domnia lui Cuza (medalia lui Cuza avea o singura clasa). Probabil ca regele Carol I a intentionat sa pastreze si aceasta medalie in sistemul national de decoratii (la fel cum s-a intamplat cu alte decoratii ale lui Cuza, cum ar fi Medalia Virtutea Militara), dar ca proiectul a fost abandonat ulterior din cauze necunoscute.

Autor: Dragos Baldescu
 Sus
Comentarii vizitatori Adauga comentariu
Nu sunt comentarii pentru acest articol