Home + Organizare + Divizii + Aeronautica + Arme + Decoratii + Operatii militare
Generali + Memorii, jurnale + Media + Primul razboi mondial + Forum
Romana English
Decoratii din perioada regala
Ordinul Mihai Viteazul
Ordinul Steaua Romaniei
Ordinul Coroana Romaniei
Medalia Virtutea Militara
Ordinul si medalia Bene Merenti
Medalia pentru Devotament si Curagiu
Ordinul Coroana Romaniei
Ordinul Coroana Romaniei, grad de cavaler cu panglica de Virtute Militara
Ordinul Coroana Romaniei, grad de ofiter cu panglica de Virtute Militara

Data constituirii:14 martie 1881

Clase: Cavaler, Ofiter, Comandor, Mare Ofiter si Mare Cruce.

Descriere: In timpul celui de-al doilea razboi mondial s-au acordat doar insemne de tipul al doilea: o cruce malteza rosie cu marginile albe care avea coroane intre brate si un medalion rosu in centru cu monograma regelui Carol I. Medalionul era inconjurat de o panglica alba purtând deviza ordinului Prin Noi Insine deasupra datei 14 Martie 1881. Pe revers medalionul rosu avea inscris 10.Maiu, iar panglica alba 1866 * 1877 * 1881. Ordinul era suspendat de o coroana pentru merite militare.

In anul 1938 au fost introduse insemnele de razboi ale ordinului care aveau doua spade incrucisate, plasate intre bratele crucii. Panglica era albastra cu o dunga argintie lata pe mijloc si câte una aurie la extremitati. Pentru merite militare deosebite in confruntarea cu inamicul, ordinul putea fi conferit si cu panglica Medaliei Virtutea Militara (o panglica rosie cu câte o dunga albastra la extremitati).

Numar de decoratii acordate: ?

Criterii de acordare: Se acorda ofiterilor pentru fapte de arme deosebite si efectuarea de servicii exceptionale pe campul de lupta (cu panglica de Virtute Militara) sau pentru fapte obisnuite si servicii deosebite pe campul de lupta. In timpul celui de-al doilea razboi mondial era a treia decoratie militara ca importanta pentru ofiteri.

 Sus
Comentarii vizitatori Adauga comentariu
fabiola toader  (21 august 2006)
buna ziua,
bunicul meu a primit ordinul "coroana romaniei" cl.V-a cu spade si panglica de virtute miliara. din pacate el a decedat in urma cu 5 ani, dar in momentul de fata ma confrunt cu imposibilitatea a a gasit actul prin care este atestata acordarea unei asemenea decoratii. sunt in posesia doar a unui certificat temporar in care este consemnata aceasta decoratie.  avem nevoie de acest act in original pentru a putea beneficia de anumite avantaje financiare acordate de catre prefectura municipiului satu mare. din cate am inteles toti cei ce au primit o asemenea distinctie au fost mentionati in monitorul oficial. am doua intrebari: care este numarul in care au aparut aceste specificatii? unde si cui ma pot adresa pentru a putea obtine de o dovada a acestei diplome.

niculescu gh  (10 iunie 2006)
buna ziua 
sunt in posesia unui document din 1929 prin care bunicul meu Niculescu Iordan este facut Cavaler al Ordinului Coroana Romaniei . Cancelaria ordinelor a inregistrat raportul ministrului afacerilor straine  sub nr. 43223, cum si de unde pot afla ce contine acest raport, daca documentul a fost insotit de o decoratie si mai multe informatii despre acest ordin (in special perioada interbelica). 
cu multumiri anticipate Niculescu Gheorghe