Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War WebsitePages: (3) 1 2 [3]   ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> RRA in Stalingrad
Ruy Aballe
Posted: April 05, 2005 08:15 pm
Quote Post


Plutonier major
*

Group: Members
Posts: 307
Member No.: 247
Joined: March 18, 2004Thanks C-2. I was also asking details such as the publishing house, the ISBN and the like. As for the authors and the title, we can use your scan of the cover. There's also a review thread elsewhere in this forum (in the "Romanian Army at War" section), if you want to post a text about the book and/or any additional details.
At least judging from the cover design, I suppose the title must recent.

Ruy
PM
Top
C-2
Posted: April 06, 2005 07:28 pm
Quote Post


General Medic
Group Icon

Group: Hosts
Posts: 2453
Member No.: 19
Joined: June 23, 2003Editura "Ion Cristoiu" S.A
Buc.1999.
PMUsers Website
Top
Ruy Aballe
Posted: April 06, 2005 07:48 pm
Quote Post


Plutonier major
*

Group: Members
Posts: 307
Member No.: 247
Joined: March 18, 2004Thanks, I have all the needed data now.

Ruy
PM
Top
Petre
Posted: May 01, 2016 06:06 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 872
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Book : From Moscow up to Berlin.
Articles and essays, military correspondence, 1947.

( … )
... Trupele Frontului de Stalingrad au executat o cercetare atentă a inamicului. Când generalului român Dimitriu, Comandantul Div.20 inf, luat prizonier, i s-a prezentat la discuţii o hartă întocmită de cercetaşii sovietici şi i s-a cerut să precizeze poziţia actuală a diviziei sale, acesta uimit a răspuns că cercetarea a prezentat situaţia mai precis decât harta operativă de la statul său major.
Comandamentul sovietic a determinat corect punctele slabe din apărarea inamicului şi a concentrat acolo loviturile nimicitoare. Aşa de exemplu, pe sectorul Div.20 inf. române pregătirea de artilerie a nimicit aproape complet batalionul de geniu, aflat în apărare şi prin breşa deschisă au intrat tancurile grele. Ele au ieşit pe poziţiile de tragere ale Reg. 40 artilerie al lui Dimitriu şi, cum a declarat generalul român, «n-au rămas întregi nici roţile, nu doar tunurile». Un alt grup de tancuri, pătrunse prin breşă, au atacat din spate două regimente ale Div.20 şi, cum a spus acelaşi Dimitriu, din regimentele lui «s-a ales praful». Când i s-a cerut la interogatoriu să precizeze înţelesul acestor vorbe, generalul a răspuns : «Asta înseamnă că regimentele mele parcă nici n-ar fi fost».
Întreg acest tablou a fost observat de vecinul lui Dimitriu — Comandantul Div. 297 inf. germane, generalmajor von Drebber. Acesta a descris incidentul în cuvintele : «o rupere de front rusească». Drebber a văzut tancurile ruşilor înaintând, ocolind frontul grupării germane. Tancurile s-au mişcat cu îndrăzneală, iar manevra lor de învăluire era aproape imparabilă. Evident, comandamentul german nici n-avea aici cu ce să contraatace. Oricum, Div. 297 germană a primit ordinul : pliaţi flancul, treceţi în defensivă.Armata 64 (sov.), Consiliul Militar,
31 ian. 1943 :
Din dimineaţa zilei de 31.01.43 generalfeldmarschall von Paulus împreună cu membrii St. major s-au aflat în Casa Comitetului Executiv (în centrul Stalingradului), cu o apărare puternică. În cursul luptelor clădirea a fost împresurată de subunităţi ale Brig. 38 Inf.Moto, sub conducerea nemijlocită a locţiitorului politic al Cdt. Brig., locot.col. L.A. Vinokur.
După ce clădirea a fost înconjurată, aghiotantul personal al lui von Paulus a venit cu solicitarea pentru purtarea de negocieri.
Pentru negocieri au veni de la Armată : Şeful St.Maj al Armatei gen.maior Laskin, Şeful Biroului Operaţii col. Lukin şi Cdt.Bg.38 Inf.Moto col. Burmakov, însoţiţi de o echipă de la comandament, care ajungând la Statul major al lui von Paulus, au prezentat un ultimatum privind încetarea rezistenţei şi capitularea deplină a grupării germane înconjurate. Ultimatumul a fost acceptat în totalitate.
Trupelor din gruparea din sud comandate de generalmajor Roske le-a fost dat ordin să depună armele. Ordinul a fost executat imediat. Generalmajor Roske i s-a dat timp pentru a organiza predarea totală a efectivelor, armamentului şi tehnicii.
Pe durata convorbirilor, i s-a cerut generalfeldmarschall von Paulus să ordone trupelor din gruparea de la nord să înceteze rezistenţa. La această solicitare von Paulus a răspuns cu un refuz.
După ce au fost date indicaţiile privind modalitatea predării efectivelor şi armamentului, generalfeldmarschall von Paulus cu Şeful de Stat-major generalleutnant Schmidt şi aghiotantul personal au fost duşi la Statul Major al Armatei.
Generalfeldmarschall von Paulus s-a predat împreună cu întreg efectivul Statului său major. Tot atunci s-au mai predat şi au fost aduşi la Statul Major al Armatei : Cdt. Div.29 Inf.Moto generalmajor Leyser, Şeful artileriei Corpului 51 Armată generalmajor Vassol şi Cdt. Div.1 Cav.(rom.) gen. Brătescu.
Comandantul trupelor Armatei 64,
General-locotenent Şumilov

Source - NET :

Printre cei luaţi prizonieri s-a aflat generalul Brătescu, din cavaleria română. Când a fost întrebat unde sunt caii lor, a răspuns : « i-au mâncat soldaţii lui Paulus… »

După ce i s-a spus că gen. Brătescu a declarat că generalii germani i-au mâncat caii, generalfeldmarschall Paulus s-a amuzat şi s-a lamentat emoţionat : « Adevărat, este adevărat ! Şi eu am mâncat carne de cal … dar au mâncat şi ei ! »

This post has been edited by Petre on November 05, 2019 04:28 pm
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: July 30, 2018 04:39 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 872
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009CODE
După luptele din 25 ian în satul Verhniaia Elişanka Div.204 trăgători a col. Sknorţov l-a capturat pe Cdt-ul Reg.82 cu statul major, total 15 ofiţeri şi 450 trupă. A doua zi, regimentele diviziei au înaintat prin lupte pe str. Kozlovskaia şi Raboce-Krestianskaia, pe direcţia silozului. Cdt-ul Reg.706 Zelenkov îşi amintea mai târziu :
«Regimentul nostru, ocolind frontul pe la nord, înainta printre ruine. Împreună cu tancurile alungăm inamicul de pe aliniamentul intermediar, luăm mulţi prizonieri, printre ei un colonel român rănit la picior. Şchiopătând, a venit la mine şi a spus într-o rusă stâlcită : «Am ordin de la gen.brig. Dimitriu. Doresc să port discuţii despre predare, adică despre capitulare». A spus că Dimitriu cu statul major se găsesc la siloz şi l-au trimis «să lămurească situaţia» — mai precis în ce condiţii s-ar putea preda ruşilor.
Un lucru neobişnuit. Îl sun pe Cdt-ul diviziei. Acesta recomandă acceptarea propunerii românilor şi îmi ordonă să port discuţiile, vine imediat în ajutor un politruk-translator. Ordon ca prizonierul să i se dea hrană şi de băut, să nu creadă că bolşevicii sunt fiare. Apare repede un agitator de la regimentul vecin. Acesta poartă o discuţie în limba română despre ordinea capitulării.
Convenim să meargă cu el, colonelul, un ofiţer de la noi, la gen. Dimitriu. Colonelul ne-a rugat să trimitem un ofiţer mai «mare». Pe cine ? Mă sfătuiesc cu Şeful de St.maj. Alegerea este Cdt companiei de comandament, locot. Rotov — un tip îndrăzneţ, inventiv, nu se face de ruşine. Dar cum rămâne cu «mărimea» ? Hotărâm repede să-l transformăm pe Rotov în maior ... Dar Rotov a trecut linia frontului mai simplu, peste uniforma noastră a luat o manta românească. Am stabilit clar locul şi ora trecerii, l-am prevenit pe Cdt de batalion Beloviţki că pe sectorul lor peste o oră-două, noaptea, doi români se întorc la ei, unul e şchiop, să fie lăsaţi. Am comunicat parola şi răspunsul. Cam peste o oră Rotov cu colonelul şchiop s-au furişat peste prima linie. Nelinişte în suflet.
Trece o oră, două, trei şi nicio veste de acolo. Îl sun pe Beloviţki, dar îmi confirmă doar că au trecut la inamic doi români. O fi teafăr Rotov ? Şi tocmai la 6.00 un telefon de la Beloviţki : «Gen. brig. Dimitriu se află la mine. Rotov viu şi teafăr». Sun la Cdt. diviziei. De acolo : «Aduceţi-l pe general imediat la Punctul de Comandă». Mă urc în sanie şi zbor la Beloviţki. În adăpost în faţa mea a apărut un general înalt într-un palton din astrahan negru. Era Dimitriu. Fără multe vorbe l-am poftit în sanie. Acesta îşi îndeasă căciula până spre ochi şi se lasă greu în sanie. Caii ne duc repede la PC. Apare repede şi Cdt-ul diviziei Skvorţov. Am pregătit repede o masă ca pe front. Dimitriu se uită la mâncare, se pare că este flămând. Stăm la masă. Dimitriu a gustat o vodka rusească şi am stat de vorbă. I-a înjurat bine pe Hitler, Antonescu, nu şi-a ascuns admiraţia faţă de luptătorii sovietici curajoşi şi disciplinaţi, echipamentul excelent.
Pe Dimitriu l-am predat la Statul major al Armatei. Acolo era aşteptat cu nerăbdare, fiind primul general inamic capturat la A.64. Rotov a fost propus pentru decorare, curând a primit Ordinul Lenin ».


CODE
La 30 ian, în dispozitivul Div.29 trăgători a apărut un parlamentar din partea Cdt-ului Div. 1 cavalerie română. A fost trimis împreună cu el Şeful de stat maj. al batalionului de instrucţie, lt.maj. Mihailov.
După câtva timp, Cdt-ul diviziei, gen.brig. Constantin Brătescu i-a predat pistoletul model spaniol «Аstra» Cdt-ului diviziei, Losev, cu cuvintele : «Luaţi-l. Mie nu-mi mai trebuie. Cariera mea militară s-a încheiat». Din raportul de seară al cercetării Armatei 64, asta s-a întâmplat la 17:00 în raionul Pieţei Centrale. La interogatoriul preliminar, generalul român a indicat că Paulus se găseşte în subsol la Univermag şi «i-a încurajat» pe ofiţerii care îl interogau, spunând că după părerea sa, Cdt-ul A.6 ge mai de grabă se sinucide decât să capituleze.
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: October 27, 2018 04:38 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 872
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009CODE
Pe timpul ofensivei din vara 1942 lovitura dinspre sud-vest asupra Stalingradului a fost executată de 4.Pz.Armee (generaloberst Hoth). În compunerea acestei armate intrau IV A.Korps, XXXXVIII Pz.Korps și C.6 A rom. După câteva încercări nereușite de a rupe partea de sud a perimetrului defensiv al Stalingradului, generaloberst Hoth a reușit să pătrundă cu forțele XXXXVIII Pz.Korps și C.6 A rom pe la Tebektener spre periferiile sudice al Stalingradului.


În dimineața de 19 nov 1942 la nord și nord-vest a răsunat puternica canonadă a artileriei, după care am înțeles că ofensiva generală a rușilor tocmai începuse. Pe sectorul nostru de front ziua a trecut liniștită, n-am avut parte de nicio neliniște. Pe 20 nov totul s-a schimbat în mod drastic : după un uragan de foc al sovieticilor asupra diviziei române învecinate au lovit masele de tancuri sovietice, după care au urmat valurile uriașe ale infanteriei inamicului.
De câteva săptămâni stabilisem bune legături cu vecinii români. Cdt-ul regimentului, col. Gross, era un fost ofițer al armatei austro-ungare; m-a invitat la el și a vizitat sectorul meu. Propusese să organizăm cooperarea, în special pentru acoperirea joncțiunii. Situați le vecinul nostru nu era deloc fericită. Românii nu aveau armament greu, în afară de învechitele tunuri a.t. de 37mm, în prima linie soldații erau dispuși pe o singură linie, fără eșalonare în adâncime, adăposturile erau slabe, le-au amenajat doar la ordin, oamenii prost hrăniți și echipați, în prima linie nu prea erau văzuți ofițerii și subofițerii cu diagonală – ei găseau de cuvință să-și petreacă vremea în spate...
Uneori apăreau la noi "fugari" – de regulă volksdeutsche români, - care încercau să facă o schimbare sau sperau să mănânce (deși și noi mâncam tot carne de cal), ceea ce firește ne forma o impresie despre starea lucrurilor la subunitățile române. Din păcate, noi îi trimeteam înapoi, informându-l despre asta pe col. Gross ... Față de situația generală, Gross avea sentimente foarte pesimiste și presimțea lucruri rele; probabil de la soldații săi care înțelegeau limba rusă, avea unele idei despre planurile sovieticilor...
De la unul din punctele de observare de pe sectorul meu am văzut cum după un puternic raid artileristic tancurile și infanteria sovietică se apropiau de pozițiile românilor. Românii s-au apărat cu curaj, însă noile valuri sovietice nu l-au dat șansa să reziste prea mult. Tunurile lor AT de 37 mm nu se puteau pune cu Т-34. Atacul sovietic s-a desfășurat ca la poligon : foc-înaintare, foc-înaintare. Când rămășițele artileriei românilor, dar și artileria Div. noastre 297 inf au deschis focul, atacatorii s-au adăpostit, în principal în zăpadă, după care tancurile lor si artileria concentrată într-un sector îngust au început un raid de foc de 10 minute, după care ostașii roșii s-au ridicat iar la atac, cucerind o nouă bucată pe sectorul pătrunderii. Când tancurile au ajuns și au zdrobit foarte repede avanposturile române, iar după aceea a ajuns și infanteria și în câteva lupte apropiate cu pierderi de ambele părți au anihilat elementele apărării, n-a mai fost vorba de nicio rezistență ... Românii supraviețuitori au fugit peste câmpul gol spre pozițiile artileriei lor, suferind mari pierderi pe drum de la focul infanteriei sovietice care îi urmărea, între care au fost văzute și Т-34. Slaba apărare a Div.20 rom s-a prăbușit, iar sovieticii s-au avântat cu două armate prin breșa creeată spre vest, ca un șuvoi năvalnic ... Așa au rupt sovieticii frontul la sud de Stalingrad.
Deși noi n-am fost afectați direct, această pătrundere pe la vecinii români a avut și urmări neplăcute : camioanele de aprovizionare aflate în spatele stației Tungut au căzut în mâinile dușmanului, iar depozitul nostru de alimente de la Gavrilovka era direct amenințat, însă sovieticii se pare că nu l-au remarcat ... (oberstleutnant Bruno Gebele, Cdt. Bat.I/524 IR/297 ID)


This post has been edited by Petre on December 20, 2018 11:56 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: November 05, 2019 04:50 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 872
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Notes from official documents about the Romanian units in the battle of Stalingrad, jul. – dec. 1942

https://drive.google.com/open?id=1t_v0p2rd7...K9QeydZJvG80qnO
PMEmail Poster
Top
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Pages: (3) 1 2 [3]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


[ Script Execution time: 0.0274 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]