Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War Website



  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> SOI Agent A.Fichman prisoner Buc, qquestions
BLUEBOX
Posted: January 04, 2013 01:56 pm
Quote Post


Soldat
Group Icon

Group: Banned
Posts: 1
Member No.: 3448
Joined: December 31, 2012



On various recent media reports in Bucharest was published a presentation about Arie Fichmann and Lehova Guhovsky , British agents parachuted in Bucharest on the night of Oct 1, 1943 (Operation Mantialla ) MI-9 with the task to help escape Anglo American airmen prisoners held in Romania and aid local Jewish popuplation.

The presentation from the newspaper say this :

Antonescu refuză să-i predea pe parașutiști Gestapoului
====================================
Știrea prinderii celor doi parașutiști a ajuns imediat la urechile ambasadorului Germaniei la București Manfred von Kilinger și mai departe la Herman Georing. Gestapoul a cerut imediat să fie predați lor. Autoritățile române au reușit să scape de presiunea nemților prin diferite păcăleli.

Mareșalul Antonescu a dat ordin șefului statului major al Forțelor de Aviație să spună nemților că parașutiștii vor fi interogați de serviciile române și rezultatele vor fi transmise forțelor aeriene germane.

Nu se poate exclude posibilitatea, scrie istoricul Mihai Pelin – ca răspunsul autorităților române se datorează faptului că cei doi prizonieri erau evrei, motiv destul de întemeiat pentru ca cei doi să nu fie interogați de naziști. Cu toate acestea, autoritățile românești nu au fost în stare să reziste în fața presiunii germane și până la urmă au acceptat ca autoritățile germane să-l interogheze pe Arie Fichman și acesta să fie interogat de nemți în Germania.

România a hotărât să înființeze o comisie formată din ofițeri români care să-l însoțească pe Arie Fichman (Ghideon Jacobson) și să primească informații asupra tehnicii și metodele de interogare folosite de nemți în interogarea prizonierilor de război ai Puterilor aliate. Arie Fichman (Ghideon Jacobson) a plecat pe 9 octombrie 1943 în Germania împreună cu ofițerii români și s-a întors la sfârșitul lui octombrie însoțit de aceeași ofițeri români.

Dosarul de cercetare german semnat de Von Killinger, ministrul lui Hitler la București, nu conținea nimic nou față de ceea ce știau românii. Iosef Hanani l-a întâlnit din nou pe Arie Fichman în lagărul de prizonieri ai Puterilor Aliate care se afla la Timișul de Jos (după ce a fost internat câteva săptămâni la spitalul din Sinaia și Brasov). Cei doi prizonieri au fost eliberați pe 2 și 3 Septembrie 1944. Au fost urcați împreună cu alți prizonieri ai Puterilor Aliate într-un avion care a decolat de pe aeroportul din Popești Leordeni spre Italia


My questions

1. Did Fichmann really travel to Germany or is it a sensation of someone ?

Reading the book Operation Autonomous of Porter he didn't mention anything about a trip to German when in fact Porter was the group leader and remained at all times in Bucharest.

2. Are there any documents , reports or SSI details about such stories ?

3. Were these agents capable of helpping airmen prisoners in Bucharest escaping ( they talk about 150 escapees) before the main rescue a month later on August 26

4. Were Fichman and Leova prisoners at Timisul later on ? the Porter's book says at Calea Plevnei Jail.

Fichmann testemonies are not available because he died in an accident 1957

From all what I read there is nothing as such.[B]

This post has been edited by BLUEBOX on January 05, 2013 01:42 pm
PMEmail Poster
Top
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 






[ Script Execution time: 0.0397 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]