Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War WebsitePages: (4) « First ... 2 3 [4]   ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Soviets enter Bucharest, pictures
Petre
Posted: August 01, 2016 07:38 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 848
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: August 16, 2016 08:04 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 848
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009The Directive No.220201 from Stavka of the Supreme Command to the Comanders of the 2nd and 3rd Ukrainean Fronts concerning the troops crossing through Bucarest. One copy to the Stavka Representative.

30 august 1944 20.15
Stavka of the Supreme Command orderes :

1. Comandantului Frontului 2 Ucr. - la 10.00 / 31.08 intraţi cu trupe în Bucureşti. Nu reţineţi trupe în oraş, iar după trecerea prin oraş treceţi la îndeplinirea misiunilor stabilite prin prin Directiva Stavka No. 220191, căutând să ocupaţi cât mai repede posibil raionul Craiova. La trecerea trupelor prin Bucureşti aveţi în aer deasupra oraşului cât mai multe avioane posibil.
2. Comandantului Frontului 3 Ucr. - Detaşamentul motorizat al A.46 care intră în Bucureşti îl trimiteţi la Giurgiu, cu misiune să ocupe trecerile peste flv. Dunărea în raionul Giurgiu până la sfârşitul zilei 31.08.1944.
3. Acordaţi atenţie ordinii şi disciplinei la trupele care trec prin Bucureşti.
4. Raportaţi despre dispoziţiunile date.


Stavka of the Supreme Command,
I. Stalin, A. Antonov

This post has been edited by Petre on August 16, 2016 08:07 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: September 19, 2021 05:04 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 848
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source https://historyrussia.org/
Liberation of Europe. Moldavia

Secret
To Chief Spec. Direction, The 2nd Ukr. Front, colonel guard tov. Sidorov
Report from Spec. Comander of City Bucharest, sept. 1944
I. Despre comportamentul autoritatilor române în orasul Bucuresti
În oras se afla urmatoarele unitati române (informatii de la Comenduirea româna) :
5 batalioane jandarmerie de campanie : 46 of. 560 sof. 1900 sdt.
Un batalion tancuri : 12 of. 3 sof. 179 sdt.
O companie transmisiuni : 5 of. 4 sof. 90 sld.
Regimentul de garda calare : 35 of. 35 sof. 1100 sld. (paza bunurilor si Palatului regal)
Un regiment de infanterie-jandarmi : 32 of. 25 sof. 1200 sld.
Corpul de politisti : 9 of. 62 sof. 2400 sld.
Total : 139 of. 689 sof. 6669 sld.
Astfel, din datele oficiale (evident micsorate), fara a socoti scolile militare si unitatile de rezerva, în oras se afla 7497 militari români.
Având asemenea forte mari, autoritatile române nu au organizat un serviciu operativ de patrulare si nu sunt de ajutor în cazurile confiscarilor abuzive de masini (între care ale cetatenilor americani si britanici), pe timpul scandalurilor, mai ales daca la el iau parte ofiterii sau soldatii nostri, si deasemenea nu lichideaza incidentele înca de la aparitia lor, si astfel le lasa sa ajunga pâna la fapte extreme.
Asa de exemplu ( ... ... )
Pâna în prezent, din datele Prefecturii, prin sectiile de politie ale orasului, au fost luate de la diferite persoane urmatoarele arme : carabine 88, pistolete 742, revolvere 205, pusti cal redus 83, pusti vânatoare 430, sabii 7, cartuse revolver 993, cartuse carabina 231.
Tot acest armament se afla înca la 38 sectii de politie din oras.
Cu ajutorul politiei, din datele Prefectului orasului col. Criste, au fost arestati aproape 100 gardisti (G. Fier), dintre care 40 se afla pâna acum sub paza românilor, iar restul prin dispozitia MAI, gen c.a. Aldea, au fost pusi în libertate. Arestarile gardistilor au fost sistate, iar Prefectul col. Criste a primit, dupa cum declara, mustrare din partea Ministrului pentru exces de initiativa în aceasta directie.
Desi în aceasta perioada iesiri publice si atacuri din partea fascistilor nu s-au înregistrat, autoritatile române în realitate în prezent nu duc lupta cu elementele fasciste, iar atentia lor este îndreptata catre dezarmarea detasamentului patriotic care constituie forta înarmata a Blocului Democratic (comunisti – Patrascanu, soc.dem – Petrescu, liberali - Bratianu si taranisti – Maniu) si prin aceasta sa pregateasca terenul pentru consolidarea elementelor pro-fasciste. Comandantul militar român gen. Teodorescu a ridicat deja de doua ori problema în fata Comenduirii Sovietice sa fie autorizata dezarmarea detasamentului patriotic, la care i s-a aratat ca fara aprobarea scrisa a Comenduirii Sovietice sa nu aiba loc dezarmarea detasamentului patriotic.
De fatada, autoritatile române declara ca sunt gata sa îndeplineasca cerintele reprezentantului Comandamentului sovietic, ca doresc sincer sa îndeplineasca conditiile Tratatului de armistitiu, însa în practica merg pe linia sabotajului directivelor si ordinelor Comandamentului, si deasemenea admit represaliile fata de persoanele care colaboreaza cu Armata rosie.
Asa de exemplu în prima decada a lunii sept. MAI l-a arestat pentru 5 zile pe maiorul Dragoescu de la Comenduirea româna pentru ca a sprijinit Comenduirea sovietica sa caute niste adrese. Mr. Dragoescu ne-a prezentat niste extrase dintr-un Ordin pe MAI.
Acum câteva zile s-a adresat Comenduirii sovietice sotia cetateanului sovietic Dmitriev cu o plângere ca sotul a fost arestat de autoritatile române. Dmitriev – inginer adus fortat în România, prin venirea Armatei rosii la Bucuresti, a dat ajutor unei unitati, reparând în atelierul unde lucra un automobil. Pentru aceasta, a fost arestat si judecat de Tribunalul militar român, care l-a condamnat la câtiva ani de închisoare. Aceste fapte nu sunt singulare.
La 5 sept în Monitorul Oficial Nr.204 a fost publicata Directiva nr. 25 privind înfiintarea Directiei pentru lichidarea bunurilor jefuite de fostul Guvernator al Transnistriei Alexianu. Aceste lichidari au fost începute sub forma de vânzare rapida si la pret redus a bunurilor si marfurilor jefuite din URSS. Au functionat 4 magazine mari de vinuri si gastronomice si s-au facut livrari si din depozitele altor magazine.
În fruntea acestei Directii a fost pus gen. rez. Paplika. La întrebarile reprezentantului Comenduirii sovietice, gen. Paplika a raspuns ca el nu stie ce vând magazinele lui, nu stie unde se afla ele, nu stie cât a ramas din marfa, etc. Magazinele au vândut de la 25 aug pâna la 12 sept, pâna au fost reperate de Comenduirea sovietica, dupa care au fost sigilate si predate Directiei speciale.
Aceasta descoperire a vânzarii în Bucuresti de bunuri si marfuri sovietice, cu toate ca în oras se gasea Armata rosie si ca se purtau discutii pentru armistitiu, refuzul de a indica reteaua de magazine si depozite, de ce s-a distrus sau modificat contabilitatea – toate acestea fara îndoiala reprezinta acte ostile fata de Uniunea Sovietica. Aceasta practica ostila s-a desfasurat sub conducerea ministrului Potopeanu. Acesta a dirijat în tot cursul lunii septembrie o politica de sabotare a rublei sovietice, din care cauza Banca Nationala a refuzat sa primeasca bani sovietici de la magazinele care vindeau pe acesti bani.
II. Despre situatia prizonierilor sovietici si a celor adusi cu forta din URSS în România
La începutul lunii sept la Bucuresti se aflau urmatoarele lagare de prizonieri sovietici :
1. Lagarul de la Budesti, la 35 km de Bucuresti, cu 4520 oameni.
2. Lagarul de la Maia, la 40 km de Bucuresti, cu 4200 oameni.
3. Lagarul de la Jilava, la 12 km de Bucuresti, cu 400 oameni.
4. Lagarul de la Reg.3 Bucuresti, str. Popa Nicolae, cu 150 oameni.
5. Lagarul de la Reg.1 Bucuresti, str. Zere(?) cu 450 oameni.
6. Lagarul de femei Bucuresti, str. Sf. Ecaterina, cu 53 oameni.
În acest fel, initial au fost înregistrate 6 lagare cu un numar total de pâna la 10.000 oameni. Hrana era foarte proasta, prizonierii pe jumatate dezbracati, sub paza soldatilor români. În plus, prin oras si în împrejurimi rataceau numerosi prizonieri, fugiti din lagare când au început luptele.
Urmare masurilor luate, în prezent hrana s-a îmbunatatit substantial si aproape toti prizonierii au primit costume. Nu au primit înca aceste costume prizonierii din lagarul Budesti. În lagarul de la Maia toti prizonierii au primit palton.
Lagarul de la Budesti este pazit acum de ostasi sovietici de la Punctul de tranzit al Armatei 53. Lagarele din satul Maia si de la Reg.1 rom sunt pazite de plutoane comanda din prizonieri, împreuna cu românii. Lagarul de femei este înca sub paza soldatilor români.
Au fost retinuti pe întreaga perioada pâna la 3.000 dintre prizonierii hoinari prin Bucuresti si împrejurimi si au fost trimisi la Punctul de tranzit al Armatei 53 de la Budesti. Doua lagare (Jilava si Reg.1 rom) au fost desfiintate, detinutii trimisi la Budesti. Au ramas astfel 4 lagare în care se afla 8.894 oameni, din care 80 femei si 11 copii lânga mame.
În prezent în toate lagarele actionaza contrainformatiile, verificând oamenii. În urma verificarilor, de la Punctul de tranzit Budesti au fost trimisi 2.771 oameni la Regimentul de rezerva, din care 300 în compania penala, iar în prezent sunt verificati si pregatiti pentru trimis la Reg. rezerva alti peste 2.000 oameni.
Trebuie remarcat ca asigurarea tuturor prizonierilor cu haine merge încet si pâna acum în lagarul Budesti multi prizonieri sunt pe jumatate dezbracati.
În Bucuresti functioneaza 4 case de copii, unde sunt multi copii ai cetatenilor evrei din URSS, ucisi de germani si români. Numarul exact de copii sovietici din aceste case înca nu este stabilit, dar se lucreaza deja.
Prin Bucuresti si împrejurimi ratacesc multi fosti cetateni sovietici, ajunsi în România în diferite circumstante. Multi dintre ei asalteaza zilnic Comenduirea, cerând permis de plecare în URSS. A fost pusa în fata Guvernului român problema organizarii unei colonii sovietice la Bucuresti. Se are în vedere ca toti cetatenii sovietici sa fie adunati, verificati si organizata trimiterea în URSS. Problema coloniei va fi hotarâta în zilele urmatoare.
Dau un exemplu caracteristic pentru atitudinea diferita a autoritatilor române fata de prizonierii si cetatenii sovietici adusi în România, pe de-o parte, si de de cetatenii germani internati, pe de alta parte :
În cladirea Scolii „Mihai Viteazul” se afla sub paza românilor 734 germani internati. Încaperile pentru ei sunt bine varuite. Germanii la interior se bucura de libertate, au legatura cu orasul. Sunt bine hraniti si s-au deschis pentru ei standuri speciale.
Una dintre unitatile noastre a pus problema ca nemtii sa fie mutati în alt loc, iar cladirea scolii ocupata de ei sa fie ocupata de un stat major. Comenduirea româneasca a început mutarea germanilor în alt spatiu, iar când erau deja mutati 250 a aflat ministrul. Împuternicitul ministrului pentru aplicarea conditiilor armistitiului, dl. Cristul a trimis un protest fata de ocuparea scolii de catre statul major al unitatii sovietice, legându-se de faptul ca la 1 oct începe anul scolar ...
Unitatea noastra militara a renuntat la intentia de a ocupa scoala. Dupa aceasta, toti germanii mutati din cladirea scolii au fost adusi înapoi si problema începerii cursurilor în scoala a cazut.
III. Munca depusa pentru stabilirea ordinei în garnizoana.
Pâna la 12 sept serviciul de garnizoana în oras a fost executat de Div. 375 tragatori, iar de la 12 sept de Bat.236 independent NKVD si de o echipa a Comenduirii speciale.
Pentru stabilirea ordinei militare în oras si pe drumuri, Bat. 236 a înfiintat 6 Puncte de control permanente si 7 pe timp de zi, 4 grupe operative în gari si 21 perechi de patrule pe strazile centrale ale orasului. În plus, zilnic sunt trimise 4 perechi de patrule ofiteresti si un ofiter de rezerva cu o grupa operativa pentru a lamuri plângerile venite de la localnici si retinerea faptasilor.
Pentru perioada mentionata organele în uniforma au retinut 5115 oameni, din care : soldati germani 11, banditi 28, dezertori 121, hoti 10, fara documente coresp. 2350, tradatori de patrie 6 (vlasovisti), încalcarea ordinelor stabilite 1208, scapati din lagare 738, parasirea unitatii 626, încalcarea frontierei de stat (cetateni sovietici) 17.
Dau câteva exemple de retineri de infractori : ( ... ... ... ... ... )
Din totalul de retinuti 1.325 au fost trimisi sa raspunda în fata organelor de procuratura. Prin ordinul meu, 5 soldati au fost trimisi în compania penala pentru scandal, tâlharie si dezertare. Faptele câtorva retinuti sunt deja revizuite de Tribunalul militar de garnizoana. Asa de exemplu, pentru tâlharie si huliganism K... a fost condamnat la 6 ani, pentru ucidere N... a fost condamnat la 10 ani.
IV. Probleme economice.
Pe probleme economice Comenduirea a lucrat în strânsa legatura cu Biroul comert-industrie al Directiei speciale.
Toate magazinele, depozitele, echipamentele si diferitele bunuri ascunse la Bucuresti – luate din URSS sau trofee de razboi, - au fost depistate de Comenduire si predate Directiei speciale.
În afara obiectelor enumerate în rapoartele anterioare, în ultima decada a lunii au fost sechestrate si predate conform apartenentei :
1) Bibliotecile aduse de români de la Chisinau si Odessa,
2) 9 masini de scris germane de la biroul german de presa,
3) Bunurile industriasului german fugit Kern.
4) Un atelier de reparatii dotat cu masini-ulelte ale noastre,
5) Aparatura si bunurile cinematografice luate de la Odessa,
6) Masini tipografice, masini de spalat si alte bunuri de provenienta sovietica, gasite ascunse în Palatul tribunalului Bucuresti,
7) Diferite bunuri la 10 adrese.
Ajutorul operativ pentru Directia speciala din partea Comenduirii a fost acordat la cerere, neîntârziat.
V. Despre Comenduirile din provincie.
În luna sept Comenduirea a fost ocupata exclusiv cu munca în oras si nu s-a ocupat de controlul, supravegherea si îndrumarea comenduirilor locale.
Legaturi au fost stabilite doar cu trei comenduiri locale : Oltenita, Vidra si Budesti.
Sarcina organizarii muncii comenduirilor locale va fi rezolvata în prima decada a lunii octombrie, iar primul raport de decada va fi dedicat prezentarii muncii comenduirilor locale.
Comandantul special al orasului Bucuresti,
Locot.col. (Sokolkin)
ZAMO RF, Fond 240, Opis 2772, Dosar 58, p 12-19

This post has been edited by Petre on September 19, 2021 05:06 am
PMEmail Poster
Top
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Pages: (4) « First ... 2 3 [4]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


[ Script Execution time: 0.0323 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]