Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War WebsitePages: (5) « First ... 3 4 [5]   ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Russo-Turkish War
Petre
Posted: April 02, 2021 03:14 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

P.N. Glebov.
The memories of an army officier 1828-1829
Biblioteka dlia citenia, Tom 13, 1835

Asa ce ne-a pictisit Bulgaria cu geamiile ei ruinate, cu asediile de cetati si cu ciuma, încât eram gata nu doar sa urcam pe stâncile abrupte ale Hemusului, actualul Balkan, dar si sa îmbatrânim acolo printre nori, furtuni umbrele eroilor din toate timpurile si colibele pastorilor Rumeliei, doar sa scapam de stepa monotona, de transeele lungi cu bresh-bateriile si demontir-bateriile lor, dar mai ales de Poezia orientala si de ciuma. Aceasta stepa întinsa dintre Dunare si Balkani, numita Bulgaria, cu toate podgoriile ei, cu livezile de maslini si cu valurile mejestuoase ale marii, n-a fost la înaltimea asteptarilor noastre; iar bolile, rezervele insuficiente de hrana, locurile de cartiruire paraginite, amintirile despre zilele fericite în patria noastra draga si iarna trista ne-au încruntat la toti sprâncenele : fetzele cele mai vesele erau acum posace si încetosate. Trebuia sa fi vazut cetatea Kiustenge, unde am stat toata iarna, ca sa întelegi dezgustul nostru fata de Bulgaria si de bulgari.
Fara îndoiala H. Balzac este marele om al vremurilor noastre cu descrierea mizeriei si umezelii, dar eu îndraznesc sa sustin ca nici marea lui imaginatie nu putea creea ceva mai murdar si mai umed ca aceasta nefericita cetate. Câteva soproane mici de lemn, risipite fara nicio ordine si legatura, gramezile de pietre si o geamie semi-ruinata în mijlocul unei piete murdare si neregulate, plina de dimineata pâna seara de vacari semi-salbatici, de camile si de bivoli, - iata interiorul Kiustengei. Un santz adânc si patru bastioane cu ambrazuri largi si neregulate, unde vedeai tunuri ruginite de diferite calibre, de diverse natzii si din epoci diferite, pe una din parti; în celelalte trei parti faleza abrupta, scaldata de Marea Neagra, - iata si exteriorul.
Parea ca aceasta fortareata fantastica rasarise din mare si din cetzuri tocmai pentru noi, pentru ca în tot Kiustenge nu era niciun localnic, în afara militarilor rusi. Soproanele fara tavan si podele, doar cu niste acoperisuri în trei unghiuri, unde în loc de cosuri erau facute gauri pentru iesit fumul, reprezentau cartiruirile noastre, iar noi am locuit în ele la gramada. Aceste adaposturi umede si aproape transparente erau foarte pitoresti seara. În mijlocul sopronului ardea un foc mare, iar pe lânga foc câteva ceainice afumate în care fierbea apa tulbure de putz; aproape de aceste ceainice cumplite erau raspândite în semicerc, precum o linie de avanposturi, stacane de diferite forme si marimi; fiecare ofiter îsi alesese pe post de scaun un pietroi sau un bustean cât mai potrivit.
Fumul de lemne ratacea în nori mari cenusii prin sopron. În acest fum erau purtate discutii pe teme importante si amuzante, povesti despre ciocnirile cu turcii si despre întâlniri pe la jocuri si cadriluri, amanunte despre ultima campanie din toamna, cântece si rostiri în aproape toate limbile europene. Mai adaugati aici si diferitele costume ale ofiterilor : unul în burka cerkeza, altul în arhaluk, al treilea în uniforma completa, altii în surtuce sau în mantale. Oricare dintre aceste soproane puteau fi plasate cu mare efect în tabloul Pandemoniului babilonian.
Aceste seri în fum, cu neîntrerupte povesti si amintiri despre placerile trecute ne-au otravit si mai mult plictiseala noastra chinuitoare. ... Nu va puteti imagina asemenea lipsuri pe timp de iarna... Tinerii ofiteri, care nu de mult se despartisera de scoala, de teoria stiintei artileriei, de unghiurile de cadere si de ricoseu, se lasau în voia viselor din suflet, si fiecare în idealurile lui, ratacea ziua întreaga pe ziduri, pe bastioane si pe falaza abrupta a marii, varsându-si oftatul în vuietul valurilor, ceea ce facea ca Bulgaria sa fie si mai trista. Si ce adevarate si felurite erau acele visuri ! ...
Nu era însa prima data când rusii se plictiseau prin Bulgaria. În mars spre malul Dunarii, batrânii nostri cântau un cântec cunoscut de toti veteranii care îsi mai aduceau aminte de Kamenski, de Kutuzov si de Langeron : «Cine n-a fost peste Dunare, nu cunoaste durerea». Nu toti pot întelege poezia acestui cântec de jale : pentru a-l întelege pe deplin, ar fi trebuit sa ierneze cu noi la Kiustenge.
Însa primavare, magica primavara a Orientului, domnea deja dincolo de zidurile cetatii noastre.
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: April 06, 2021 05:30 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Amintiri despre Divizia 1 vânatori calare în Campania din 1828.
Voennîi sbornic, No.4, 1858

În cursul campaniei din 1828 am scris despre toate actiunile diviziei la care am luat parte. Actiunile contra inamicului, expeditiile speciale, alarmale neîntrerupte reale sau false, serviciului greu în avanposturi, furajarea deficitara de la distanta, lipsa grauntelor în furajare, climatul sufocant si dificultatile cu adapatul - acestea au facut ca la încheierea campaniei Divizia 1 vânatori-calare sa ajunga atât de distrusa, încât am considerat corect ca, vorbind despre serviciul ei zelos, sa arat si despre cauzele care au dus la aceste lucruri.
* * *
Trupele stabilite de Împarat pentru a întari Armata 2 în razboiul de la 1828, au constat din Corpurile 3 infanterie si 4 cavalerie-rezerva. Divizia 1 vânatori calare, aflata în compunerea celui din urma ... în aprilie a pornit în mars spre Bender, unde a si trecut peste Nistru.
( ... )
Divizia si-a continuat marsul prin Basarabia catre Falciu pe Prut, dar aici a primit ordin sa plece la Satunovo, la trecerea organizata peste Dunare ... De la Falciu divizia a mers pe la Vulcanesti spre Dunare; la Vulcanesti se afla izvorul pârâului Cahul, iar dincolo de sat, pe drumul spre Karagani, pe dealurile de pe stânga, locul memorabilei Batalii de la Cahul.
Pe 4 iunie divizia a ajuns în satul Satunovo, la 7 verste de malul Dunarii ... Pe tot traseul urmat de divizie, de la Bender pâna la Falciu si Satunovo, Basarabia reprezenta un pustiu desavârsit ... E greu de imaginat deznadejdia resimtita de un calator în aceasta tara. Putinii locuitori ai Basarabiei se afla în conditia de pastori; aici nu vezi câmp lucrat ... Singura ocupatie a oamenilor – pascutul vitelor; tot timpul anului vitele stau pe câmp, noaptea si pe vreme rea erau închise în curtile existente pe lânga fiecare casa.
De la Falciu am început sa simtim lipsa furajelor, iar în loc ovaz si din lipsa de orz, divizia a primit porumb si grâu; ...
Pe 5 iunie (la Satunovo), o slujba pentru biruinta armelor noastre. Dupa aceasta divizia a plecat în mars festiv în sunet de trompete catre Dunare... Seara târziu divizia traversase în totalitate si a ocupat pozitie pe dealul de dincolo de pod.
Pe 6 iunie divizia a facut un mars greu, de 32 verste, pâna la Frecatzei, unde a instalat bivuacurile într-o vale îngusta, înconjurata de dealuri împadurite; ... Pe drum am vazut câteva fântâni din marmura alba, cu apa rece si curata ... eram de acum în Turcia.
Pe 7 iunie au fost parcurse 20 verste, tot prin locuri deluroase si împadurate, si am ajuns la Babadag. Oraselul se afla într-o vale, înconjurata de dealuri împadurite, lânga lacul Razelm; împrejurimile erau extrem de pitoresti. Orasul complet pustiu, parasit de locuitori prin venirea noastra.
Pe 9 iunie am plecat de la Babadag; dupa 10 verste padurea a început sa se termine, dupa care am iesit în câmp deschis, nelucrat, batut de Soare, acoperit doar de alior (Euphorbia) si în câteva locuri de tufe tzepoase. Dupa ca am mai mers 15 verste, am instalat bivuacurile lânga satul Beidaud, deasemenea parasit.
Satele bulgaresti constau din casute mici de piatra, acoperite cu sindrile sau cu stuf; ferestrele zabrelite si acoperite cu hârtie; toate casele si constructiile adiacente erau împrejmuite cu garduri de piatra sau de nuiele. Soproanele si grajdurile majoritatea tencuite cu lut.
Pe 10 iunie am facut în mars 30 verste în câmp deschis, unde în afara de alior si câteva tufe tzepoase, nu vedeai alte plante. Pe 12 iunie divizia a plecat de dimineata, a mers pe câmpuri 25 verste si a ajuns în tabara Armatei, pe râul Karasu, sau la Valul lui Traian.
Împaratul a binevoit sa vina sa inspecteze divizia, iar aceasta a trecut prin fata Maj. Sale ... Pentru starea remarcabila a diviziei, dupa lungul mars din Gubernia Kursk, Împaratul a binevoit sa exprime multumirile sale....
Armata era formata din Div.8 si Div.9 ale Corpului 3 infanterie ... Tabara era dispusa în câmp deschis, paralel cu r. Karasu; ... Cartierul general al Împaratului se afla în mijloc si ocupa un spatiu însemnat ....
Alte forte ale Armatei (Div.10 cu artileria, Div.3 husari ...) se aflau în Avangarda gen.locot. Ridigher, sau în cetatea Kiustenge, atunci deja cucerita ....
Pe 14 iunie Împaratul a binevoit sa ne viziteze tabara.
Pe 18 si 19 iunie divizia a luat parte la manevrele desfasurate în prezenta Maj. Sale, înapoia taberei Armatei.
... Pentru adapat, r. Karasu trecea la 2½ verste prin fata taberei si trei adapari pe zi, necesare pe arsita mare, însemnau deja 15 verste deplasare regulata zilnic.
Întreaga Armata, stând de multa vreme în aceasta tabara, spala rufele în râu; din aceasta cauza, din cauza cursului lin al apei si multimii cailor pe care îi gaseai acolo, apa a devenit foarte rea pentru oameni si cai.
Karasu curge printre maluri destul de abrupte si partial acoperite cu stufaris; dincolo, pe malul mai înalt, se vad ramasitele Valului roman, numit Traian. Pe acest mal, în apropiere de Val, a fost amenajata de trupele noastre o fortificatie de campanie, numita reduta Sf. Nikolai; sunt doua redute, care pot trage asupra drumului spre Bazargik, si pot servi ca post militar pentru asigurarea comunicatiilor noastre.
Pe 24 iunie Armata a plecat din tabara de la Karasu, si din cauza apei insuficiente din locurile pe unde trebuia mers, s-a despartit pe 4 coloane, ...
Dupa ce a trecut podul peste r. Karasu, Brig.1 a diviziei a fost destul de mult timp întârziata din cauza dealurilor abrupte, unde artileria si carutele au avut greutati sa se deplaseze; caii nehraniti bine nu mai aveau puteri sa traga ... În acest fel, Divizia 1 vânatori, venind dupa carutele Armatei ... s-a deplasat foarte încet, si dupa ce a parcurs 15 verste a ajuns la miezul noptii în s. Mahmut-Cuius (Izvoru Mare) unde a instalat bivuacurile.
Pe 25 iunie coloana noastra a plecat dimineata si facând 25 verste prin stepa pustie si deprimanta, si-a instalat bivuacurile lânga s. Bairamdede (Independenta). Toate satele pe care le-am vazut erau complet pustii, iar localnicii, parasindu-le, au luat cu ei tot ce putea folosi pentru hranirea oamenilor si a cailor, asa ca pe durata marsurilor lungi si istovitoare, oamenii n-au mâncat decât pesmeti, iar caii au primit doar micii ratii de ovaz, dupa posibilitati din saci; de fapt trupele ajungeau pe acolo doar târziu, chiar noaptea, când nu se mai vedeau satele, si nici nu erau trimisi cercetasi ...
Desi fiecare sat avea fântâna lui, dar tubul de apa nu depasea 2-4 toli; bazinul în care cadea apa lat nu era prea mare, si va puteti închipui cum se striveau aici sute de oameni si mii de cai, ajunsi noaptea sa înopteze aici; ... din noapte pâna dimineata fântâna era înconjurata de oameni si cai, ca un fel de asediu, cu strigate si certuri ajungânu-se pâna la batai. Problema adapatului în acest razboi a reprezentat cea mai epuizanta parte a serviciului la cavalerie; caii istoviti de marsurile lungi stateau 2, 3 sau 4 ore lânga fântâna, ca împietriti; adesea se întâmpla ca dupa toata asteptarea, unele regimente si companii de artilerie sa duca caii înapoi, neadapati; alte regimente doar a doua zi dimineata reuseau sa se adape, desi intentionasera sa faca asta în seara dinainte.
Pe 26 iunie am mai parcurs 25 verste, ... si ne-am alaturat Cartierului general si altor coloane ... În acea zi arsita a fost insuportabila ...
Pe 27 iunie Armata a executat un mars de 16 verste si a ajuns la Bazargik sau Gadji-oglu Bazar, aflat într-un loc frumos si destul de mare...
( ... )
Împrejurimile la Silistra sunt extrem de golase si deprimante; în apropiere niciun sat, nicio constructie; pe celalalt mal se vedea un lac mare sau un golf, cca. 15 verste lungime; pe el nenumarate cârduri de lebede; malul acela si ostroavele Dunarii erau acoperite cu stufaris; tinutul dimprejur se afla înca în starea lui salbatica, primitiva.
Flotila noastra, comandata de contraamiralul Zavadovski, se afla ancorata aici, dar nu putea înca sa taie aprovizionarea cetatii; pentru asta ar fi trebuit sa treaca prin fata puternicelor fortificatii de pe mal ... lucru foarte periculos dupa parerea contraamiralului, asa ca mai sus, Dunarea era înca pe mâna turcilor, iar sub protectia tunurilor din cetate stateau navele lor.
Divizia de vânatori calare era de-acum distrusa din cauza pierderilor suferite ... iar Cd-tul Corpului a hotarât sa o trimita peste Dunare. Pe 13 octombrie ... a ajuns pe malul Dunarii, unde era amenajata trecerea.
Bacurile erau foarte mici si foarte putine, de aceea traversarea a mers foarte încet; actionând zi si noapte, am reusit doar pe data de 15 sa trecem primul brat al Dunarii, lat de 150 stânjeni, si sa ne adunam pe un mic ostrov pustiu al Dunarii, de unde trebuia traversat cursul principal al Dunarii, lat de 350 stânjeni, pe un alt ostrov, mare si pustiu, plin de stufaris. Traversarea a mers foarte încet, având doar 6 bacuri mici; acest fapt si lipsa totala de furaje pe ostroave au afectat si mai mult divizia; pe aceste ostroave au pierit de foame înca 150 cai.
În cele din urma, pe data de 17, divizia a ajuns pe ostrovul cel mare, de unde pe un pod de pontoane a traversat si ultimul brat al Dunarii si s-a instalat pe mal, lânga satul Calarasi. Pe data de 18 a mai sosit un regiment, care a avut nevoie de 5 zile pentru a traversa cu greu.
La Calarasi am stat câteva zile si am primit de la depozit ratiile de furaje si ovaz ... a fost stopata moartea cailor. Vremea buna care a tinut câteva zile, ne-a dat ceva sperante sa putem salva restul cailor; dar din pacate pe data de 19 a venit brusc o iarna timpurie, cu viscole, zapada mare, grindina si geruri. Aceasta vreme cumplita ar fi fost groaznica si în Rusia, dar aici, în starea noastra de epuizare, a fost o ultima lovitura fatala pe care soarta i-a dat-o diviziei.
Regimentele erau aflate în bivuacuri, pe un teren înalt, dincolo de Calarasi; aici nefericitii oameni si cai au suportat 6 zile de ninsoare aspra si grindina, cu vânt foarte tare. Caii slabiti au cazut cu zecile, doborâti de furtuna; ei s-au smuls din conovatzuri si s-au strâns gramada; oamenii, istoviti de eforturi si de foame, în hainele lor zdrentuite, cu greu au suportat vijelia. În câteva zile, divizia si Comp. 22 artilerie au mai pierdut 200 cai, care au înghetat când dupa ploaia din 22 a venit gerul.
La Calarasi divizia prezenta mari semne ale dezmembrarii. Cum sa descrii durerea Cd-tului diviziei, onorabilul gen. Zaborinski, care aflat la bivuacuri, a vazut aceasta ultima nenorocire a divizie ... acum 6 luni existau 3,500 de oameni pe cai, cu 24 de tunuri, iar acum n-o mai putea recunoaste, în resturile jalnice de oameni si cai, zdrentaroase, slabe si complet desfigurate.
Dar cum poti descrie greutatile Corpului 3 infanterie, aflat înca la Silistra, fara haine de iarna ... în cele 5 zile state de noi la Calarasi, la spital au venit 1,700 de bolnavi ... la 28 oct Corpul 3 mai avea sub arme doar 5,000 oameni din 32,000 cu care începuse campania.
Pâna la urma furtuna s-a linistit si pe 24 oct. divizia a plecat de la Calarasi pentru a intra în cartiruirile de iarna; am strabatut stepele golase si triste ale Valahiei si pe 3 nov am trecut peste r. Ialomita.
Pe 4 nov, pe vreme senina, am zarit lantul muntilor Carpati, iar pe 6 nov divizia a ajuns în orasul Ploiesti, pe picioarele ei. La intrare în cartiruiri divizia mai însemna 300 oameni pe cai si 6 tunuri, ramasite jalnice ... Regimentul care fusese trimis la asediul Varnei a sosit mult mai târziu, cu 400 oameni pe cai; la Varna ei au primit ratii complete de ovaz.
... Prin rapiditatea si prin consecintele ei, aceasta distrugere a diviziei poate fi comparata cu dezastrul cavaleriei franceze în Rusia.
Engelbach (?)
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: April 12, 2021 03:42 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Correspondence. Emperor Nikolay Pavlovich and Graf Diebitsch-Zabalkanski

https://drive.google.com/file/d/1z0n1pVOLq6...iew?usp=sharing

This post has been edited by Petre on April 26, 2021 10:57 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: April 19, 2021 09:44 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Cneaz P.I. Bagration in Danubian principalities

https://drive.google.com/file/d/1wa9PL4ou0L...iew?usp=sharing
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: April 26, 2021 04:23 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - Internet (rus)
Impresions from Dobrudja, campaign 1828-29

https://drive.google.com/file/d/196qyPQvH7-...iew?usp=sharing
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: May 14, 2021 06:40 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Agreement on the conditions of surrender of the Turkish army, 23 nov. 1811.

Pornind de la faptul ca în prezent Curtea Imperiala rusa si Sublima Poarta otomana sunt animate de dorinta restabilirii pacii si prieteniei între ele, reprezentantii lor împuterniciti s-au reunit pentru discutii pe aceasta problema. Deoarece actiunile militare au fost oprite si de una si de cealalta parte, si neexistând intentia de a recurge din nou la arme pâna la încheierea discutiilor, reprezentantii împuterniciti ai partilor, având în vedere în principal venirea iernii si necesitatea retragerii ambelor armate în cartiruirile de iarna, au convenit împreuna asupra retragerii ambelor armate de pe teatrul de actiuni militare, pe urmatoarele baze :
1. Trupele Sublimei Portzi aflate pe malul stâng al Dunarii în împrejurimile Sloboziei, cu toate bunurile, artileria, munitiile si rezervele militare trebuie sa fie trimise la Giurgiu si în satele : Slobozia, Malka (Malu), Parapan (Vedea) si alte sate din împrejurimi. Trupele ruse aflate la stânga de Ruschiuk urmeaza amintitele trupe si trec imediat pe malul stâng al Dunarii.
2. Mai sus amintitele trupe ale Sublimei Portzi nu trebuie privite ca prizoniere; ele trebuie plasate în casele sus-amintitelor localitati si trebuie asigurate cu mijloacele de existenta; neconditionat, ele trebuie considerate ca „musafire” pâna când va fi stabilita definitiv pacea.
3. Curtea imperiala rusa nu trebuie sa se atinga de artileria, munitiile si alte bunuri ale statului, aflate la sus-amintitele trupe.
Tot acest armament si bunurile trebuie privite ca proprietatea Sublimei Portzi. Despre aceste bunuri, în prezenta Vizirului comandant al acestor trupe (pasha Ceapanoglu), trebuie întocmite inventare detaliate. Bunurile trebuie depuse în locuri bune; ele trebuie sa se afle sub paza si supravegherea persoanelor stabilite de amintitul Vizir comandant.
4. Curtea rusa se obliga sa nu se atinga de armele si lucrurile sefilor si soldatilor. Curtea imperiala va urmari sa nu le fie luat sau furat nimic. Însa, pentru ca soldatii sa nu se poata bate între ei sau cu rusii încartiruiti în aceste locuri, toate armele sodatilor vor fi adunate de catre ofiteri din fiecare Corp; ofiterii trebuie sa întocmeasca liste cu armele si pentru linistea proprietarilor, sa adauge semnatura lor. Dupa care armele trebuie depuse la loc sigur, la alegerea ofiterilor, si pastrate sub sigiliu.
5. Comandantul Suprem turc (Marele Vizir Ahmed-pasa) va trebui sa numeasca pentru aceste trupe un comisar cu aprovizionarea, care trebuie sa cumpere ... toate cele necesare pentru trupe si sa organizeze distribuirea lor. Însa pâna când trupele vor fi duse si plasate în noile locuri de cartiruiri si pâna când amintitul comisar cu aprovizionarea nu le va rezolva hranirea, armata rusa va aproviziona aceste trupe câteva zile cu produsele necesare, asa cum a facut si pâna acum.
6. Ranitii, bolnavii, batrânii si persoanele inapte serviciului, aflati în cadrul acestor trupe, trebuie scosi si trimisi, cât se poate de repede la Rushciuk. Însa numarul lor nu trebuie sa depaseasca 2,000 oameni.
7. Comandantul Sef rus (gen. Kutuzov) asigura ca îndata ce va fi facut acordul, va da imediat dispozitii comandantilor trupelor sale, aflate în raionul Vidin, si celorlaltor trupe ruse care se pot afla în diferite locuri pe malul drept al Dunarii, sa se retraga neîntârziat pe malul stâng al Duunarii.
În plus, s-a convenit ca Comandantul Suprem turc sa-i trimita amintitului sau Vizir comandant o informare scrisa despre acordul la care s-a ajuns, în conformitate cu care acesta va trebui sa actioneze.
Ca rezultat al discutiilor a fost întocmit, convenit, semnat si schimbat între noi prezentul act. 23 nov. 1811.
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: May 24, 2021 04:57 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Turkish source from 1740 about Walachia, Moldavia and Ukraina :

https://drive.google.com/file/d/1ZupzgqCp3t...iew?usp=sharing
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: June 02, 2021 03:42 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source : Book M.I. Kutuzov. Sbornic dokumentov. Tom III. 1808-1812. Moskva – 1952.

The siege of the fortress Braila, 1809

https://drive.google.com/file/d/13VOmcAce0g...iew?usp=sharing

This post has been edited by Petre on June 02, 2021 03:42 pm
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: June 16, 2021 04:42 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source : Book M.I. Kutuzov. Sbornic dokumentov. Tom III. 1808-1812. Moskva – 1952.

The fight of Babadag, 1791

Letter of M.I. Kutuzov to cneaz N.V. Repnin
6 of june, 1791, camp near Tulcea
Pe data de 4 a acestei luni, cu ajutorul Celui Atotputernic, am reusit sa înving Corpul de elita al inamicului sub comanda Seraskerului Ahmet, pasha cu trei tuiuri, care a avut alaturi de el pe Jurn-oglu, pasha cu trei tuiuri, fost comandant al Hotinului si pe Kurd Osman-pasha si Daghir arnaut-pasha, carora li s-a alaturat si Hanul Bahti-Ghiray cu cinci soltani, având cu el toti nekrasovetii si zaporojenii neloiali.
Întreaga tabara fortificata, unde natura si în oarecare masura lucrarile ne-au sporit obstacolele, au fost capturate 8 tunuri noi si câteva flamuri. Inamicul, care primise pe data de 2 întariri, era apreciat la 15,000 turci si cca. 8,000 oameni ai Hanului; prejudiciul lor în morti ajunge pâna la 1,500 oameni, între care multi persoane nobile; raniti au scapat probabil aproape 30 de oameni, deoarece cazacii care i-au urmarit pe inamici, nedorind sa fie împovarati de prizonieri, nu le-au aratat mila. La Babad au fost distruse multe din depozitele lor, cca. 30 mii cetvere hrana si rezervele de pulbere. În aceasta actiune pierderile noastre au fost foarte mici, aparoape toti de la cazaci.
Acum am ajuns la Tulcea.
General-portucik Golenishcev-Kutuzov

Report of gen. M.I. Kutuzov to gen. cneaz N.V. Repnin
Izmail, 11 of june, 1791
Dupa raportul meu preliminar despre înfrângerea administrata inamicului la Babad, trimis Excelentei Voastre, am onoarea sa va raportez despre împrejurarile traversarii, marsului si bataliei. Atasez planul traseului si actiunilor pentru toate zilele aflarii mele peste Dunare.
În noaptea de 2/3 iunie, toate trupele aflate pe ostrov (Ceatal) s-au apropiat de locul de trecere, în timp ce pe toate navele ascunse peste zi dupa Capul Ceatal s-au ambarcat trupele ..., iar când s-a observat de pe malul nostru ca patrula obisnuita de seara a inamicului a trecut, atunci au pornit si toate navele pline cu trupe, de la Ceatal în jos pe cursul apei si au acostat lânga Tulcea ... sub comanda col. cavaler Deribas (de-Ribas), dupa care si trupele comandate de gen.maior Tormazov. Aceste trupe au ocupat înaltimile, au fost instalate pichete de cazaci, iar restul trupelor ramase pe ostrov au continuat traversarea, care s-a încheiat pe data de 3 dupa amiaza la orele 6, fara nicio piedica din partea dusmanului, si fiind vazuti doar când mare parte din trupele noastre erau deja pe malul lor.
Pe data de 4 la amiaza a fost trimisa o avangarda sub comanda col. Deribas, pentru a curata o padure care se întinde pe zece verste, si strabatând un defileu, sa ocupe înaltimile care domina valea si pârâul Cataloi, unde eu intentionam sa fac popas; un detasament de infanterie a fost trimis înainte prin defileu ... padurea de pe margini a fost cercetata, au fost ocupate toate drumurile si înaltimile de pe margini, pe câteva au fost puse tunuri. Acestea au fost facute sub comanda maior Lavrov si maior Ergolski, iar în urma detasamentului a venit atamanul brigadier si cavaler Cepega, cu calaretii lui.
Intrând în defileu, au fost vazuti inamicii putini, pe drum si pe margini, care s-au retras pe masura ce înainta avangarda, dar la iesirea din defileu au fost vazute pe valea Cataloi mase importante de calareti inamici, parca apropiindu-se sa se împotriveasca. Locul a permis ca o parte din trupe sa se organizeze în dispozitiv de lupta, brigadierul Cepega s-a alaturat avangardei si au pornit cu totii asupra inamicului, care vazând apropierea infanteriei si calaretilor, s-a îndepartat. Asta era pe la orele 8 dupa amiaza; a fost pusa tabara pe pârâul Cataloi, iar Corpul principal protejat din toate partile a intrat în defileu.
În noaptea 3/4 iunie, în locul podului peste pârâul Cataloi distrus de inamic, a trebuit pusa pâna dimineata o punte.
Cunoscând în amanunt despre pozitia fortificata a inamicului de la Tumru-Tepruk (sau Tumiutruprug), dincopo de pârâul Babai-Gîrla, în spatele careia era adapostita tabara inamicului, unde era si o punte de trecere lunga de 18 stânjeni, peste apa lata si mlastinoasa, aparata de doua baterii, si ca podul dintre cele doua punti putea fi distrus, si ca fara mari pierderi omenesti inamicul nu putea fi coplesit, atunci am luat decizia sa mergem spre satul Armutli (Armaklu/Armutlia/Turda), aflat mai sus pe râu, unde desi ma gândeam ca voi întâlni trupele Hanului si poate si o mare parte din trupele inamicului, dar aveam încredere ca pe micile punti aflate acolo si prin vadul foarte putin adânc, ne vom deschide drum în spatele fortificatiei si taberei inamicului, si pentru aceasta :
Pe data de 4 în zori, îndata ce puntea peste r. Cataloi a fost gata, am trecut apa cu Corpul pe o singura coloana, dupa care am luat drum spre Armutli, pe patru coloane. În scurt timp au fost vazute unitatile inamicului, la 10 verste de tabara lor, si cam la aceeasi distanta de noi, în locul numit Apa Sultanului, si care au început sa sporeasca la aproape 10,000 oameni.
Vazând dificultatea de a ajunge la Armutli lasând în spatele meu pe inamic, si sperând ca daca îl înfrâng nu voi mai avea atâtea greutati sa cuceresc fortificatiile de la Tumru-Tepruk, am întors directia tuturor coloanelor drept spre acesta, dând ordine brigadierului Cepega cu calaretii si col. Deribas cu doua regimente de grenadieri si doua batalioane de vânatori sa acopere pe partea dreapta înaintarea Corpului principat si sa-l închida catre Macin, unde am presupus ca este un Corp inamic puternic.
Apropiindu-ma de inamic la 5 verste, s-au vazut alte mase de inamici în spatele unui deal abrupt, în dreptul flancului nostru drept, iar acestia si ceilalti au început sa vina spre noi, de aceea trupele noastre au luat dispozitiv de lupta.
Detasamentul de avangarda comandat de col. Deribas, asezat pe doua careuri, (col. Skorabel si maior Beluha) trebuia sa supravegheze grupurile inamice aparute de dupa deal, si tot ce se mai putea ascunde acolo.
Flancul drept îl comanda gen.maior Spet, cu trupele asezate pe doua careuri (brigadier Letzan si col. Bardakov). Flancul stâng consta din careul locot.col. Andrei Miller si careul maior cneaz Mîsetski, ambele sub comanda col. Garemeister; careul de pe centru, cel mai puternic, era format din regimentul maiorului Roshtein, cu doua regimente de carabineri pe flancuri, toti sub comanda gen.maior Tormazov. ... Artileria a fost distribuita pe careuri ...
În aceasta ordine trupele au înaintat spre inamic, care în scurt timp a pornit un schimb de focuri cu cazacii trimisi în fata. Eu am interzis sa actioneze tunurile, pentru a nu rupe rândurile inamicului si a-i putea lovi cu cavaleria noastra ...
Între timp, col. Deribas, apropiinduse de dealul din fata sa, l-a ocupat pentru a proteja atacul în pregatire al cavaleriei; turcii au început sa se apropie si cu cavaleria. Vazând inamicul în pozitia dorita de noi, am ordonat gen.maior Tormazov cu regimentele de carabineri si cu cazacii lui Ilovaiski, Semionov si Denisov sa loveasca masa de turci. Viteza atacului si impetuozitatea cazacilor au avut efectul asteptat, inamicul a fost înfrânt. A urmat atunci lovitura cazacilor si la flancul nostru drept asupra Hanului, cu multa vitejie si cu acelas succes; infanteria a grabit pasul iar cazacii, protejati de carabineri, au mers pe urmele inamicului chiar pâna la fortificatii. Pasha cu trei tuiuri Jurn-oglu, ramas cu o parte din trupe în fortificatii, facând mari eforturi, a tras câteva salve de tun asupra fugarilor sai si asupra noastra, dar a trebuit sa urmeze si el exemplul Hanului si celorlalte pashale. Inamicul, abandonând în fortificatii tunurile si întreaga tabara, a fugit în padure, pe drumul spre Bazargik, urmarit de trupele noastre; câteva tunuri pe care inamicul le-a luat în graba cu el au fost capturate de cazaci, la fel si carute, în numar mare. Detasamentul de infanterie comandat de col. cavaler Deribas a trecut în graba peste r. Babai-Gîrla, acoperindu-i pe cazacii în urmarire. Toata treaba s-a încheiat la orele 2 dupa amiaza, iar trupele s-au linistit. Fortificatiile inamicului au fost ocupate de detasamentul col. Deribas, inamicul a pierdut fara îndoiala aproape 1,500 oameni ... în rândul celor ucisi la flancul nostru drept s-au aflat si zaporojenii necredinciosi, de care cazacii n-au avut nicio mila, prizonieri scapati de furia învingatorilor au fost 32 oameni, din care doar trei fara rani grele. 8 tunuri capturate de la inamic au fost repuse pe afetele reparate, dintre ele 3 de calibrul 4,5 funturi si 5 calibrul 4 funturi; 4 flamuri ramase nezdrentuite dupa lupte si care pot fi prezentate, vi le trimit.
De partea noastra au fost ucisi ...
Trupele turcesti au fost 15,000 oameni, sub conducerea Seraskerului Mehmet, pasha cu trei tuiuri, cu el si Jurn-oglu, pasha cu trei tuiuri, Kurd Osman pasha cu doua tuiuri si sosit nu demult cu arnautzii Dagyr-pasha; tatarii, zaporojenii necredinciosi si nekrasovetzii, 7-8,000, au fost condusi de Bahtî-Gyrai si de soltani.
Pe timpul desfasurarii actiunilor în dispozitivul de lupta s-a mentinut o ordine perfecta ...
Gen.maior Spet, comandant al flancului drept, si-a dovedit zelul si priceperea în tot ce a depins de el si a împartit cu mine toate greutatile.
Gen.maior Tomazov, comandantul cavaleriei, primind ordinul meu sa loveasca inamicul, a condus doua regimente de carabineri cu asa viteza, încât inamicul n-a mai avut posibilitati sa reziste ...
Dl. brigadier si cavaler Cepega, actionând la flancul drept, i-a întrecut în vitejie pe puternicii inamici ...
Col. si cavaler Deribas ...
Pe data de 5 au fost vazute lotcile noastre maritime militare pe lacul Razim; în aceasta zi eu am inspectat orasul Babad si l-am gasit deja fara localnici, dar întreg si aprovizionat din belsug cu toate felurile de provizii, în trei magazii militare aproape 5,000 cetvere de pesmeti si cca. 25,000 de grâne si faina, fara a socoti orzul aflat în diferite locuri din oras, precum si rezerva mare de pulbere si alte munitii militare. Magaziile au fost distruse prin foc, de la care flacarile au cuprins tot orasul, iar magaziile de pulbere au explodat; fortificatiile din tabara inamicului au fost darâmate, iar trupele tot în data de 5 au revenit pe r. Cataloi, aflat la 20 verste de Babad; în ariergarda am lasat calaretii cazaci cu atamanul lor si un detasament de infanterie cu col. Deribas.
Tot în data de 5 au venit la mine doi dintre zaporojeni care au slujit la inamic si au declarat ca în noaptea de 4/5 au parasit inamicul deja la Karasu, care este la 75 verste de Babad, iar acesta nu s-a oprit, ci a fugit mai departe spre Bazargik; diferite unitati ale inamicului, în drum spre Babad, s-au întâlnit cu fugarii si împreuna au fugit spre Shumla, tatarii si zaporojenii din ordinele Hanului au distrus toate salasele aflate pe partile drumului, iar localnicii au fost alungati spre Shumla, unde se afla Vizirul cu 30,000 oameni.
Pe data de 6 au fost trimise detasamente puternice de trupe usoare pe ambele parti ale drumului, la mare departare, care n-au gasit pe nicaieri inamicul si au distrus multe salase de care se foloseau fugarii. Tot pe aceasta data întreg Corpul a ajuns la Tulcea si a trecut cu bine pe ostrovul din fata Izmailului.
Închei acestea înapoindu-va Excelentei Voastre pe ober-cvartiermaister Korfa, care prin priceperea si harnicia sa mi-a fost de mare folos în întreaga expeditie, îl mentionez si pe voluntarul chevalier Delambert (de-Lambert) care s-a aflat peste tot unde era inamicul; deasemenea trebuie sa-l amintesc si pe porucikul Shishkov, care voluntar a contribuit cu fapte în dificultatile si pericolele acestei expeditii.
Gheneral-porutcik Mihaila Golenishcev-Kutuzov.

https://i.imgur.com/jeCJOXb.jpg

This post has been edited by Petre on June 16, 2021 06:24 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: July 10, 2021 05:37 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source : Book M.I. Kutuzov. Sbornic dokumentov. Tom III. 1808-1812. Moskva – 1952.

The fight of Matchin, 28 june, 1791

Report of gen. Kutuzov to gen. cneaz Repnin
Galatz, 4 iulie 1791
Despre actiunile unitatilor de trupe aflate sub comanda mea pe timpul bataliei de la Macin, am onoarea sa raportez Excelentei Voastre urmatoarele :
Plecând din tabara pe date de 27 la orele 5 dupa amiaza pe patru coloane, am ajuns eu pâna la râul Samogul, unde, pregatind pentru traversare o punte, din cauza locului îngust am fost nevoit sa merg pe o singura coloana pâna la râul Jijila, care curge pe la baza dealurilor, pe care a trebuit sa le ocup la început.
Trimitând înainte 200 de cazaci sub comanda maiorului Ilovaiski, dupa ei un batalion de vânatori, apoi un regiment de grenadieri, dupa ei cavaleria si un regiment de grenadieri si apoi doua batalioane de vânatori, în acest fel capul coloanei s-a apropiat de baza dealurilor. Era deja lumina si un pichet al inamicului, vazând trupele noastre, a tras o salva, retragându-se în graba în tabara.
Puntea pe care a trebuit sa o facem peste aceasta parte a râului a întârziat câtva timp, iar când a urcat prima unitate de infanterie, inamicul ocupase deja dealurile aflate în fata noastra si pusese acolo o baterie.
Necunoasterea situatiei în acest loc asa de închis, multimea de inamici si actiunile lor puternice la flancul meu stâng, unde pe înaltimi s-a ivit o puternica unitate de infanterie a lor, m-a fortat sa las timp restului infanteriei si cavaleriei sa urce pe prima înaltime si sa ramâna în acea pozitie pentru a acoperi cavaleria de inamic si ca împreuna cu înaintarea flancului meu drept sa ocupe înaltimile aflate în fata flancului stâng, fara a lasa nicidecum puternicul inamic în spate. Tot ce tinea de flancul stâng a fost încredintat gen.maior Tormazov ... ; starea terenului si inamicul au impus aceste precautiuni, pentru ca eu în acest caz nu puteam sa gândesc si sa actionez altfel, procedând împotriva îndatoririlor mele, deoarece flancul stâng înca de la început a fost puternic atacat de cavalerie,fiind nevoie de toate mijloacele pentru a o respinge; atacul a fost asa de puternic, si nu doar asupra cavaleriei noastre, dar si asupra infanteriei, pentru ca infanteria inamicului a atacat asa de puternic asupra careului Reg. Kiev, încât numai vitejia grenadierilor si abilitatea comandantului l-au putut salva.
Când linia întregului Corp s-a realizat si flancul stâng a fost scapat de dusmani, atunci au intrat în actiune toate trupele, lovind inamicul cu rafalele armelor usoare, iar uneori si cu baionetele si, ocupând înaltimile una dupa alta pe întreg spatiul inamicului, au ajuns pe cel care domina valea Macinului. Atunci inamicul a luat-o la fuga pe drumul Hârsovei urmarit de trupele usoare, iar o parte a inamicului a luat-o spre dealurile de la flancul stâng, iar Excelenta Voastra a binevoit sa dea ordin sa punem tabara Corpului meu pe dealurile ocupate.
Dau recunoasterea cuvenita priceperii si barbatiei D-lui general-cvarirmaister Pistor, care a comandat la flancul drept si a D-lui gen.maior Tormazov de la flancul stâng, dintre care primul, conducând Corpul pe drumul nou deschis de el, nu l-a supus la nicio dificultate si la nicio oprire, iar pe timpul bataliei sub canonada inamicului a strabatut locul dificil pâna la ocuparea dealurilor, iar cel de-al doilea, prin abilitatea conducerii sale a mentinut si a asigurat flancul stâng, iar acolo, ocupând înaltimile, a actionat cu pricepere si barbatie cu cavaleria aflata la flancul meu stâng.
Col. cavaler Langeron s-a aflat peste tot unde era pericolul.
Am onoarea a va trimite o descriere a actiunilor fiecarui regiment si a serviciilor comandantilor de regimente si ofiterilor superiori si inferiori.
Gheneral-porutcik Golenishcev-Kutuzov.

https://imgur.com/CG2G2U9.jpg

https://i.imgur.com/ZGihUYj.jpg

This post has been edited by Petre on July 10, 2021 05:51 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: August 08, 2021 08:22 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Ahmed-Resmî-effendi about Russo-Turkish War, 1769-1774

CODE
Hülasat el-itibar (1781): Critical and satirical history of the Russo-Turkish War, 1768-1774. Ahmed Resmî was on the battlefield and acutely aware of the failings of the Janissary corps. The writing is accessible, indignant, sometimes comic, but sincere and passionate.


https://drive.google.com/file/d/1L4BirR15gz...iew?usp=sharing

This post has been edited by Petre on August 09, 2021 04:51 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: October 16, 2021 04:11 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: November 16, 2021 05:06 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Nothng about war here ...
Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

A.P. Tolstoi - Description of the Black Sea

https://drive.google.com/file/d/1UP6U3Qu6V-...iew?usp=sharing
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: November 26, 2021 06:05 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

The notes of Admiral Chichagov

https://drive.google.com/file/d/1F_68cvfug8...iew?usp=sharing
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: December 04, 2021 06:26 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 874
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Publicat de A.K. Afanasiev :
„Un manuscris necunoscut despre participarea lui M.S. Vorontzov la Razboiul Ruso-Turc, 1806-1812”
Rossiiski arhiv, Tom XIX. Moskva, 2010

Viata eroului Razboiului pentru Patrie din 1812, renumitul militar si om de stat Mihail Semionovici Vorontzov (1782-1856) este destul de bine cunoscuta. ... Se publica un nou document ... :
Descrierea tuturor acelor lupte în care s-a aflat gen.maior graf Vorontzov, în campania anului 1811 contra turcilor.
Gen.maior graf Vorontzov, primind la 13 iunie invitatia Comandantului Sef, general-de-infanterie Golenishcev-Kutuzov de a veni în Armata de Moldova, a plecat de la Yarîsev, gubernia Kamenet-Podolski, unde se afla regimentul pe care îl comanda, pe 14 era la Iasi, pe 15 la Focsani, iar pe 16 a ajuns la Giurgiu, unde a primit comanda regimentelor Bialistok si Staroskol, cu artileria aferenta.
Marele Vizir, adunând cam 80.000 trupe si cca. 78 tunuri în luna Iunie, se apropiase de Rusciuk. Gen. Kutuzov cu 18.000 trupe a trecut Dunarea si pe 22 aceeasi luna a fost puternic atacat de Vizir, la 3 verste în fata la Rusciuk. Luptele au fost destul de grele si îndârjite ... Gen.locot. Essen comanda flancul drept, gen.locot. Langeron pe cel stâng, gen.locot. Voinov comanda cavaleria, iar gen. Novak comanda artileria.
... Dupa sase ore de lupta destul de sustinuta, turcii s-au retras, iar ambele linii ale infanteriei i-au urmarit câteva verste. Turcii au avut sub arme 60.000 trupe, rusii 14.000. Gen. Kutuzov, judecând dupa curajul si dârzenia Vizirului, a banuit ca acesta va întreprinde o traversare peste Dunare si ca atunci va fi complicat sa ramâna sa reziste la Rusciuk, pentru care ar fi fost nevoie de cel putin 10.000 de oameni, si a decis sa îl paraseasca. Iar ca inamicul sa nu se foloseasca de acest oras fortificat, atunci prin retragerea tuturor trupelor pe malul stâng al Dunarii (unde si-a amplasat tabara, la Giurgiu), a lasat în urma o echipa pentru a-i trece pe localnici pe aceeasi parte, pentru a darâma fortificatiile si a da foc orasului; dupa cum s-a si întâmplat, iar Dunarea a devenit bariera între cele doua armate. În acele lupte gen.maior graf Vorontzov a comandat careurile Nr.3 si Nr.7 ...
Pe 14 iulie gen. Vorontzov a fost numit în Corpul independent al gen.locot. Zass (Sass), unde a si plecat, pe la Zimnicea, Turnu, la gura r. Jiu, în dreptul cetatii turcesti ruinate Oriahovo (Rahova), unde era un post cu trei batalioane, infanterie si Flotila de Marea Neagra, care i-au fost încredintate.
Pe 21, mars cu infanteria pâna la Bârca, 35 verste.
Pe 22, pâna la Cioroiu, 45 verste.
Pe 23, pâna în tabara din fata Vidinului, unde s-a alaturat Corpului gen. Zass. Flotila a venit pe Dunare si s-a oprit la 2 verste de tabara turcilor.
Corpul gen.locot. Zass din Mica Valahie consta atunci din 11 batalioane de infanterie, 2 batalioane de panduri (militie pedestra din Mica Valahie, un batalion avea 4 companii a câte 200 oameni – n.a.), 15 escadroane de cavalerie si 2 regimente de cazaci. Corpul turcilor îl comanda Serasker-pasha Ismail-bey si era alcatuit din cea mai buna cavalerie albaneza si unitati de infanterie, cca. 15.000 oamani. Ambele aceste Corpuri, asezate fata în fata, se aflau pe malul stâng, în fata Vidinului.
Între timp Vizirul, care trecuse Dunarea cu trupe însemnate în apropiere de Giurgiu si cu sperante de a-i alunga pe rusi peste r. Siret si mai departe, a trimis ordine pentru Ismail-bey si Molla-pasha sa atace Corpul gen. Zass si sa faca tot posibilul sa ocupe Mica Valahie. ... adunând toate fortele pentru lovitura decisiva, pe 7 sept turcii în numar de cca. 20.000, trecând vadul de la Verhni Kutovo, ne-au atacat cu neobisnuit curaj si dorinta. Ismail-bey nu se îndoia de succes si era convins ca ori va nimici Corpul rusesc ori macar îl va alunga departe de Dunare si atunci va cuceri aceasta tara, pornind la drum spre Craiova, daca gen. Zass se retrage spre Olt, sau spre flancul Armatei Principale, daca gen. Zass se retrage la Craiova.
Fermitatea de neclintit si vitejia celor patru regimente, care în acea zi glorioasa alcatuiau întreaga infanterie a gen. Zass, au distrus sperantele inamicului ... Gen.locot. Zass, împartindu-si fortele în doua, a încredintat flancul drept gen.maior graf Vorontzov, iar pe cel stâng gen.maior Repninski, el însusi fiind peste tot unde era nevoie si unde era focul mai puternic.
... în final, pierzând 2.000 de oameni, Ismail-bey n-a mai reusit altceva, decât sa se mentina la Calafat, unde imediat, dupa obiceiul lor, s-a fortificat. În aceasta lupta Marea Flamura a Pashalîkului Vidin a cazut în mâinile noastre.
Molla-pasha de la Vidin, care pastra cu noi neutralitatea, a încalcat-o în mod tradator, permitând lui Serasker-pasha Ismail-bey sa treaca prin vad peste ostrov ...
În toata aceasta lupta, graf Vorontzov, fiind bolnav de friguri, n-a mai tinut seama de boala si si-a asumat sa ramâna lider al detasamentului încredintat lui; barbatia caracteristica persoanei sale i-a dat putere în starea de slabiciune si i-a refacut moralul ... Stând într-o drosca, si-a scos trupele din retransamente, le-a organizat în graba în careuri, a urmarit miscarile inamicului, s-a instalat pe pozitie si a asteptat cu curaj atacul dusmanului. În continuarea actiunilor, graful a stat calare, pâna la sfârsit; la putina vreme dupa ce a parasit drosca, un glont nimerit-o într-o aripa si o ghiulea care a lovit o roata, marturie limpede a Milei Domnului, care îl apara pe cel care sacrifica totul pentru binele ostirii sale.
... În noaptea de dupa lupta, pe 7 sept ne-am odihnit cu mare grija, asteptându-ne ca în zori turcii, ori sa ne atace pe noi, ori sa intre cu forte importante în teritoriu; dar nu s-a întâmplat asta. Între timp s-a trimis ordin grafului Orurk(O`Rourke) sa vina înapoi (din Serbia) cât se poate de repede si sa ni se alature, iar pe data de 10 a venit. ... Taberele le comandau atunci gen.maior graf Orurk, gen.maior graf Vorontzov si gen.maior Repninski. ...
Pe 17 sept turcii au iesit la atac si treaba s-a încheiat cu pierderea a 400 de calareti. Primind întariri de la Giurgiu, din ordinul Vizirului, pe 30 turcii ne-au atacat cu toate fortele, mai ales la flancul drept. Graf Vorontzov i-a trimis ajutoare grafului Orurk, iar cu restul fortelor sale a iesit din retransamente si împreuna cu graful Orurk i-au respins pe turci din toate partile si cu mari pierderi.
Prima expeditie
... Pe 7 oct gen.maior graf Vorontzov a fost trimis pe malul drept al Dunarii cu un detasament, pentru a-l ameninta pe pasha de Vidin pentru tradarea comisa si în acea zi a ajuns la Gruia, pe 8 a trecut pe malul drept, în dreptul redutei sârbesti de la Radujevac, care este la 60 verste de Calafat si acolo s-a unit cu graf Orurk si cu 1000 de sârbi, jumatate cavalerie, jumatate infanterie, condusi de Voevodul de Negotin Veliko Petrovic si au ajuns pâna aproape de zidurile Vidinului. Pe 9 oct a fost puternic atacat de cavaleria lui Ismail-bey si de toate trupele lui Molla-pasha cu doua tunuri, dar în lupta de dimineata turcii au fost respinsi cu mari prejudicii. ...
Detasamentul trebuia sa plece apoi pe drumul spre Berkovita si Sofia, dar s-a primit prin Molla-pasha propunerea ca Ismail-bey sa plece de la Calafat daca rusii se retrag de lânga Vidin ... A fost încheiat un armistitiu ... Pe neasteptate a venit stirea despre armistitiul de la Giurgiu, iar toate trupele au primit ordin sa ramâna pe pozitii.
Detasamentul graf Vorontzov a primit ordin pe 22 oct sa traverseze la mica distanta de Calafat, cu bacuri si barci, dupa care a revenit în componenta Corpului lui Zass.
În timp ce graf Vorontzov trecea pe malul stâng al Dunarii, gen. Zass l-a trimis pe malul drept pe gen. Repninski, la Lom Palanka ...
A doua expeditie
Gen.maior graf Vorontzov cu un mic detasament si doua tunuri, a primit ordin si a traversat la Lom Palanka, pentru a merge direct la Vidin si a intercepta transporturile pentru inamic; pe 8 nov mars la Poiana, pe 9 trecerea Dunarii si tabara la Lom.
... Ismail-bey îngrijorat de prezenta rusilor în spatele armatei sale ... în noaptea de 13 nov a parasit în graba Calafat, a trecut la început pe ostrov, apoi pe malul drept, dupa ce petrecuse pe malul stâng 4 luni si 8 zile.
Curând a venit stirea reînoirii armistitiului, când detasamentul lui Vorontzov statea lânga Dunare, la 4 verste de Lom-Palanka, iar trupele lui Ismail-bey se îndreptau spre casele lor pentru a ierna.
Pe 2 dec Detasamentul grafului Vorontzov a trecut pe malul stâng si întreg Corpul gen. Zass a fost plasat în cartiruirile pentru iarna.
Gen.maior graf Vorontzov a parasit aceasta tara la începutul anului 1812.
PMEmail Poster
Top
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Pages: (5) « First ... 3 4 [5]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


[ Script Execution time: 0.0259 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]