Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War Website  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Russo-Turkish War
GaryD
Posted: January 14, 2009 06:33 am
Quote Post


Soldat
*

Group: Members
Posts: 8
Member No.: 2362
Joined: January 14, 2009Hello. Can someone tell me what the best sources are for military operations during the Russo-Turkish War 1877-1878? Any language.

Thank you.
PMEmail Poster
Top
ocoleanui
Posted: January 14, 2009 07:45 am
Quote Post


Caporal
*

Group: Members
Posts: 117
Member No.: 2121
Joined: May 19, 2008PMEmail Poster
Top
Radub
Posted: January 14, 2009 09:12 am
Quote Post


General de corp de armata
*

Group: Members
Posts: 1670
Member No.: 476
Joined: January 23, 2005An excellent book covering the Romanian involvement is "Armata Romana in Razboiul De Independenta 1877-1878" by Cornel I. Scafes et al.
It has maps, photos and drawings. The text is mainly in Romanian, but there is an English summary at the end of the book.
Radu
PMEmail PosterUsers Website
Top
Victor
Posted: January 14, 2009 11:31 am
Quote Post


Admin
Group Icon

Group: Admin
Posts: 4332
Member No.: 3
Joined: February 11, 2003Hi,

See this older post regarding the before mentioned book:
http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?sh...indpost&p=44081

It 3+ years old, but maybe the publishing house still has a few. The book is an enormous endeavour abd covers most of the aspects of the Romanian Army in the Independence War. Highly recommended.
PMEmail PosterUsers Website
Top
GaryD
Posted: January 17, 2009 12:37 pm
Quote Post


Soldat
*

Group: Members
Posts: 8
Member No.: 2362
Joined: January 14, 2009Thanks. The publishing house seems to have copies, so I ordered one. We'll see if I comes!
PMEmail Poster
Top
GaryD
Posted: January 29, 2009 06:26 pm
Quote Post


Soldat
*

Group: Members
Posts: 8
Member No.: 2362
Joined: January 14, 2009I got the book - it looks very interesting. Too bad there are no notes. Can anyone say how it compares with Romana in Razboiul de Independenta 1877-1878, Editura Militara, Bucuresti, 1977, by Ion Koman, et al?
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: December 23, 2013 08:29 pm
Quote Post


Capitan
*

Group: Members
Posts: 694
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009On July 8(20) 1828, the russian brig "Orphey" ( E.I. Koltovsky ), with the mission to support the russian army to assault the turk fortress of Kyustendje ( Constantza ), standing at gunshot distance from coastal batteries, shelled the fortress for five and half hours. The Turks also concentrated their fire onto the small russian ship.
"Orphey" received 66 bullet holes in the body, including 6 under waterline and a lot of damage at masts and rigging. As a result of the assault and the bombardment from the sea, the fortress was forced to surrender. The loss of the crew was 4 men killed, 24 wounded. For repairs, the brig went to Odessa.

This post has been edited by Petre on February 20, 2019 02:05 pm
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: August 07, 2019 08:40 am
Quote Post


Capitan
*

Group: Members
Posts: 694
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Excerpt from Aleksandr Yakovlev's Diary, a person who was with Emperor Peter the Great during the Battle of Prut, 1711.

Pe 8 martie 1711 a fost declarat războiul contra Turciei. La începutul lunii mai Armata rusă s-a adunat și a plecat în campanie : la Armata principală s-a alăturat și Corpul rusesc aflat în Polonia; atunci unul dintre comandanți, gen. Janus von-Ebben, i-a sfătuit pe ceilalți generali să înființeze un depozit pe Nipru; dar această măsură de precauție a fost considerată atunci excesivă, având speranțe în marile promisiuni ale Principelui Valah. Feldmareșalul B.P. Șeremetiev a fost trimis înainte cu o parte din trupe, pentru a construi din timp un pod peste Dunăre.
După opt zile l-a urmat Măria Sa Țarul cu toată armata și s-a oprit cu tabăra lângă Gucearam(?) pe r. Prut, unde a venit și Oastea moldoveană; de aici a plecat Măria Sa cu câțiva generali în orașul capitală Iași, așteptând de la Principele Valah proviziile promise; dar cum Principele își îndeplinea promisiunile foarte încet și nu aveau nici-un motiv să aibă încredere în el, ci dimpotrivă, deja începuseră să apară neajunsuri cu proviziile, pentru că având încredere în el, au făcut provizii pentru 20 de zile, iar în Moldova lăcustele au mâncat și stricat toată iarba, atunci Majestatea Sa s-a îndoit să meargă mai departe.
Între timp generalul Renne (von-Ronne) și graful Foma Kantakuzin (Toma Cantacuzino) au fost trimiși în Valahia după provizii de la Brâncoveanu, dacă nu se pot obține de bună voie, să fie luate cu forța; și astfel au trecut de dealurile Moldovei, au atacat ei Brăila și au luat-o de la turci prin înțelegere.
Când mergeau deja pe pământul Valahiei, li s-a trimis ucaz să lase turcilor Brăila și să se întoarcă înapoi la armată; când au fost trimiși ei acolo, Armata rusă a pornit marșul ei către Dunăre, dorind să ajungă la acest fluviu înaintea turcilor; dar când s-au apropiat de Dealul Rabia (Moghila Răbâia), a venit știrea că Marele Vizir a trecut peste Dunăre cu două sute de mii de oameni și că tabăra lui se întinde până la Fălciu; pentru aceasta a fost trimis gen. Janus cu 7.000 trupe ruse, 500 moldoveni și câteva sute de cazaci la Fălciu, pentru reținerea dușmanului.
Ajunși acolo, au văzut tabăra turcilor lângă satul Bârseni(?), pe partea de est a r. Prut și l-a înștiințat despre asta pe Majestatea Sa Țarul prin curier; dar mai departe el n-a primit răspuns, să se retragă înapoi n-a dorit, atunci și dușmanul trecut noaptea peste râu l-a înconjurat din toate părțile; când pericolul era mai mare, a venit un moldovean cu ucaz să se întoarcă la tabără; pentru asta și-a așezat Corpul în careu și a început să se retragă încet, respingând mereu cu curaj nenumăratele atacuri ale dușmanului. Nu departe de tabără dușmanul l-a atacat crâncen, dar atunci a fost trimis la el într-o clipă Principele Cantemir cu moldovenii, cu ajutorul cărora a rezistat trei ceasuri întregi cavaleriei dușmanului, numărând 60,000 oameni, și alungând-o, a ajuns cu bine în tabăra de lângă Stănilești. După cum a văzut după aceea Majestatea Sa Țarul, că locul unde stătea armata nu era favorabil pentru ca toate trupele să se desfășoare în formații de luptă, atunci a fost pus pe foc tot bagajul în exces și Armata s-a retras înapoi pe Dealul Rabia.
Dușmanul care a văzut în zori retragerea Armatei, s-a aruncat după ea în urmărire cu toată cavaleria; fiind mult reținută de aceasta, Armata nu s-a putut eschiva, astfel că la amiază n-a ajuns la locul stabilit. Turcii și-au așezat tabăra pe ambele maluri ale r. Prut și au avut toată ziua mici lupte cu cavaleria rusească. A doua zi a venit și Marele Vizir cu ienicerii și cu 444 tunuri, din care au început imediat să tragă asupra taberei rușilor iar ienicerii, ca de obicei, i-au atacat și ei cu cruzime. De șapte ori au fost respinși cu mult curaj, deși la Armata rusă nu erau mai mult de 69 de tunuri de regiment, care au fost întrebuințate cu mult folos.
Între timp a apărut în interiorul taberei un dușman mult mai puternic decât cel din exterior, și anume o mare lipsă de rezerve de hrană, de urmările căreia se temeau; totuși după trei zile de lupte, în a patra zi a urmat o pace favorabilă : Marele Vizir a acceptat-o mai mult pentru că ienicerii nu mai vroiau să lupte. Deși Regele Suediei s-a opus în toate modurile acestei încheieri a păcii, aceasta a fost perfectată, deoarece Marele Vizir s-a gândit că știe el mai bine decât Regele străin ce era de folos Statului Otoman.
Principele Cantemir a trebuit acum să recunoască în mod special generozitatea Majestății Sale Țarul; atunci când Marele Vizir a cerut întâi de toate să cedeze Principatul Moldova, atunci Majestatea Sa Țarul i-a dat ordin să răspundă că pot să dea turcii totul, chiar până la Kursk, dar acest Principat care i se dătuse sub protecție nu-l va lăsa niciodată; aceasta i-a făcut pe turci, care de obicei sunt foarte încăpăținați, să-și abandoneze imediat cererea, așa că această pace atât de folositoare n-a fost împiedicată.
Prin încheierea păcii, s-a reîntors Armata rusă la Moghilev, iar de acolo prin Polonia, înapoi la granițe. Marele Vizir se gândise că a încheiat foarte glorios treburile; dar o anume partidă, pe care o susținea Suedia, a insistat pe toate căile ca Sultanul să-l treacă în dizgrație, arătând despre marea lipsă de rezerve de hrană din Armata rusă, și pentru care, după părerea lor, dacă Marele Vizir nu s-ar fi grăbit atâta, aceasta desigur era nevoită să se predea. De unde se vede că Marele Vizir s-a uitat mai mult după profit personal și daruri mari, mai degrabă decât la bunăstarea generală a Statului Otoman.
… Și astfel Azovul, prin forța sus-pomenitei încheieri a păcii, a fost din nou returnat turcilor.
Text apărut în ”Otecestvennîe zapiski” № 51. 1824.
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: September 03, 2019 08:51 am
Quote Post


Capitan
*

Group: Members
Posts: 694
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Entry of Russian troops under command of general-poruchnik Elmpt in the city of Jassy
( Excerpt from the Report on the conquest of the Principality of Moldova )

Pe 26 sept 1769, la amiază, a intrat gen-porucinik Elmpt în Iaşi şi a fost întâmpinat la intrare în oraş cu deosebită onoare şi bucurie de toţi cinstiţii boieri; a mers cu aceştia direct la catedrală, la porţile căreia l-a primit Mitropolitul cu întreg clerul. Au intrat în biserică, a fost ţinută o rugăciune cu întreg soborul pentru sănătatea preţioasă a Alteţei Sale Imperiale, cu o salvă de tun.
La terminarea rugăciunii, generalul i-a asigurat pe toţi de faţă, în numele A.S.I., de graţia şi protecţia Majestăţii sale pentru întreg poporul moldovean şi le-a arătat că pentru toată bunăvoinţa A.S.I., datoria unui creştin adevărat şi drept-credincios îi cere să-şi arate recunoştinţa făcând un jurământ solemn de loialitate şi supunere A.S.I. La care toţi cei prezenţi într-un singur glas şi сu plăcere au fost de acord, adunând degetele şi aducând Domnului o rugăciune pentru mulţi ani cu sănătate A.S.I., iar atunci cu adevărat toţi au făcut jurământ.
Înaintea tuturor, Mitropolitul Gavril, cu mâna pe Evanghelie şi pe cruce, cu tot glasul le-a spus celor de faţă, că prin autoritatea ce i-a dat-o Mântuitorul nostru, le porunceşte tuturor creştinilor ortodocşi credinţă şi supunere A.S.I. Pentru A.S.I. Ţareviciul întregii Rusii, după exemplul lui, să-i înalţe nu doar un jurământ solemn, ci unul adevărat, din inimă şi suflet, adăugând la asta că dacă cineva gândeşte altfel, aceluia îi va da veşnica anatemă din creştinism, pe vecie.
Îndată ce aceste cuvinte au fost rostite, au început toţi grămadă să se înghesuie la sărutatul crucii şi evangheliei, încât a fost nevoie să fie stabiliţi oamani pentru respectarea ordinei necesare şi în acest fel jurământul s-a încheiat şi l-au semnat toţi cei care se aflau în biserică, iar mâine trebuia continuat în toate bisericile, în prezenţa ofiţerilor stabiliţi pentru asta.
Iar pentru a restabili conducerea în întrg Principatul şi a-l aduce la unitate, atunci pentru a-i aduna pe membrii împrăştiaţi ai Divanului sau ai Guvernului şi pentru restabilirea autorităţii şi puterii acestuia, a fost emis de către gen. Elmpt un manifest pe acest subiect, iar Divanului i s-a dat Ucaz Imperial privind intrarea în sesiune.
Din cele văzute şi declarate de gen. Elmpt, în oraşul Iaşi există un palat şi două mănăstiri, în care patru batalioane de infanterie pot rezista inamicului toată iarna; oraşul Botoşani, precum şi alte locuri, sunt ocupate de trupe, şi în acest fel, tot pământul cucerit al Moldovei aflat sub puterea A.S.I. este total protejat de inamic.
Informează de la Perm, P.A. Karabin.
Text reprodus din Russkaia straniţa, № 2. 1877.

PMEmail Poster
Top
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


[ Script Execution time: 0.0357 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]