Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War Website



Pages: (2) 1 [2]   ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Stalingrad front
Petre
Posted: December 24, 2021 05:52 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Nota
În ziua de 20 sept. 1942 am fost în vizita la PC al Armatei a 6-a, instalat pe Don, la Golubinka, însotit fiind de gen. Arbore, Sef de stat major al armatei, si de cpt. (rez) Rosetti de la Marele Cartier General. Cu aceasta ocazie am discutat cu domnul gen. Paulus – Cdt. Armatei a 6-a si cu gen. Schmidt, Seful de stat major, urmatoarele chestiuni :
1. Am aratat domnului gen. Paulus surprinderea noastra ca frontul pe care trebuie sa-l ocupe Armata a 3-a nu se gaseste pe Don, asa cum ni s-a spus. Circa 2/3 din front se gaseste la sud de Don, iar în regiunea vest Serafimovici inamicul dispune de un cap de pod larg si adânc, de care, desigur, va profita, la momentul oportun.
I-am aratat pericolul care ne asteapta, tinând seama ca frontul pe care-l vom ocupa se gaseste pe directia probabila de efort a inamicului : Saratov–Rostov, si ca acesta si-a asigurat dinainte posibilitati de adunare a fortelor, stapânind aproape toate trecerile peste Don.
Dispozitivul stabilit pentru armata a avut la baza aceasta idee, adica, ca frontul se gaseste pe Don.
Va trebui, deci, ca înainte de a intra în front, sa se întreprinda o operatiune de ducere a acestui front pe Don.
La cele de mai sus, domnul gen. Paulus mi-a raspuns ca este în totul de acord cu cele ce am aratat, si ca dovada mi-a prezentat un proiect de reducere a capului de pod, pe care l-am luat cu mine. Propunerea facuta de armata a fost respinsa însa de Grupul ,,B”. Motivele nu le cunoaste.
La aceasta, subsemnatul mi-am îngaduit sa raspund ca motivul probabil al neaprobarii, este lipsa de forte, dat fiind ca toate fortele germane disponibile se întrebuinteaza la Stalingrad.
Si, în consecinta, daca acesta ar fi motivul, eu sunt autorizat sa comunic ca domnul maresal Antonescu este de parere sa nu se mai introduca pe front fortele române care sunt în curs de sosire, ci sa se grupeze un corp de armata, care, împreuna cu fortele germane aflate în zona, sprijinite si de aviatie si materialele speciale necesare, sa actioneze ofensiv pentru reducerea capului de pod si ducerea frontului pe Don – dupa care trupele Armatei a 3-a sa ocupe frontul defensiv.
L-am rugat pe domnul gen. Paulus sa ia act de cele ce i-am comunicat si sa faca propunere în acest sens la Grupul ,,B”.
2. Am cerut domnului general Paulus sa elibereze Divizia 1 Cavalerie care ocupa front în afara de sectorul stabilit de armata. I-am spus ca am nevoie de aceasta divizie ca rezerva de armata. Mi-a raspuns ca deocamdata nu are posibilitati.
3. Am comunicat domnului general Paulus greutatile pe care la are Div.13, care a fost întinsa pe un front mult mai mare fata de capacitatea ei operativa.
4. Am mai supus domnului general si greutatile materiale întâmpinate de aceste divizii si de saracia zonei. La aceasta mi-a raspuns ca regiunea Stalingrad este mult mai saraca.
5. Am mai rugat pe domnul gen. Paulus sa ne dea parerea d-sale asupra dispozitivului defensiv de adoptat de armata. Mi-a promis ca-l va da ulterior.
Comandantul Armatei a 3-a,
Gen. armata P. DUMITRESCU

A.M.R., fond 949 Marele Cartier General, dosar 126, filele 290 – 291.

This post has been edited by Petre on December 24, 2021 05:53 am
PMEmail Poster
Top
0 User(s) are reading this topic (0 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Pages: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 






[ Script Execution time: 0.0294 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]