Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War Website



Pages: (3) 1 2 [3]   ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> King Mihai
Petre
Posted: October 25, 2015 10:11 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



(e) Book : Lev Sotskov, The Operation code-name “Tarantella”.
Declassified archive of the Russian Foreign Inteligence Service

Chapter : The Abdication

Raportul Ministrului de stat Sargent către Şeful Foreign Office, Bevin :
«Аmbasadorul american mi-a spus că tocmai a avut o întrevedere cu regele României, care i-a declarat că problema referitoare la revenirea sau nerevenirea în România este una din problemele pe care regele trebuie să le hotărască singur. Totuşi, i-a spus regelui că prezenţa sa în continuare în România ar avea o certă valoare».

Mesajul Ministrului de Externe britanic către Ambasada de la Bucureşti după întrevederea cu Regele Mihai (prescurtare) :
«Important. Strict secret. Ambasadorului Majestăţii Sale, personal.
L-am văzut pe Regele Mihai la recepţia din 24 nov. A participat şi Regina-mamă, care în discuţie s-a dovedit mult mai activă decît Regele. Ea a declarat că dacă Regele revine în România, va fi sau arestat sau cel puţin acuzat de infracţiuni inexistente. Asta îl pune pe Rege în situaţie imposibilă, când trebuie să semneze legi şi diferite documente care acuză români sărmani de toate infracţiuni care constau în dezacorduri сu comuniştii.
Şi Regele şi-a arătat neputinţa. El a exprimat ideea că în loc să stea în ţară şi să confere putere juridică legilor de tot felul emise de guvern, ar fi mai bine pentru el să rămână peste hotare.
Am avut compasiune pentru situaţia lor dificilă, dar i-am spus că Maj. Sa înţelege probabil că nu-i pot da nici-un sfat. Maj. Sa a spus că şi ei înţeleg situaţia mea, [ ? că ei ar fi fost foarte îngrijoraţi dacă s-ar fi auzit că nu s-au mai întors în patrie ]».


Telegrama Ambasadorului britanic de la Bucureşti, 1 dec. 1947 :
« ... Dacă Regina-mamă îl convinge pe Rege să nu se reîntoarcă, va trebui să iau în considerare că, alături de considerente cu caracter politic, aceast lucru va juca direct în favoarea comuniştilor — ea face astfel un mare rău, nu numai fiului său, dar şi poporului român.
Aici se consideră că Regele, la fel ca oricare alt om, îşi va îndeplini atribuţiunile pe măsura abilităţilor sale, cât de neplăcute şi periculoase ar fi ele. Dacă el nu face asta şi dezertează conştient de la postul său, nu va putea conta pe vre-un spijin din partea celor care până de curând i-au acordat încrederea lor şi au fost încrezători în el».


This post has been edited by Petre on October 25, 2015 10:12 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: November 11, 2015 09:10 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



From russian NET : Excerpts from the book : Walter Heinrich, Bekenntnisse eines Ökologen. (The confessions of an ecologist), 1980.

At „Nikita Botanical Gardens”, south of Crimea
… la 15 iulie 1942 am ajuns la Simferopol ... şi am reprezentat acolo grupa administrativă. Trebuia să mai aşteptăm trei zile, până când se elibera drumul spre sud, după intrarea trupelor în Sevastopolul cucerit. După un drum de 1800 km prin trecătoarea din munţi, am ajuns pe coasta sudică a Crimeei la Grădina Botanică Nikita.
( .. )
... valoarea ştiinţifică a Grădinii Botanice nu se bucura de prea multă apreciere. De aceea pentru mine a fost un semn de recunoştinţă să primesc administrarea aceastei Grădini Botanice şi să o apăr de efectele războiului.
( ... )
Într-o zi am primit un mesaj secret că tânărul rege român Mihai dorea să viziteze grădina Nikita şi vine a doua zi pe la zece. Nimeni nu trebuia să audă despre asta, iar eu urma să primesc vizita liderului. Am gândit îndelung drumul prin grădină şi să fie totul în regulă (...)
A doua zi au venit câteva maşini cu ofiţeri germani şi soldaţi din pază. Apoi a apărut regele cu aghiotanţii. M-am prezentat. La întrebarea mea, ce doreşte Alteţea Sa să vadă, mi-a răspuns : “Doar Grădina”. Ne-am întors în grădină. Am mers alături de rege şi aghiotanţi, ofiţerii germani şi soldaţii ne-au însoţit. Am făcut o scurtă prezentare a istoriei Grădinii şi am explicat scopul înfiinţării ei. După acestea am prezentat câteva culturi remarcabile, de exemplu o magnolie gigant cu flori albe mari – copac nativ din sud-estul Americii de nord, sau copacul de gutapercă din sudul Chinei, care conţine cauciuc în frunze şi tulpină. Am arătat un portocal cu frunze şi spini, precum şi alte specii. Tânărul rege asculta în tăcere scurtele comentarii despre plantele prezentate şi a dat mostrele aghiotanţilor săi. După o oră vizita s-a încheiat, regele mi-a mulţumit scurt şi coloana de maşini a plecat. Am fost mulţumit că totul a mers normal.
Ce surprins am fost când a doua zi a venit cu o maşină un mare general român şi a cerut să vorbească urgent cu mine. Când am venit, mi-a spus că doreşte să vadă magnolia, copacul de gutapercă şi portocalul.
M-a şocat aceast interes pentru botanică. Care era motivul ? Regele, la cină cu generalul, a prezentat plantele pe care le-au luat cu ei aghiotanţii şi a reprodus comentariile mele. Generalul a fost asa de surprins de aceste cunoştinţe ale Majestăţii Sale încât a hotărât să verifice totul personal, ca să se orienteze.
Mai târziu în toamna 1944 ... am primit prin curier un pachet strâns legat pe care l-am deschis plin de curiozitate. Acolo era o casetă albastră, aristocratică. Când am deschis-o am râs mult. Înăuntru era Marele Ordin Sf. Mihail (?) cu spade, care se acorda pentru merite deosebite. Acest ordin se acorda celor care manifestau bravură în faţa duşmanului. Prin aceasta, conducerea mea fusese adică o treabă periculoasă. Acest pachet făcuse cale lungă până la mine. Curând românii au capitulat şi regele s-a retras. Portul acestui ordin a fost interzis de conducerea superioară. Aşa că nu l-am purtat niciodată. A ajund trofeu militar în Polonia.


This post has been edited by Petre on November 11, 2015 09:13 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: February 05, 2016 04:30 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Source - Net :
La 7 iulie 1945 a fost publicat Decretul privind decorarea regelui Mihai cu Ordinul Pobeda.
La 19 iulie, mareşalul Un. Sov. F.I. Tolbuhin i-a înmânat regelui Ordinul la bordul iahtului său(?) de la Bucureşti. În afară de aceasta, în numele lui I.V. Stalin i-a fost făcut cadou un avion.
... La 3 ian 1948 fostul rege a trebuit să părăsească în grabă ţara. Printre alte bijuterii i s-a permis lui Mihai să scoată şi Ordinul Pobeda. În 1949 Ordinul a fost vândut la o licitaţie privată unuia din membrii fam. Rockefeller pentru o sumă nedezvăluită. Se cunosc diferite cifre, mergând până la un mil. dollari, dar ele nasc serioase îndoieli. Cu oarecare certitudine, se poate afirma că Ordinul a fost vândut pentru o sumă mult mai mică, plecând de la :
... Ordinul Pobeda al gen. Eisenhower ... se presupunea a valora 100 mii... dar un bijutier a apreciat 18 mii ... Atunci s-a descoperit că rubinele erau artificiale...
I.V. Stalin a dat dispoziţie ca la confecţionarea Ordinelor să se folosească numai materiale autohtone. Au fost puse la dispoziţie pentru realizare 5400 biliante, 9 kg platină de 99,8 şi 2 kg aur 950-25, calculând 180 briliante şi 300 gr platină pentru un Ordin şi cinci rubine din cele mai mari care există. Era prevăzut a confecţiona 30 Ordine. S-au făcut 20... Сu rubinele au fost probleme, neavând nuanţe identice... Foarte puţini au cunoscut problema cu rubinele înlocuite şi n-au îndrăznit să-i raporteze lui Stalin, care n-a ştiut niciodată de înlocuire.


This post has been edited by Petre on February 05, 2016 04:33 pm
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: March 08, 2017 05:06 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



From the memories of S.G. Shtchekoldyn, former manager, the palace-museum Vorontsov of Alupka, Crimea :

(...)
Palatul-muzeu Voronţov a fost vizitat de ministrul transporturilor feroviare Doromuller, de ministrul de război român gen. Pantazi.
Într-o zi când mă duceam la masă m-a oprit un soldat român cu un automat : palatul era înconjurat de români. Am prezentat o hârtie, soldatul văzând ştampila cu simboluri fasciste, mi-a dat voie. În vestibul stătea un căpitan român, şeful pazei : vine Mihai, regele României. Căpitanul ne vorbeşte despre Mihai, despre tatăl său şi mama vitregă. În piaţă au intrat 15 maşini. În prima maşină a venit Mihai, un om tânăr, cum scria în ziar - 24 ani. Intrând în vestibul, şi-a scos mănuşa şi salutându-mă, a spus pe ruseşte : «Zdravstvuite». Am spus că ştiu germana, Mihai a cerut să vorbim în germană.
Îmi amintesc ce a spus ghidul muzeului nostru Ivan Kuzmici Borisov, сu care aveam relaţii amicale : «Mi-e indiferent pe cine plimb, fie şi Papa de la Roma». După mine şi Mihai veneau perechi de generali români şi germani, între ei Antonescu. Văzând în grădina de iarnă o sculptură antică, Mihai a întrebat de unde este. Am vorbit despre Capul Ai-Todor, de foştii Mari Cneji Romanovi, despre rămăşiţele antice dezgropate acolo. Mihai m-a rugat să-i arăt săpăturile de la Cap Ai-Todor. « Litoralul este minat, este periculos ! »
(...)


This post has been edited by Petre on March 08, 2017 05:06 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: March 20, 2017 07:51 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Decree of The USSR Supreme Council
On awarding Mihai I, king of Romania with the Order „Pobeda”
For the bravery act of decisive turn of romanian politic towards rupture with the Hitlerian Germany and alliance with the United Nations at a moment when it was not yet clear the defeat of Germany,
is awarded H.M. Mihai I, king of Romania with The Order „Pobeda”.
Chairman of the Prresidium, M. Kalinin
Secretary of the Presidium, A. Gorkin
Moscow, Kremlin, the 6th of july, 1945.

http://moimir.org/wp-content/uploads/2015/...oh1-300x221.jpg

http://moimir.org/wp-content/uploads/2015/05/ljjpezi5.jpg

PMEmail Poster
Top
0 User(s) are reading this topic (0 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Pages: (3) 1 2 [3]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 






[ Script Execution time: 0.0361 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]