Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War WebsitePages: (5) « First ... 3 4 [5]   ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 1944 Moldova operations
Petre
Posted: October 01, 2021 04:10 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 873
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source https://historyrussia.org/

Documents about the presence of the Red Army north of Romania, 1944

https://drive.google.com/file/d/1mKCmw3Rb8_...iew?usp=sharing

This post has been edited by Petre on October 01, 2021 04:11 am
PMEmail Poster
Top
Dénes
Posted: October 01, 2021 05:29 am
Quote Post


Admin
Group Icon

Group: Admin
Posts: 4367
Member No.: 4
Joined: June 17, 2003Very interesting documents, Petre! Many thanks for the upload.
PMEmail PosterUsers Website
Top
Petre
Posted: October 07, 2021 12:31 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 873
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source https://historyrussia.org/
Documents about the presence of the Red Army north of Romania, 1944

Raportul Sefului Bir. Politic al Div.214 tragatori catre Seful Dir. Pol. a Frontului 2 Ucrainean despre discutiile individuale purtate la 24 si 25 iulie 1944 în satul Sipotele, jud. Iasi
( ... ) Discutiile au fost purtate în satul mentionat cu psalmistul Ioan Tâlca, cu juristul Iancu Bâlteanu si cu proprietarul Alexuc.
Toti au vorbit despre România ca tara ce lupta contra Rusiei doar la presiunile Germaniei. Poporul n-a dorit razboiul. Razboiul contra Rusiei reprezinta urmarea politicii aventuriste a guvernarii Antonescu. Germanii, infiltrându-se în România, apoi în cursul raboiului ocupând de fapt toate centrele vitale ale României, au adus România în dependenta de Germania. România ar iesi bucuroasa din razboi, dar acum nu poate face asta singura.
Acum ei sunt convinsi ca germanii nu sunt atât aliati, cât ocupanti.
Germania face presiuni nu doar pe linia continuarii razboiului, dar face presiuni si pe linia asigurarii scoaterii din România a celor mai importante feluri de materii prime.
Psalmistul Ion Tâlca spune ca în ultima vreme s-a confiscat pâine si alte produse agricole de la tarani, prin perchezitii. Multi tarani au fost arestati si întemnitati pentru ca nu au dat pâine. Acest jaf a dus uneori la iesiri contra germanilor, cu sprijin chiar din partea militarilor români. Juristul Iancu Bâlteanu a relatat un fapt de ciocnire armata a soldatilor români cu germanii în orasul Roman, care au comis jafuri la fabrica de zahar, si a spus ca în relatiile reciproce germanii se comporta ca stapânii.
Iancu Bâlteanu si-a exprimat parerea ca mersul viitoarelor evenimente va duce neconditionat la îndepartarea guvernarii criminale Antonescu si venirea la putere a Regelui Carol II si a guvernului Tatarascu,Bratianu. Aceasta guvernare a fost mereu adepta a pacii si prieteniei cu URSS si cu tarile democratice Anglia si America.
Alipirea Transilvaniei la Ungaria ei o considera o mare nedreptate.
Iancu Bâlteanu considera ca, deoarece Transilvania apartine istoric României, dupa razboi aceasta problema trebuie hotarâta de o comisie internationala în favoarea României.
România, unu la unu cu Ungaria, este gata sa rezolve aceasta problema chiar si prin razboi. Referindu-se la problema Basarabiei, ei sustin ca poporul român nu are pretentii la acest teritoriu, deoarece Basarabia din timpuri de demult apartine rusilor, disputa acuta în jurul Transilvaniei urmeaza sa fie rezolvata cu siguranta în favoarea României.
Ion Tâlca în discutii, caracterizând Armata Rosie, a declarat ca populatia româneasca vede în Armata Rosie armata eliberatoare a poporului român. A aratat chiar textul unei rugaciuni pe care a scris-o, convins fiind de misiunea eliberatoare a Armatei Rosii. În acea rugaciune el îl roaga pe Domnul sa pedepseasca pe vinovatii acestui razboi si sa dea biruinta armatei care elibereaza de hitlerism.
Iancu Bâltianu spune ca între poporul român traieste cu o singura speranta, ca Armata Rosie sa mearga înainte si sa-i alunge pe germani de pe teritoriul României.
Despre aprecierea evenimentelor din Germania, Ion Tâlca si Iancu Bâlteanu au spus ca Germania a intrat în faza unei mari crize politice. Mai mult, dupa parearea lor, aceasta duce la slabirea Germaniei si la întarirea autonomiei României. Asta va duce la grabirea sfârsitului razboiului.
Proprietarul Alexuc la discutii si-a expus punctul sau de vedere asupra evenimentelor din Germania (atentatul ?). El considera ca este vorba o alta inventie a lui Hitler, ca este un joc legat de imposibilitatea stavilirii ofensivei Armatei Rosii. Hitler gândeste ca asta va duce la un dialog al Germaniei cu Uniunea Sovietica, iar în acest timp va pregati o noua lovitura asupra Uniunii Sovietice.
În discutii a fost pusa o întrebare despre biserica rusa si legat de aceasta a fost explicata politica guvernului nostru fata de libertatea de constiinta si a credintei, precum si despre existenta unui comitet pe problemele bisericii crestine, pe lânga Cons. Comisarilor Poporului al URSS.
Pe timpul discutiilor au fost date deasemenea explicatii în conformitate cu Decretul Comitetului de Stat al Apararii din URSS din 10.4.44 si despre declaratiile tov. Molotov din 2.04.44.
Seful Biroului Politic
Locot.col.garda Iarovoi
TzAMO RF, Fond 240, Opis 2772, Dosar 125, p. 253

Raportul Sefului Biroului Politic al Div. 214 tragatori catre Seful Dir. Politice a Frontului 2 Ucrainean, A.N. Tevcenkov - 1 sept. 1944.
La 1 sept în s. Tsibanesti, jud. Vaslui s-a desfasurat o adunare cu locuitorii satului Tibanesti si ai satelor apartinatoare Gârbesti, Razboeni, Jigoreni, Gaureni (?).
Au participat peste 200 oameni.
La adunare au fost citite :
1. Evenimentele din România (dupa materialele MAE).
2. Informare privind conditiile armistitiului cu România, propuse de Guv. sovietic în aprilie 1944.
3. Situatia din Bulgaria si o informare TASS.
4. Declaratia Guvernului sovietic din aprilie 1944.
5. Informarea operativa a SovInformBiuro din 31 august.
La primele trei puncte a fost data o scurta recenzie internationala.
În interventia sa, Stoica Constantin din s. Tsibanesti, 39 ani, a spus ca întreaga populatie româneasca saluta calduros trecerea României de partea Armatei Rosii si aliatilor ei. Prin aceasta România si-a asigurat eliberarea de sub jugul Germaniei fasciste si restabilirea independentei sale. Informatiile despre conditiile armistitiului cu România, propuse de guv sovietic în apr. 1944, în care s-au prezentat sase conditii ale armistitiului ..., acceptate de noul guvern român, fac posibila alipirea Transilvaniei la România, ceea ce reprezinta dorinta românilor care traiesc în Transilvania. Acum sarcina întregii populatii române este sa acorde colaborare deplina Armatei Rosii si noului guvern al României pentru a grabi alungarea nemtilor de pe teritoriul României.
Alt localnic al satului, Gaban Vasile, 32 ani, a spus ca totata durata aliantei României cu Germania fascista a fost total nefericita pentru tara. Germania a jefuit nepedepsita România si pâna la urma a transformat România într-un teren de actiuni de razboi. Doar victoria Armatei Rosii a scapat România de la catastrofa definitiva. Acum armata româna împreuna cu Armata Rosie si cu armatele aliate elibereaza România de bandele fasciste si îi elibereaza pe fratii din Transilvania. Fiecare român si românca trebuie se ajute Armatei Rosii sa-i bata pe nemti si sa elimine bandele de nemti care se ascund prin paduri.
Al treilea localnic, Ungureanu Vasile, 47 ani, cheama populatia sa întâmpine Armata Rosie ca pe eliberatoarea lor si sa-i acorde tot sprijinul. Cuvântul lui s-a încheiat cu o urare de sanatate în cinstea Armatei Rosii, la care toti cei prezenti s-au ridicat amabili.
Seful Biroului Politic,
Locot.col. garda Iarovoi
TzAMO RF, Fond 240, Opis 2772, Dosar 125, p. 240.

This post has been edited by Petre on October 07, 2021 12:36 pm
PMEmail Poster
Top
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Pages: (5) « First ... 3 4 [5]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


[ Script Execution time: 0.0211 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]