Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War Website



Pages: (2) 1 [2]   ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Early "navy" of romanian countrys, Medieval History
Petre
Posted: December 20, 2020 06:26 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Not quite romanians, but medieval ...
Source - Book : Russkie Polkovodtzî. P.A. Rumiantzev. Moskva, 1953. (internet)

11 mart. 1771. Jassy.
Graf Rumiantzev to Empress Catherine II

Fara a scapa din vedere nicio posibilitate ... m-am preocupat, cât a depins de mine, sa gasesc toate mijloacele posibile pentru a construi nave în aceste locuri. ... cât priveste pâna la a construi nave, tipul si întrebuintarea lor, eu neavând cunostinte de tactica si nici primele notiuni teoretice, nu m-am încumetat sa dau dispozitii ... ci am lasat pentru cunostintele mai bune ale capitanului Nagatkin, trimis la mine de la Serviciul Marinei. Este treaba departamentului naval sa stabileasca numarul, felul si cum sa se faca aici o flotila si calitatile acesteia pentru actiunile propuse. Dar datoria mea este sa raportez Maj. Voastre Imperiale ca daca aceasta este pregatita pentru raiduri contra fortelor inamicului, atunci e bine tinut cont de ce se cunoaste aici despre starea acestora. Fluviul Dunarea, pentru comertul cu Tzarigradul si cu alte locuri, poarta pe el zilnic peste o mie de nave ale negustorilor. Noi am vazut aceste nave, dar si nave militare si toate sunt pe mâna turcilor. Câteva pe care le-am putut vedea, dovedesc ca si navele negustorilor poseda artilerie si pot fi transformate si înarmate.
Proportiile lucrarii noastre pentru un an de zile ... pot depasi posibilitatile, nevorbind si despre toate materialele pentru construirea nevelor, care aici nu le gasesti deloc si a caror greutate si valoare devin mari, daca trebuiesc aduse de peste granite. Daca totusi necesitatile prevaleaza, atunci trebuie adusi din timp tot numarul necesar de oameni care cunosc serviciul la marina si constructia de nave, la fel si stabilirea asigurarii lor cu tot necesarul, pentru ca printre localnici nu gasesti cunoscatori în meserie. Rautatile razboiului si molima înca si mai mult au facut ca tinutul sa se goleasca de oameni în multe locuri.

20 may 1771. Jassy.
Graf Rumiantzev to Empress Catherine II

... Proiectul de nava conceput de amiralul Knowles si trimis aici capitanului de flota Nagatkin (care, mi se pare mie, îsi cunoaste bine meseria), îl consider foarte avantajos pentru apele de aici, dar din pacate, pentru dimensiunile lui nu se gasesc aici materialele de baza pentru a fi construit, adica lemnul de aceste dimensiuni....

14 oct. 1771.
Order of Graf Rumiantzev to Captain Nagatkin ...

În raportul Dvs... despre posibilitatea de a construi nave în noul port dintre lacul Malina si Baltitsa, scrieti ca constructia acestora o concepeti pentru noiembrie, pentru a fi gata în aprilie, adica înainte de revarsarea fluviului, si este nevoie de rezolutia mea. Eu nu am nimic de spus, doar ca va aduc aminte ca fara lemn nu poate începe constructia, si nu mi-ati dat de stire daca ati gasit cantitatea necesara ...
Pentru moldovenii si arnautzii pusi de Dl. gen.maior von Weisman pe nave la vâsle s-a stabilit si un salariu de doua ruble si 2 litre merinde pe luna ... si pentru ca vine vreme sa se opreasca navigatia si sa li se dea drumul acasa, urmeaza sa dati ordine pentru a se bucura de rasplata binemeritata ...

29 oct. 1771.
Order of Graf Rumiantzev to Captain Nagatkin ...

Primind raportul ... sunt foarte mirat de dezacordurile propunerilor Dvs. Scrieti acolo ca ultimii muncitori trimisi de inginerul locot.col Tucikov Maistrului Portnov au fugit si a ramas fara oameni la lucru ... iar în cel precedent ati scris ca acesti oameni din lipsa de lemn nu faceau nimic...

7 dec. 1771. Jassy.
Graf Rumiantzev to Empress Catherine II

În raportul meu prea-supus din 30 martie am explicat M.V.I. cu sinceritate ca îmi sunt necunoscute treburile marinei militare, eu neavând niciodata ocazia sa le cunosc, iar capitanul de flota Nagatkin, trimis aici de Amiralitate mi-a recunoscut sincer ca nici el nu este un cunoscator pe partea de constructie de nave si nu poate sa conduca aceasta activitate si, suferind de boala de mult timp, din cauza de epuizare, a depus cerere de retragere.
În aceste circumstante, Preamilostiva Împarateasa, îndraznesc sa supun atentiei analizei Voastre parerea mea. Va este cunoscuta Maj. Voastre Imperiale din rapoartele mele totala insuficienta în aceste locuri a furnizarilor pentru construirea unei flote. Aducerea lor din granitele noastre se poate face cu mare truda, dar si cu costuri extreme. Aici nu se gaseste niciun specialist care sa cunoasca socotelile si conducerea lucrarilor, iar daca sunt unii care declara ca se pricep, ei nu stiu mai multe decât problemele plutelor, dar cer multi bani, iar cum prin detinerea Crimeei se va deschide iesirea la Marea Neagra si pentru Don... fara îndoiala este mai usor de construit acolo, si mai avantajos decât la Dunare, unde si lemnul, din declaratiile specialistilor, nu este îndeajuns pentru nave militare mari, asa ca poate binevoieste Maj. Voastra, dupa neajunsurile de mai sus, sa dea indicatii sa înceteze aici constructia de nave maritime si sa fie facute acestea în Gubernia Voronej, evitând marile cheltuieli pentru trezorerie, daca se construiesc aici.
Fata de acestea astept dispozitiuni; iar când va fi mai bine sa construim aici, atunci rog cu supunere sa stabiliti aici aici o persoana care sa cunoasca toate partile profesiei navale, care sa preia de la mine toate preocuparile pentru o treaba necunoscuta. Cu adânca veneratie pentru Maj.Voastra Imperiala ...

This post has been edited by Petre on January 24, 2021 06:58 pm
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: May 18, 2021 04:15 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Not quite romanians, but in romanian countrys ...
Source - Book : Russkie Polkovodtzî. M.I. Kutuzov. Documents. Moskva, 1950. (internet)

13 apr. 1809. Gen. Kutuzov catre cpt.lt. Akimov
La raportul Dvs primit aseara, va comunic : am trimis ordin gen. Zass sa vina aici cu trei batalioane; pontoanele, dupa eforturile lucratorilor, am dat ordin sa fie duse acolo. Astfel, mâine în zori, acestia vor putea traversa. Cele 5 barcaze trimise pe bratul Macin trebuie sa fie extrem de precaute, iar parerea mea a fost sa nu fie ocupat canalul înainte de a instala pe mal un post puternic ... sper ca nu veti expune barcazele unui pericol evident.

15 apr. 1809. Gen. Kutuzov catre cpt.lt. Akimov
Va trimit un moldovean, localnic brailean, care cunoaste în amanunt despre un canal care începe de la Macin si iese în dreptul Brailei ... Împreuna cu acest mujic trimit si translatorul, ca sa va puteti întelege mai bine cu mujicul. Iar intrarea pe acest canal se numeste Kamen Katrafetra(?). Daca va este de folos, îl puteti retine pe mujic, dar pe translator mi-l înapoiati, pentru ca este nevoie de el aici.

15 apr. 1809. Raportul cpt.lt. Akimov.
Am asezat flotila pe doua linii, ghiulelele tunurilor puternice vor fi curând asupra orasului (Braila); astept doar când binevoiti sa dati ordin sa lovim ... Ar fi fost foarte de folos sa avem proiectile incendiare (brand-kugel) calibrul 12 si 18 funturi, iar daca sunt pe la artileria de câmp, rog cu supunere sa mi se dea, chiar si un numar mic, ca sa pot produce daune mari fortificatiilor. Astept cu nerabdare venirea batalioanelor, pentru ca si tunurile lor, instalate pe capul Macin, unde si în razboiul trecut a fost o baterie a noastra, pot produce orasului puternice distrugeri. ...

Aprilie 1811. Situatia Flotilei de Dunare.
Detasamentul Cpt.rg.2 Popandopulo – în canalele de la gurile Dunarii, lânga cetatile Kilia, Izmail, Galati si Braila, în subordinea gen.maior Tucikov.
Detasamentul Cpt.rg.2 Akimov, lânga cetatea Rusciuk, subordonat gen.locot. Essen 2.

16 mai 1811.
Dispozitia gen. Kutuzov pentru Cpt.rg.2 Popandopulo

Pentru a grabi transportul proviziilor pe Dunare, ma gândesc sa înfiintam de la bratul Sulina pâna la Giurgiu (poste cu cai pentru tras la edec), pentru care am nevoie de urmatoarele informatii :
1. Situatia locurilor de pe malul stâng, la cota actuala a apelor, unde pot fi tinuti caii si distantele pe care fiecare statie trebuie sa traga (nave).
2. Locurile mlastinoase cunoscute, unde ar putea sa traga oamenii, si cele unde se poate înainta doar cu vântul sau tragându-se singuri.
3. Acolo unde malul stâng este total nefavorabil pentru orice fel de tractare, trebuie aflat daca nu putem sa tractam de pe malul drept. În acest caz trebuie urmarit sa nu fie împiedicata calea de tractare de locuri inundate de inamic sau de mlastini.
... Doresc sa primesc repede aceste informatii ... As dori sa cunosc si daca navele cu provizii pot evita pericolele existente pe bratul Borcea.

14 aug. 1811. Gen. Kutuzov catre Cpt.rg.2 Degaleto
Odata cu îndeplinirea ordinelor Amiralului Marii Negre privind inspectarea navelor aflate sub comanda Cpt.rg.2 Popandopulo, va încredintez si inspectarea acelora aflate sub comanda Cpt.rg.2 Akimov, aflate la Giurgiu. Va mai aduc la cunostinta ca în campania trecuta noi am capturat si un numar nu mic de nave inamice si ar fi de dorit sa aflam câte asemenea au fost, în ce conditii s-au obtinut, unde s-au dus, câte au mai ramas în prezent si unde sunt.

9 oct. 1811. Raportul gen. Kutuzov privind situatia cu navele Flotilei de Dunare.
În bivuac, lânga satul Slobozia Mica.
Am onoarea sa va trimit o copie dupa scrisoarea mea trimisa viceamiralului Iazîkov, Cd-tul. porturilor de la Marea Neagra, referitoare la propunerile sale de a se construi nave la Galatzi, pentru completarea Flotilei de Dunare. ... Concluzile mele :
În anul actual 1811 la Dunare se gaseste o flotila cu vâsle cu pâna la 100 de nave; dintre ele în cursul campaniei jumatate au fost folosite pentru nevoile armatei, iar cealalta jumatate a ramas pentru paza malului stâng si pentru închiderea Dunarii în aval. Daca razboiul se va prelungi aici si în viitorul an 1812, va fi nevoie sa avem la Dunare tot acelas numar de nave. Din cauza spatiului mare ocupat de flotila la Dunare, nu este posibila reducerea numarului de nave; iar pentru a fi completate cele care nu mai sunt în stare buna, trebuiesc trimise de departamentul Marii Negre nave construite în porturile noastre si sa la reparam pe cele stricate.
Construirea de 15 nave sau mai multe la Galatzi, gândita de dl. viceamiral Iazîkov, dupa exemplul din trecut, eu o gasesc în prezent imposibila, deoarece anterior, când trupele noastre au intrat în Moldova, s-a gasit la Galati mult lemn pregatit de fostul domnitor si de negustori, bun pentru constructia de nave si uscat, din care în anul 1808 a fost construita Flotila de Galatzi. În prezent, lemn gata în Moldova si Valahia nu este de loc, ci trebuie taiat din padurile locului si poate fi adus la Galatzi pe Siret tocmai primavara urmatoare, iar la constructia de nave poate fi folosit dupa un an.
Pentru a prelucra acel lemn, când va fi trimis un maistru lemnar, pâna atunci trebuie pus în vedere localnicilor ce cantitate este necesara; iar pentru a construi nave trebuie trimisi mesteri multi sau folositi din teritoriu, iar acesti oameni trebuie platiti pentru munca cu bani, la fel ca mesterii folositi pentru a repara aici cetatile, adica : plutasii, fierarii, taietorii la fierastrau si altii, cu 2 ½ lei pe zi, iar pe muncitori cu 15 copeici de argint pe zi.
Despre cele transmise de mine d-lui viceamiral Iazîkov am onoarea a va informa ... poate binevoiti sa discutati cu dl. Ministru al fortelor navale, sa dea ordin departamentului Marea Neagra ... sa trimita pentru completari nave construite în porturile noastre, la fel cum, în luna august si în aceasta vara, din ordinul d-lui viceamiral Iazîkov au fost trimise la Dunare 12 nave canoniere.

23 ian. 1812. Dispozitiile gen. Kutuzov legate de înghetarea Dunarii.
... Flotila noastra aflata la Giurgiut trebuie pazita cu multa râvna de orice tentative a inamicului, altfel zece oameni abili îi pot da foc, si de aceea trupele de uscat atasate flotilei trebuie trimisi la ea pentru a o apara si sa ramâna acolo pâna Dunarea nu va mai putea fi traversata. Pe ostrovul (Vizirului (Nazirului)) aflat în dreptul flotilei este destul lemn de foc si cu o ratie de vin acei oameni pot rezista câteva zile si fara cartiruire.

3 febr. 1812. Dispozitiile gen. Kutuzov.
De la Cpt.rg.2 Akimov, venit aici, am aflat spre marea mea uimire ca navele noastre aflate la mal, nu sunt protejate în partea dinspre apa. În aceste conditii în care ierneaza o parte a flotilei, trebuie ca de la doi-trei stânjeni de nave sa fie sparta gheata pe o latime de un stânjen jumate. Dupa ce se face asta o data, trebuie doar zilnic îndepartata gheata daca mai apare, ramânând sa ne pazim (de turci) doar spre malul nostru ...

10 martie 1812. Scrisoarea gen. Kutuzov catre viceamiralul Iazîkov
... Comandantul de la Giurgiu, gen.maior Turceaninov, îmi raporteaza despre mari stricaciuni si pagube produse flotilei noastre de la Giurgiu, aflata sub comanda Cpt.rg.2 Akimov. Fara discutii apele au fost mari, însa eu ma gândesc ca daca aici ar fi existat masurile pe care le-am prevazut eu, daca pontoanele si celelalte ar fi fost bine legate cu parâme, atunci poate ca aceasta paguba n-ar fi ajuns atât de mare ... stagiul îndelungat în serviciu si vârsta d-lui Akimov ... sa fie învoit pe motiv de boala si adus în locul sau alta persoana mai de încredere.

30 martie 1812. Ordin pe Armata
Vazând din raportul Comandantului Flotilei de Dunare, Cpt.rg.1 Popandopulo, ca doua brigantine cu provizii escortate de doua nave militare, adapostite în aceasta iarna mai jos de Turtucaia, din cauza vântului si a gheturilor au fost aruncate pe mal si se aflau într-o stare jalnica, dar prin actiunea remarcabila si priceperea comandantilor celor doua brigantine, au fost scose de pe mal si salvate, este de datoria mea sa le exprim multumirile mele, ceea ce aduc la cunostinta maretei armate încredintate mie.

20 apr. 1812. Bucuresti.
Propuneri pentru recompensarea unor ofiteri de marina

Pentru înlocuirea navelor stricate aflate în subunitatea de pe r. Jiu, pe data de 25 martie, 9 nave militare aflate la Giurgiu, sub comanda locot. Caparotti s-au deplasat folosind vântul pe lânga Rusciuk; îndata ce i-au vazut, turcii au pus toate bateriile, au deschis focul asupra lor, la care navele le-au raspuns cu barbatie si au trecut în viteza pe lânga cetate. ... consider de datoria mea sa remarc ca daca vre-unul dintre comandanti s-ar fi pierdut o clipa cu firea, trecând atunci pe sub focul puternic al cetatii si prin senalul care merge aproape de malul lor, ar fi pierdut drumul si putea usor sa ajunga pe mal, pierzându-si nava. De aceea, recunoscând câtiva ofiteri demni de atentie, trimit o lista cu numele lor ... pentru a fi prezentata Suveranului.

This post has been edited by Petre on May 21, 2021 03:24 pm
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: July 13, 2021 05:47 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Not quite romanians, but in romanian countrys ...
Book : «Gheneralissimus Suvorov». Moskva, 1947
Source : http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

1773, apr. 6. Decretul Colegiului Militar de Stat
... gen.maior si cavaler Suvorov se trimite la cerere la Armata 1 ...

1773, mai 6. Raportul lui A.V. Suvorov catre Cd-tul diviziei, gen.porucik graf I.P. Saltîkov
Loc. Negoiesti
Din ordinul Excelentei voastre din data de 5 luna aceasta, am venit la Negoiesti. Am trecut la pregatirea expeditiei, iar despre principalele masuri nu întârzii sa va raportez.

1773, mai 7.
loc. Negoiesti
Ne pregatim pentru operatia de la Turtukaia. ... Intentionez sa plec în aceasta noapte în mars si sa ma apropii de reduta în lungul Argesului.
L-am înstiintat pe Dl. gen.maior si cavaler Potemkin ... Ordon sa fie date la apa navele mele. În dreptul gurii Argesului turcii au o nava cu tunuri. Dorinta mea este ca înainte de a ajunge la gura râului navele sa fie scoase pe mal si urcate în carutzele localnicilor, pentru a fi duse în ascuns trei verste pâna la Dunare, si sa evite greutatile. Asta se face de la reduta. Carutzele localnicilor se aduna.
Cu navele traverseaza infanterie suficienta si cu succes. Cazacii nu trec repede, iar carabinerii mai încet. Poate nu va fi nevoie de carabineri cu cai. Din când în când va voi trimite rapoarte ...

1773, mai 7. Scrisoarea gen. Suvorov catre gen.maior Potemkin
loc. Negoiesti
Prea-nobile si Excelenta D-le gen.maior si cavaler !
Am ordin de la Excelenta sa Dl gen.porucik graf Saltîkov sa execut o operatia la Turtukaia, pe data de 9 luna aceasta.
Acum Excelenta sa insista sa va înstiintez iar si sa va rog ca prin actiunile Dvs contra inamicului de la Silistra sa ajutati actiunile de aici contra Turtukaiei, înainte de asta. ...

1773, mai 8. Raportul gen. Suvorov
În noaptea de astazi am pornit spre reduta de pe Arges pentru operatia cu trupe la Turtukaia.

1773, mai 8. Nota lui Suvorov catre graf Saltîkov
Mie tot mi se pare ca infanteria este putina si abia daca avem 500 de oameni pentru traversare si pentru vâslit.
4 tunuri vreau sa le pun pentru a curati locul traversarii iar doua tunuri vreau sa le iau cu mine pe celalalt mal. Cavaleria si cazacii nu pot traversa înotând ...
Voi ataca în totalitate pe aripa lor dreapta, pe stânga sunt multe golfuri care duc departe. Traversarea intentionez la 3 verste mai jos de Turtukaia. Întregul atac munias în cursul noptii. De la Potemkin nu am mari sperante, navele lui se lasa asteptate. Totul va fi bine, cum o vrea Domnul. Dar infanteria pare putina si va trebui sa actioneze pe doua careuri ... Cavaleria va fi pe partea aceea. Câtiva cazaci vor ajunge pe ostrov.

1773, mai 9. Raportul gen. Suvorov
Lânga Turtukaia
Suntem pe aceasta parte si am învins deja. Luat prizonieri pe lânga Pasa Turtukaiei un bim-basa si doi aga, restul putini. Înfrânti între 50 si 100. Înnecati putini. ...

1773, mai 11. Raportul gen. Suvorov
În fata Turtukaiei
... raportez ca dintre navele mari capturate de la inamic, sunt unele capabile sa transporte cavalerie si din acestea v-am trimis si Dvs. Pentru a fi pazite în siguranta am dat 150 de oameni infanteristi si doua tunuri, însotiti pe mal de cazaci. La vâsle am pus bulgari capabili, carora le-am oferit hrana, i-am platit cu bani, si le-am permis sa se mute apoi care unde vor dori. ...

1773, mai 13. Raportul gen. Suvorov
Pentru a îndeplini ordinul Dvs, va trimit pe bim-basa si doi aga, ceilalti 6 oameni îi trimit pentru a fi tinuti sub paza la Dl. brigadier Meder la Bucuresti.

1773, mai 13. Scrisoarea gen. Suvorov
În fata loc. Turtukaia
( ... ) Aici acum nu este nimic de facut, plec la Negoiesti. Soldatii si caii sunt istoviti, iar acolo le este mai bine. ... La cazaci au ramas 5 caiace, 2 lotci si o barca mica. Poate veti dispune ca navele sa fie aduse la Giurgevo. ...

1773, mai 14. Scrisoarea gen. Suvorov catre graf Saltîkov
Loc. Negoiesti
Prea-bunule graf Ivan Petrovici !
Am primit ... scrisoarea Dvs din 12 mai. Pentru aceasta va aduc umila mea multumire ! Dar mult mai mult ma bucura auzind ca Excelenta voastra este general-anshef. Îndraznesc Excelenta sa va felicit pentru asta. ...

1773, mai 17. Raportul gen. Suvorov
Tabara de lânga Negoiesti
Excelenta sa gen. Potemkin m-a înstiintat ca în aceste zile intentioneaza sa se retraga la gura r. Ialomita în apropiere de castelul de la Hârsova de lânga Dunare, ocupat de trupele sale. Iar inamicul cu trupe însemnate, sub comanda lui Abda-pasa cu trei tuiuri, s-a instalat la Karasu, la 45 de verste de Hârsova, de aceea pentru a apara Hârsova si mai mult pentru a-l cauta pe amintitul pasa, Excelenta sa trebuie sa se retraga în graba din locul actual, si m-a înstiintat sa ramân eu la Obilesti, care nu poate ramâne fara acoperire. ...

1773, mai 17. Raportul gen. Suvorov
loc. Negoiesti
Dintre bulgarii veniti pe aceasta parte de peste Dunare, despre care am raportat Excelentei voastre, am numit pe navele cu vâsle capturate de la inamic. Ei spun ca au venit pe aceasta parte de buna voie si fiind de aceeasi credinta, ca sa se bucure de înalta protectie a Maj. Sale Imperiale, dar nu doresc sa faca asta, si ca sa nu îi necajesc pe ei sau populatia care ar putea veni pe aceasta parte, rog pe Excelenta voastra sa dispuna pe cine sa pun la vâsle în locul lor.

1773, mai 17. Raportul gen. Suvorov
Loc. Negoiesti
Odata cu trimiterea cu maiorului Rebok a 9 nave capturate de la inamic, trimit si doua tunuri de la Negoiesti ... Din cele 4 tunuri capturate de la Turtukaia, doar unul are afet ... în aceasta situatie, poate dati dispozitie sa fie pregatite în scurt timp niste afete pentru nave la Bucuresti sau în alt loc, si sa fie trimise repede aici cu cineva priceput la artilerie; la fel si un numar de încarcaturi pentru acestea ...

1773, mai 18. Raportul gen. Suvorov
Tabara de lânga Negoiesti.
Am raportat Excelentei voastre despre bulgarii numiti pe navele cu vâsle capturate de la inamic, si ca numarul lor nu ajungea, si ca au rugat ca acum fiind într-o situatie grea, nu pot îndeplini sarcina, neavând înca pe nicaieri un loc de trai. Eu, întelegator fata de rugamintea lor, i-am trimis pentru a fi instalati de Dl. brigadier si cavaler Meder (Cdt Bucuresti). În locul lor la vâsle, poate binevoiti a dispune folosirea localnicilor, care pentru toate navele ar trebui un numar de 550 de oameni, iar pentru trimiterea lor sa dati tot D-lui brigadier dispozitii. ...

1773, iunie 19. Raportul gen. Suvorov c?tre graf Saltîkov
Lânga loc. Prundu
Am primit trei ordine de la Dvs ... ; raportez Excelentei voastre ca ieri cu Reg. Astrahan, un batalion si sase tunuri am plecat pe nave pe partea noastra catre Giurgevo, iar pe mal pentru acoperire o suta de cazaci ... , si am ajuns deja la Prundu. Reg. de carabineri Astrahan cu carutele si artileria vin aici pe dealuri. Pentru odihna si curatenia oamenilor intentionez sa pun tabara înntr-un loc bun, la 3-5 verste de Excelenta voastra, pe partea Giurgevo.

1773, iunie 19. Scrisoarea gen. Suvorov
Iertati-ma Excelenta, ca nu v-am raspuns la scrisoare (din cauza slabiciunii), dar va multumesc umil. Nu stiu cum sa trec pe lânga tabara barbarilor. Sa intru într-o lupta, mai ales una navala, îmi lipseste apetitul. Daca este nevoie, Excelenta voastra sa ma ajute. Plec de la Prundu la 4 dupa amiaza.

1773, iunie 19. Raportul gen. Suvorov
V-am raportat azi Excelenta ca la 4 dupa-amiaza plec cu trupele mele de la Prundu pe Dunare în amonte, dar pentru ca înca nu au ajuns aici câteva nave, din cauza vremii actuale, nu pot face asta pâna la noapte, dar pentru ca trebuie cu navele mele sa trec pe lânga tabara inamicului, atunci pentru a duce cu bine trupele, rog pe Execelenta voastra judece bine.

1773, iunie 19. Raportul gen. Suvorov
Din cauza venirii înceta a câtorva nave, precum si pentru a remedia stricaciunile cauzate de vremea actuala, sunt nevoit sa ramân azi lânga Prundu, mâine sa remediem totul si la 4 dupaamiaza sa pornim în amonte, pentru a trece târziu pe lânga tabara inamicului si folosind întunericul as putea sa protejez oamenii de orice interventie dura din partea inamicului.

1773, iunie 20. Scrisoarea gen. Suvorov
Loc. Prundu
Circumstantele la Silistra s-au modificat, având o mare influenta. Sa ne gândim mai bine la Bucuresti. Gen. Potemkin lipseste. Trebuie avut grija de posturile de la Obilesti si Negoiesti ... Asa ca dati ordin Excelenta sa ma întorc la Negoiesti cu toata trupa mea (ea nu este mare ...). ...

1773, iunie 22. Raportul gen. Suvorov
La gura r. Arges
Astazi la orele 8 dimineata am ajuns cu flotila mea si cu oamenii la postul meu ...

1773, iunie 25. Scrisoarea gen. Suvorov
Bucuresti
Dupa recunoasterea executata de mine, am gasit lucruri diferite de raportul meu, pe care le explic.
(Ciocanesti ... Licoresti ... Mostistea ... gura Argesului ... Cornatzel ... Obilesti ...); pe Dl. Potemkin îl astept, în speranta ca va veni.
Flotila mea are aproape de 100 de lucruri. În cazul plecarii de la gura Argesului pe Dâmbovita, este periculos de ramas în apropiere de Negoiesti... Aceasta ma retine în fata la Turtukaia, printre altele. Este greu pentru flotila sa mearga la Licoresti iar pe lânga malul lor e bine sa se adaposteasca dupa ostroave. ...
Eu sunt aici la baia de aburi, voi fi mâine în tabara. Turcii au aparut iar lânga Silistra ...

1773, iulie 1. Raportul gen. Suvorov
Tabara de la gura r. Arges
Ordinul Dvs din 30 iunie de a trimite flotila a fost primit azi. Mâine noapte va fi executat, navele vor fi reparate si dotate cu toate proviziile si materialele. Deoarece de la Divan nu s-au primit cele cerute, din flotila mea mai am : 14 barci din care 2 pentru tunuri pe platforma, 2 lotci mari, una cu fundul plat, 6 lotci cu catarg si vele, 6 lotci medii usoare, 4 barci mici. Pentru a fi însotite si protejate îl trimit pe dl. maior Rebok cu doua tunuri si 600 de oameni, dintre care si la vâsle pe doua schimburi la barci câte 30, la cele cu catarg si medii câte 12, la barcile mici câte 2 oameni; de la volohi la vâsle, din lipsa de oameni, Divanul trebuia sa trimita acest numar, plus 26 de piloti. Pe mal, din aceleasi motive, 30 de cazaci cu un sef. Excelenta, poate dispuneti ca cei care preiau navele la Prundu sa vina cu doua tunuri, pentru a le lua înapoi mai repede pe ale mele. ... Nu s-a trimis lemn de catre Divan pentru platforme pentru tunuri si alte materiale... Toate navele pot ajunge repede la Prundu în seara zilei de 3.

1773, iulie 11. Raportul gen. Suvorov
Tabara de la gura r. Arges
Am primit azi din partea D-lui gen.feldmaresal Rumiantzev ordin ... ca pentru anumite nevoi sunt mutat la Corpul de Armata ... Si astfel ... predau aici comanda ... si plec catre Înalt Excelenta sa graful.

This post has been edited by Petre on July 13, 2021 05:48 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: November 02, 2021 04:49 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Not quite romanians, but in romanian countrys ...
Source : http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Gen. Shilder at Danube.
https://drive.google.com/file/d/1ma82stOdkx...iew?usp=sharing
PMEmail Poster
Top
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Pages: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 






[ Script Execution time: 0.0570 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]