Printable Version of Topic
Click here to view this topic in its original format
WorldWar2.ro Forum > Ancient, Medieval and Modern History > Russo-Turkish War


Posted by: GaryD January 14, 2009 06:33 am
Hello. Can someone tell me what the best sources are for military operations during the Russo-Turkish War 1877-1878? Any language.

Thank you.

Posted by: ocoleanui January 14, 2009 07:45 am
http://en.wikipedia.org/wiki/Russo-Turkish_War,_1877-1878

Posted by: Radub January 14, 2009 09:12 am
An excellent book covering the Romanian involvement is "Armata Romana in Razboiul De Independenta 1877-1878" by Cornel I. Scafes et al.
It has maps, photos and drawings. The text is mainly in Romanian, but there is an English summary at the end of the book.
Radu

Posted by: Victor January 14, 2009 11:31 am
Hi,

See this older post regarding the before mentioned book:
http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showtopic=2745&view=findpost&p=44081

It 3+ years old, but maybe the publishing house still has a few. The book is an enormous endeavour abd covers most of the aspects of the Romanian Army in the Independence War. Highly recommended.

Posted by: GaryD January 17, 2009 12:37 pm
Thanks. The publishing house seems to have copies, so I ordered one. We'll see if I comes!

Posted by: GaryD January 29, 2009 06:26 pm
I got the book - it looks very interesting. Too bad there are no notes. Can anyone say how it compares with Romana in Razboiul de Independenta 1877-1878, Editura Militara, Bucuresti, 1977, by Ion Koman, et al?

Posted by: Petre December 23, 2013 08:29 pm
On July 8(20) 1828, the russian brig "Orphey" ( E.I. Koltovsky ), with the mission to support the russian army to assault the turk fortress of Kyustendje ( Constantza ), standing at gunshot distance from coastal batteries, shelled the fortress for five and half hours. The Turks also concentrated their fire onto the small russian ship.
"Orphey" received 66 bullet holes in the body, including 6 under waterline and a lot of damage at masts and rigging. As a result of the assault and the bombardment from the sea, the fortress was forced to surrender. The loss of the crew was 4 men killed, 24 wounded. For repairs, the brig went to Odessa.

Posted by: Petre August 07, 2019 08:40 am
Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Excerpt from Aleksandr Yakovlev's Diary, a person who was with Emperor Peter the Great during the Battle of Prut, 1711.

Pe 8 martie 1711 a fost declarat războiul contra Turciei. La începutul lunii mai Armata rusă s-a adunat și a plecat în campanie : la Armata principală s-a alăturat și Corpul rusesc aflat în Polonia; atunci unul dintre comandanți, gen. Janus von-Ebben, i-a sfătuit pe ceilalți generali să înființeze un depozit pe Nipru; dar această măsură de precauție a fost considerată atunci excesivă, având speranțe în marile promisiuni ale Principelui Valah. Feldmareșalul B.P. Șeremetiev a fost trimis înainte cu o parte din trupe, pentru a construi din timp un pod peste Dunăre.
După opt zile l-a urmat Măria Sa Țarul cu toată armata și s-a oprit cu tabăra lângă Gucearam(?) pe r. Prut, unde a venit și Oastea moldoveană; de aici a plecat Măria Sa cu câțiva generali în orașul capitală Iași, așteptând de la Principele Valah proviziile promise; dar cum Principele își îndeplinea promisiunile foarte încet și nu aveau nici-un motiv să aibă încredere în el, ci dimpotrivă, deja începuseră să apară neajunsuri cu proviziile, pentru că având încredere în el, au făcut provizii pentru 20 de zile, iar în Moldova lăcustele au mâncat și stricat toată iarba, atunci Majestatea Sa s-a îndoit să meargă mai departe.
Între timp generalul Renne (von-Ronne) și graful Foma Kantakuzin (Toma Cantacuzino) au fost trimiși în Valahia după provizii de la Brâncoveanu, dacă nu se pot obține de bună voie, să fie luate cu forța; și astfel au trecut de dealurile Moldovei, au atacat ei Brăila și au luat-o de la turci prin înțelegere.
Când mergeau deja pe pământul Valahiei, li s-a trimis ucaz să lase turcilor Brăila și să se întoarcă înapoi la armată; când au fost trimiși ei acolo, Armata rusă a pornit marșul ei către Dunăre, dorind să ajungă la acest fluviu înaintea turcilor; dar când s-au apropiat de Dealul Rabia (Moghila Răbâia), a venit știrea că Marele Vizir a trecut peste Dunăre cu două sute de mii de oameni și că tabăra lui se întinde până la Fălciu; pentru aceasta a fost trimis gen. Janus cu 7.000 trupe ruse, 500 moldoveni și câteva sute de cazaci la Fălciu, pentru reținerea dușmanului.
Ajunși acolo, au văzut tabăra turcilor lângă satul Bârseni(?), pe partea de est a r. Prut și l-a înștiințat despre asta pe Majestatea Sa Țarul prin curier; dar mai departe el n-a primit răspuns, să se retragă înapoi n-a dorit, atunci și dușmanul trecut noaptea peste râu l-a înconjurat din toate părțile; când pericolul era mai mare, a venit un moldovean cu ucaz să se întoarcă la tabără; pentru asta și-a așezat Corpul în careu și a început să se retragă încet, respingând mereu cu curaj nenumăratele atacuri ale dușmanului. Nu departe de tabără dușmanul l-a atacat crâncen, dar atunci a fost trimis la el într-o clipă Principele Cantemir cu moldovenii, cu ajutorul cărora a rezistat trei ceasuri întregi cavaleriei dușmanului, numărând 60,000 oameni, și alungând-o, a ajuns cu bine în tabăra de lângă Stănilești. După cum a văzut după aceea Majestatea Sa Țarul, că locul unde stătea armata nu era favorabil pentru ca toate trupele să se desfășoare în formații de luptă, atunci a fost pus pe foc tot bagajul în exces și Armata s-a retras înapoi pe Dealul Rabia.
Dușmanul care a văzut în zori retragerea Armatei, s-a aruncat după ea în urmărire cu toată cavaleria; fiind mult reținută de aceasta, Armata nu s-a putut eschiva, astfel că la amiază n-a ajuns la locul stabilit. Turcii și-au așezat tabăra pe ambele maluri ale r. Prut și au avut toată ziua mici lupte cu cavaleria rusească. A doua zi a venit și Marele Vizir cu ienicerii și cu 444 tunuri, din care au început imediat să tragă asupra taberei rușilor iar ienicerii, ca de obicei, i-au atacat și ei cu cruzime. De șapte ori au fost respinși cu mult curaj, deși la Armata rusă nu erau mai mult de 69 de tunuri de regiment, care au fost întrebuințate cu mult folos.
Între timp a apărut în interiorul taberei un dușman mult mai puternic decât cel din exterior, și anume o mare lipsă de rezerve de hrană, de urmările căreia se temeau; totuși după trei zile de lupte, în a patra zi a urmat o pace favorabilă : Marele Vizir a acceptat-o mai mult pentru că ienicerii nu mai vroiau să lupte. Deși Regele Suediei s-a opus în toate modurile acestei încheieri a păcii, aceasta a fost perfectată, deoarece Marele Vizir s-a gândit că știe el mai bine decât Regele străin ce era de folos Statului Otoman.
Principele Cantemir a trebuit acum să recunoască în mod special generozitatea Majestății Sale Țarul; atunci când Marele Vizir a cerut întâi de toate să cedeze Principatul Moldova, atunci Majestatea Sa Țarul i-a dat ordin să răspundă că pot să dea turcii totul, chiar până la Kursk, dar acest Principat care i se dătuse sub protecție nu-l va lăsa niciodată; aceasta i-a făcut pe turci, care de obicei sunt foarte încăpăținați, să-și abandoneze imediat cererea, așa că această pace atât de folositoare n-a fost împiedicată.
Prin încheierea păcii, s-a reîntors Armata rusă la Moghilev, iar de acolo prin Polonia, înapoi la granițe. Marele Vizir se gândise că a încheiat foarte glorios treburile; dar o anume partidă, pe care o susținea Suedia, a insistat pe toate căile ca Sultanul să-l treacă în dizgrație, arătând despre marea lipsă de rezerve de hrană din Armata rusă, și pentru care, după părerea lor, dacă Marele Vizir nu s-ar fi grăbit atâta, aceasta desigur era nevoită să se predea. De unde se vede că Marele Vizir s-a uitat mai mult după profit personal și daruri mari, mai degrabă decât la bunăstarea generală a Statului Otoman.
… Și astfel Azovul, prin forța sus-pomenitei încheieri a păcii, a fost din nou returnat turcilor.
Text apărut în ”Otecestvennîe zapiski” № 51. 1824.

Posted by: Petre September 03, 2019 08:51 am
Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Entry of Russian troops under command of general-porutchik Elmpt in the city of Jassy
( Excerpt from the Report on the conquest of the Principality of Moldova )

Pe 26 sept 1769, la amiaza, a intrat gen-porucik Elmpt în Iasi si a fost întâmpinat la intrare în oras cu deosebita onoare si bucurie de toti cinstitii boieri; a mers cu acestia direct la catedrala, la portile careia l-a primit Mitropolitul cu întreg clerul. Au intrat în biserica, a fost tinuta o rugaciune cu întreg soborul pentru sanatatea pretioasa a Majestatii Sale Imperiale, cu o salva de tun.
La terminarea rugaciunii, generalul i-a asigurat pe toti de fata, în numele M.S.I., de gratia si protectia Majestatii sale pentru întreg poporul moldovean si le-a aratat ca pentru toata bunavointa M.S.I., datoria unui crestin adevarat si drept-credincios îi cere sa-si arate recunostinta facând un juramânt solemn de loialitate si de supunere M.S.I. La care toti cei prezenti într-un singur glas si cu placere au fost de acord, adunând degetele si aducând Domnului o rugaciune pentru multi ani cu sanatate M.S.I., iar atunci cu adevarat toti au facut juramânt. Înaintea tuturor, Mitropolitul Gavril, cu mâna pe Evanghelie si pe cruce, cu tot glasul le-a spus celor de fata ca prin autoritatea ce i-a dat-o Mântuitorul nostru, le porunceste tuturor crestinilor ortodocsi credinta si supunere M.S.I. Pentru Altetea Sa Tsreviciul întregii Rusii, dupa exemplul lui, sa-i înalte nu doar un juramânt solemn, ci unul adevarat, din inima si suflet, adaugând la asta ca daca cineva gândeste altfel, aceluia îi va da vesnica anatema din crestinism, pe vecie.
Îndata ce aceste cuvinte au fost rostite, au început toti gramada sa se înghesuie la sarutatul crucii si evangheliei, încât a fost nevoie sa fie stabiliti oameni pentru respectarea ordinei necesare si în acest fel juramântul s-a încheiat si l-au semnat toti cei care se aflau în biserica, iar mâine trebuia continuat în toate bisericile, în prezenta ofiterilor stabiliti pentru asta.
Iar pentru a restabili conducerea în întrg Principatul si a-l aduce la unitate, atunci pentru a-i aduna pe membrii împrastiati ai Divanului sau ai Guvernului si pentru restabilirea autoritatii si puterii acestuia, a fost emis de catre gen. Elmpt un manifest pe acest subiect, iar Divanului i s-a dat Ucaz Imperial privind intrarea în sesiune.
Din cele vazute si declarate de gen. Elmpt, în orasul Iasi exista un palat si doua manastiri, în care patru batalioane de infanterie pot rezista inamicului toata iarna; orasul Botosani, precum si alte locuri, sunt ocupate de trupe, si în acest fel, tot pamântul cucerit al Moldovei aflat sub puterea M.S.I. este total protejat de inamic.
Informeaza de la Perm, P.A. Karabin.
Text reprodus din Russkaia starina, No.2. 1877.

Posted by: Petre November 19, 2019 06:02 am
Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Nice memories from the Russo-Turkish War, 1806-1812

https://drive.google.com/open?id=1GRN7Ps-x7vyVghSi20nMZ48_vURHHxFH

Posted by: Petre December 07, 2019 05:37 am
Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

The Notes of Ataman Denisov. 1763-1841 // Russkaia Starina, No.3. 1875 (text : A.P. Cebotarev)

1808-1811.
În timp ce trupele ruse luptau cu francezii în Prusia, Napoleon a reusit sa-l remonteze pe Sultan împotriva Rusiei, iar trupele noastre, pregatindu-se pentru un razboi cu Turcia, au ocupat toate posesiunile turcesti aflate pe malul stâng al Dunarii. Atamanul trupelor de cazaci Platov a primit si el dispozitii sa vina din Prusia cu cele 15 regimente de cazaci de Don în Armata noastra de Moldova. …
Denisov a primit un regiment, numit dupa numele sau. Cazacii au plecat în scurt timp. … Denisov si-a gasit brigada deja în Moldova, în loc. Tecuci, de unde toamna cazacii au plecat în satul Martinesti, dupa care în loc. Râmnic si mai deparele la Dunare, nu departe de Braila. …
În primavara 1809 regimentele lui Denisov … au stationat la Buzau si în satul Privale(?), nu departe de Galati. Pe 28 mai Armata noastra a trecut Dunarea. Denisov si alti doi generali de cazaci (Ilovaiski si Kuteinikov) au fost trimisi înainte, pentru a culege informatii despre inamic. Cazacii au capturat un curier trimis de Marele Vizir la Braila. … au confiscat de la turci un mare numar de vite si au înzestrat cu ele întreaga armata. Dupa aceea Denisov, împreuna cu Platov, au luat Babadagul si de acolo au pornit spre Hârsova si mai departe, la Satischioi (Crucea) si alte sate de tatari. Localnicii au fugit, iar inamicii s-au aratat doar aproape de Cernavoda, în numar de 4.000. La Kiustenge (Constanta) statea un pasa cu 2-3.000 de trupe, iar în apropiere de Dunare, în satul Rassevat (Rasova), se afla Seraskerul (Mare Comandant) cu 7-10.000 trupe. Ciocnirile au fost neînsemnate. Armata noastra s-a deplasat la Satischioi si la Kiustenge. Denisov a fost trimis înainte cu cazacii si cu doua regimente de dragoni, pe care la comanda gen.maior graf Pahlen. Cu aceste forte putine Denisov trebuia sa stea la Kiustenge si sa-l tina pe loc pe inamic.
Pe o ploaie torentiala cu tunete si fulgere, trupele au mers spre locul stabilit. «Era asa de întuneric de nu-ti puteai vedea blana calului» … Denisov si-a adunat trupele pe o singura coloana. În ciuda întunericului si lipsei calauzelor, col. Efremov, care mergea în fata, l-a dus pe Denisov direct la Kiustenge. Aici au ramas câteva zile, dar dragonii si o parte din cazaci au fost ceruti la Armata, pe care dupa moartea feldmaresalului Prozorovski o comanda Cneazul Bagration.
” Pentru ca pozitia mea era aproape de Armata principala, care împresurase deja Kiustenge, am mers personal la Atamanul trupelor de cazaci Platov, pentru a primi ordine si a afla despre viitoarele noastre actiuni. Pe Platov l-am gasit chiar în apropierea cetatii, în cimitir, dormind pe pamânt, de aceea, nedorind sa-l deranjez, am mers la noul Comandant Sef, Cneazul Bagration, pe care l-am gasit tot în apropiere, pe o colina, când termina de servit dejunul. M-a primit foarte binevoitor si chiar a avut amabilitatea sa purtam o discutie respectuoasa si a dat ordin sa fiu revigorat cu ce mai ramasese de la dejun si cu vin. Stând aici putin, m-am întors la Atamanul Platov, caruia i-am raportat despre toate actiunile mele.
În aceeasi zi, la apusul Soarelui, am primit dispozitie sa plec imediat la Dunare, la Cernavoda, cu 4 regimente de cazaci, în întarirea gen. Miloradovici, care cu un Corp special, statea acolo si supraveghea miscarile Seraskerului. Mi s-au dat deasemenea indicatii verbale de la Platov ca, ajungând la trupele lui Miloradovici, sa execut ordinele acestuia dar sa ramânt tot timpul separat de Corpul sau. … Am plecat imediat cu regimentele în mars … ploua cu tunete si fulgere, dar locurile fiind cunoscute, n-a fost greu sa tinem drumul, însa totul a fost foarte obositor …
Dupa doua sau trei zile Comandantul Sef Cneaz Bagration a ajuns cu întreaga armata la Corpul gen. Miloradovici si, dupa cum îmi amintesc, în noaptea urmatoare am pornit contra Serasker-pasei care se gasea la Rassevat, lânga Dunare. Eu m-am aflat în detasamentul Atamanului Platov …
Book : Russian High Comanders. M.I. Kutuzov. Documents. 1952.

22 may, 1811, Bucuresti
Report of gen. Kutuzov to the Emperor Aleksandr 1 about struggle against robberies in Moldavia and Valahia.

Am datoria sa raportez Majestatii Voastre Imperiale ca, mult înaintea venirii mele, au aparut în aceste principate jafuri la drumul mare si în alte locuri, care au cauzat, cum s-a vazut pâna acum, în mare parte atacuri asupra oamenilor de rând în casele lor si pe drum. Dupa cum s-a observat, aceste afronturi provin de la dezertorii fosti în compania de panduri si de la kîrjalii care s-au mutat aici împreuna cu bulgarii, de pe malul drept al Dunarii. Primii dintre acestia se afla la Orsova, unde, aliindu-se cu turcii, îi cheama la ei pe kîrjalii, deprinsi cu astfel de treburi, iar de acolo îsi fac drum peste munti si invadeaza Mica Valahie pentru jafuri, având adaposturi permanente în defileul de lânga Baia-de-Arama. Se iau masuri active pentru a-i nimici pe acesti ticalosi cu acele mijloace de care dispune guvernarea locala, iar eu, nefiind în masura sa le dau nici cel mai mic detasament, din lipsa de trupe usoare, am folosit 300 croati, alcatuind din ei posturi îndeajuns de puternice, unul la Vârciorova în dreptul Ada-Kale, iar celalalt în defileul de lânga Baia-de Arma, încredintând celui mai destoinic comanda, trimitând patrule pe toate potecile care duc din Banat peste munti; cealalta parte a acestor croati i-am trimis în Mica si Marea Valahie sa-i caute pe tâlhari, si în plus am recurs la toate mijloacele de care am dispus pentru a curma aceasta sfruntare.
General-de-infanterie Goleniscev-Kutuzov

Posted by: Petre January 01, 2020 07:22 am
Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Another nice memories from the Russo-Turkish War, 1806-1812

https://drive.google.com/open?id=1X3KBwaMB4htxVDiTJWFKKg7QyduaY3idPowered by Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)