2nd Infantry Division (1941-45)
  • 1st Dorobanti Regiment Dolj
  • 26th Dorobanti Regiment Rovine
  • 31st Dorobanti Regiment Calafat
  • 9th Artillery Regiment
  • 14th Artillery Regiment

 Top
User Comments Add Comment
Adrian  (10 June 2010)
Bunicul meu, POPA R. MARIN s-a inrolat voluntar in armata romana in anul 1943, fiind repartizat in Regimentul 31 Dorobanti Calafat. A luptat pe frontul de est -Basarabia , Odessa, etc.- pana in vara anului 1944, fiind luat prizonier de catre trupele sovietice chiar in ziua de 23 August 1944. Din spusele lui, in ciuda armistitiului incheiat atunci, trupele rusesti au continuat sa ia prizonieri de razboi romani pana la sfarsitul lunii septembrie.
A fost inchis impreuna cu alte mii de soldati romani, germani, italieni, cehi, etc. in lagarul de munca de la Zaporojie pana la jumatatea anului 1945. in aceasta perioada a suferit deseori tratamente la limita supravietuirii, prin infometare, suferinte si boli prelungite, astfel incat, la parasirea lagarului avea o greutate de 39 kg!!! Multi dintre camarazii sai au sfarsit acolo, fiind ingropati in gropi comune. 
Din aminitirile sale despre razboi mi-a ramas intiparit in minte faptul ca aceasta perioada petrecuta in lagar l-a marcat mult mai mult decat luptele de pe linia I.
Din pacate, faptele de lupta si sacrificiile facute de el si multi alti romani care s-au inrolat voluntari pentru a-si apara tara nu au fost recunoscute deloc ulterior sau din pacate, prea tarziu.
Pastrez vii in suflet toate relatarile sale facute mie si fratilor mei in copilarie si adolescenta despre perioada din viata sa numita al doilea razboi mondial!
Cinste si memorie eterna! Dumnezeu sa-l odihneasca!
Popa R. Marin (07.08.1921 - 05.02.2000)

Nadia KoƧ  (2 February 2007)
Tatal meu Antuca Anton a crescut fara tata pentru ca tatal sau Antuca Stefan a plecat la razboi cand tatal meu avea un an si jumatate si nu s-a mai intors nici viu dar nici mort!As vrea sa aflu adevarul pentru ca taticul a trait cu speranta ca poate intr-o zi tatal sau pe care nu la cunoscut niciodata se va intoarce totusi.Taticul din pacate nu a reusit sa afle pentru ca in 1997 s-a stins din viata dar eu sant foarte dornica sa aflu amanunte despre bunicul meu erou.si rog din suflet pe cei care imi vor citi e-mailul (magdalenanadia AT hotmail DOT com) poate imi pot da relatii in legatura cu Antuca Stefan nascut in satul Bijghir comuna Buhoci judetul Bacau decedat in Odesa(niciodata nu am fost siguri de asta)poate ca e in viata?Eu sant stabilita in Turcia din 1996 dar mama e in viata si traieste in satul Bijghir.Va multumesc si sper ca voi afla amanunte in legatura cu marea mea dorinta(cine stie pate cineva i-si aminteste).Sa va ajute bunul DUMNEZEU!