Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War Website



Pages: (2) 1 [2]   ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 38. Heading for Stalingrad
Petre
Posted: June 21, 2020 05:06 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Source :
https://nordrigel.livejournal.com/

German map south-west Stalingrad :

https://yadi.sk/i/yhr67Mr8BC_ojQ
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: November 10, 2021 05:20 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Source - Web-site OST-FRONT (https://ost-front.info/)

NARA-T313-R355 pages ...
The War Diary, 4. Panzerarmee (Selections)

16 sept. 1942
Pe sectorul C.6 A actiuni ale tunurilor de asalt de ambele parti.
Pe întreg frontul C.6 A ziua a trecut fara evenimente deosebite. Pe sectorul Gruppe Schwedler, la 4 km nord Beketovka, dupa o pregatire de artilerie inamicul a trecut la atac cu forte de taria batalion cu sprijin de tancuri. Atacul a lovit la flancul stând al Div.20 inf rom, care executa rotatia fortelor ... A fost respins doar cu o contralovitura. ... Numeroase actiuni de carcetare în fâsia Div.20.
La Beketovka sunt de asteptat noi atacuri puternice.

17 sept 1942
Respinsa patrunderea unui tanc inamic în fâsia Div.20 inf rom, la nord-est Elha.

18 sept. 1942
Div.20 inf rom si 371. Inf.Div. au primit noile fâsii.

19 sept 1942
Pe sectorul C.6 A rom, în cursul unei cercetari masive în raionul 3 km sud-est Tundutovo, Div.2 inf a reusit sa captureze 17 bunkere si 27 prizonieri. Continuarea deplasarii s-a lovit de puternica aparare a inamicului.
Seful de Stat major al 4. Pz.A cu un avion si masina a vizitat trupele ...
La Div.20 inf a fost o scurta analiza a situatiei cu Cd-tul diviziei. Seful St.maj a atras atentia în mod deosebit ca trebuie continuate activ actiunile cu grupe de asalt si de cercetare, ramânând în contact strâns cu inamicul, obtinând neîntârziat informatii despre regruparile acestuia, întariri, puncte slabe, etc.
La PC al Reg.91 inf rom Cd-tul de regiment a raportat cu multa pricepere situatia, pozitiile inamicului si conditiile locului. Pe sectorul regimentului este foarte liniste, efectivele inamicului sunt formate în principal din oameni de 40-50 de ani, luati de la caruta. Cînd Seful St.major a dispus sa se execute cercetare activa si sa se caute îmbunatatirea pozitiei, i s-a raportat ca deja se pregatea o operatie de asalt.

20 sept 1942
Pe sectorul C.6 A rom, în fâsia Div.1 inf inamicul a executat o patrundere spre Malîe Derbetî, care a fost respinsa. Tot fara succes doua patrunderi la flancul stâng al Div.2 inf. ...
S-a tras asupra unor transporturi germane în raionul Sadovoe-Hanata-Ketcenerî-Shebenerî si la sud, de la posturile de paza române (urmare folosirii pe scara larga a actiunilor de diversiune de catre rusi, cu uniforme si camioane germane). Se impune organizarea unui raion de baraj la est de traseul Elista-Ketcenerî-Shebenerî-Obilnoe-Sadovoe.

21 sept 1942
În noaptea 20/21.9 inamicul ... Pe restul frontului Gruppe Schwedler si deasemenea pe sectorul C.6 A rom actiunile de lupta s-au limitat la schimburi de focuri de artilerie.
În raportul primit de la 6. Armee se spune ca nu este de asteptat sfârsitul luptelor pâna la sfârsitul lunii. În acest caz Operatia ”Frunzele toamnei” nu poate fi începuta mai devreme de 3-5.10. Deoarece inamicul în fata Gruppe Schwedler este vizibil slabit, exista o buna posibilitate de a îmbunatati pozitiile initiale pentru operatie, printr-o lovitura limitata cu Div.20 inf rom si cu 297. Inf.Div ...
Cd-tul 4. Pz.A respinge aceasta idee, considerând ca Div.20 inf rom nu poate obtine succesul, dupa cum s-a demonstrat în multe alte ofensive ale românilor. ...

22 sept 1942
Pe frontul C.6 A rom si al Gr. Schwedler situatia fara modificari. În adâncimea flancului de sud-est al 4. Pz.A activitatea inamicului în crestere. În noaptea 21/22.9 Div.4 inf rom si în ziua de 22.9 a respins câteva patrunderi la nord Sharnut si la 6 km est Sherbinin(?). în fâsia Div.1 inf rom un atac al inamicului de la Bol. Ceapurniki a fost respins.
Cd-tul 48. Pz.Korps a exprimat nelinistea sa legata de masurile de pregatiri pentru iarna ...

23 sept 1942
Pe sectorul C.6 A rom în fata frontului Div.4 inf la sud-est Sharnut a fost observata continuarea întaririi inamicului, ceea ce poate spune despre un atac iminent. Doar în cursul noptii a avut loc un atac sustinut cu focul artileriei inamice, din directia nord spre Sharnut; acesta a fost respins. În fâsia Div.1 inf rom respinsa o patrundere nereusita a rusilor de la Bol. Ceapurniki, de taria companie.
12.00. Seful St.maj 4. Pz.A a zburat la Heeresgruppe. La problemele ridicate a primit raspunsuri de la gen.obst baron von Weichs.
Operatia ”Frunzele toamnei” nu poate fi executata de MU slabite în urma actiunilor ofensive curente ale 6. Armee. ... Românii nu pot lua parte la ofensiva, din motivele cunoscute ...
Seful St.maj 4. Pz.A a raportat apoi situatia, atragând în special atentia la flancul sudic (Div.4 inf rom) si la faptul ca Armata nu are nicio rezerva.

24 sept 1942
Pe sectorul C.6 A rom noaptea inamicul a întreprins doua patrunderi fara urmari – la sud Sharnut si dinspre Bol. Ceapurniki. În prima jumatate a noptii, inamicul s-a retras de pe sectorul sudic al Div. 4 inf rom, la sud si sud-est Sharnut. Grupele de asalt române au mentinut contactul cu ariergardele inamicului.
17.45. Seful Dir.Op. a Heeresgruppe a comunicat ca OKH a luat o noua hotarîre privind 16. Inf.Div moto, care acum trebuie sa-si mentina aliniamentul ocupat. Pentru a ajuta frontul ei, românii vor trebui desfasurati si mai spre sud. Oberst Winter a mai spus ca H.Gr considera asta clar imposibil. A fost emisa o directiva preliminara.

25 sept 1942
În scrisoare adresata de Cdt. 4. Pz.Armee catre Cd-tul C.6 A rom a fost exprimata o multumire speciala pentru Div.4 inf rom, care în luptele din ultimele zile a respins cu succes toate atacurile inamicului, si-a mentinut în totalitate pozitia si a fortat inamicul nu doar sa opreasca atacul, dar sa se si retraga la est de linia de lacuri si mlastini. În legatura cu acestea, Cdt armatei mentioneaza necesitatea de a executa cercetari energice, pentru a mentine contactul cu inamicul si a asigura legatura cu 16. Inf.Div moto, pentru a exclude orice surprindere din partea inamicului.

This post has been edited by Petre on February 21, 2022 10:30 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: November 20, 2021 05:31 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Source - Web-site OST-FRONT (https://ost-front.info/)

NARA-T313-R355 pages ...
The War Diary, 4. Panzerarmee (Selections)

26 sept. 1942
În noaptea 25/26.9 Div.4 inf rom a respins patrunderile inamicului la cota 14 km sud-est Sadovoe si dinspre Ingn-Teriaci. Inamicul cu forte de taria doua companii a reluat atacul de la Bolshie Ceapurniki spre sud, contra Div.1 inf rom. Din primul raport al C.6 A rom, atacul a fost respins; dupa aceea s-a aflat ca românii au pierdut cca. 300 m teritoriu. Au fost respinse patrunderile unor grupuri puternice de asalt sprijinite cu foc puternic de la Bol.Ceapurniki spre sud-vest, contra flancului drepr al Div.2 inf rom.
Ziua, pe întreg frontul C.6 A rom a fost liniste.

27 sept.
Noaptea de 26/27.9 a trecut cu actiuni de lupta însufletite. Pe sectorul C.6 A rom, Div.1 inf a respins o patrundere la sud de Bol. Ceapurniki. Puternicul atac inamic de la Bol.Ceapurniki asupra flancului drept al Div.2 inf a devenit o lupta cu succese alternative, care a durat toata ziua; la sfârsit, fosta linie a frontului era iar în mâinile românilor.
Toata noaptea activitatea aviatiei inamicului.
(...) La OKH, în locul gen.obst. Halder a fost numit gen.d.inf. Zeitzler.

28 sept
La mijocul frontului C.6 A rom a fost observata deplasarea unor subunitati moto. Aceasta, precum si indicatiile dezertorilor ..., permite presupunerea ca se pregateste o ofensiva a inamicului.

29 sept
Asteptata ofensiva a inamicului a început mai repede decât se astepta. În zorii 29.9 ... cu importante forte cu sprijin de tancuri si motorizate, a atacat în câteva locuri fâsiile Div.4 si Div.1 inf rom. În fâsia Div.4 inf au reusit sa rupa frontul la est Sadovoe, au ocupat satul si au înaintat spre vest. La flancul sudic al diviziei la început situatia era neclara. În fâsia Div.1 inf inamicul a luat Semkin si Tzatza, dar nu a mai înaintat. Linia frontului aici în a doua parte a zilei trecea de la capatul de nord Lac Barmantzak, vest Semkin, cota 3 km sud Tzatza, apoi la fel ca înainte.
C.6 A rom a ordonat Div.4 inf, cu fortele capabile ramase, sa blocheze inamicul la Sadovoe. Div.1 inf trebuia cu un regiment sa execute un contraatac de pe directia nord-vest Semkin asupra patrunderii aparute acolo.
06.30. 4. PanzerArmee a primit primul raport despre ofensiva rusilor de la Gr.german de legatura (DVK.16). Capacitatea redusa de lupta cunoscuta a fortelor române a impus evaluarea situatiei ca foarte serioasa si de presupus ca rusii dupa ce iau Semkin si Tzatza vor contiinua sa detina initiativa si ca vor reusi o spartura mare în noul front al apararii si vor distruge toate comunicatiile din spate ale armatei.
Aparent nu pare o puternica operatie din planul rusilor, ci mai degraba cu scop de abatere a atentiei. Însa în situatia data, posibilitatile românilor nu sunt suficiente pentru a fi respinsi si a reface situatia. Cdt. Armatei a dispus aducerea imediat a 14. Pz.Div.(gen. Heim). Un grup de lupta din compunerea ei a fost trimis în mars în raionul Tinguta, grosul fortelor urmând a veni a doua zi. Armata doreste ca îndata ce 14. Pz.D se concentreaza în totalitate în raionul Tinguta, functie de evolutia situatiei, sa execute o contraofensiva si sa recupereze vechile pozitii ale românilor.
În fâsia Div.4 inf rom, inamicul patruns pe la Sadovoe, lichidând ultimele puncte de rezistenta ale românilor, s-a desfasurat catre nord si a atacat pe directia cota 10 km sud Tundutovo, încercând sa ajunga în spatele românilor care se aflau pe frontul de la Malîe Derbetî. Aceasta înaintare a putut fi stopata doar la sud de Tundutovo, aceasta în mare masura datorata ofiterului german de legatura de la divizie si maiorului Troitzch, trimis de la St.maj armata, care la fata locului au adunat toate fortele române la îndemâna si începând de seara au construit un nou front defensiv la sud si sud-vest Tundutovo, pe râul Almata. Comandamentul român (de la C.6 A si de la Div.4 inf) nu a fost prezent. Nu a întreprins nimic, decât a cerut 4. Pz.A sa contraatace. Armata a trebuit sa se implice, conducând batalioanele independente.
15.15. Comandantul a ordonat telefonic C.6 A rom sa ocupe apararea cu toate fortele disponibile pe aliniamentul general colhoz Zavet Ilici – Tundutovo, pentru a bara desfasurarea inamicului spre nord. La Komintern si la sud-est unitatile Corpului trebuie sa-si mentina pozitiile. A mai fost transmis românilor ca armata pregateste masuri pentru refacerea situatiei si vor fi aplicate nu mai devreme de mijlocul 30.9. Pâna atunci Corpul trebuie sa faca fata cu fortele proprii. Pozitia Div.1 inf trebuie mentinuta negresit.
17.00. 16. Inf.Div mot informeaza telefonic ca este în contact cu unitatile rom despartite de Div.4 inf. Rusii înca nu i-au atacat, la fel si grupul de la Sharnut. Românii au interceptat o radiograma a rusilor despre ruperea frontului si dezvoltarea ofensivei la Tundutovo. 16. Ind.Div mot a primit comanda acestor unitati românesi le-a dat ordin în niciun caz sa nu permita largirea patrunderii spre sud.
În a doua parte a zilei s-a stabilit ca în ciuda rapoartelor române, sectoarele de frond la defileele dintre lacurile Barmantzak si Tzatza si dintre lacurile Tzatza si Sarpa nu au fost închise. 4. Pz.A a trimis acolo o patrula de motociclisti care n-a gasit niciun român, dar la reperul 12,2 (2 km nord-vest Semkin) a întâlnit rusi, câtiva au fost luati prizonieri. Seful St.maj Armata la 16.30 l-a sunat pe cpt. Erasmus (la DVK.16) si i-a transmis ordinul pentru Cdt. C.6 A, sa trimita imediat un ofiter din st.maj la Armata, si deasemenea sa puna treburile în ordine. Pâna seara neaparat trebuiesc închise bresele la defilee. Cpt. Erasmus va transmite ordinul personal.
22.40. Cpt. Erasmus raporteaza ca nu a gasit niciun ofiter din comandamentul C.6 A rom, toti sunt plecati la defileul dintre Barmantzak si Tzatza. Frontul defensiv slabit al Div.1 inf este mentinut de B.2 / Reg.39 si un batalion de vânatori. Înca un batalion de vânatori se afla în rezerva la 5 km vest Tzatza. Seful St.maj Armata a cerut din nou ca românii în cursul noptii cu toate fortele disponibile sa organizeze apararea si sa lamureasca unde se afla regimentele. A fost data aceasta responasbilitate ofiterilor germani de legatura de la diviziile române. Românii trebuie sa înteleaga foarte bine ca în zori rusii continua ofensiva.
Întreaga zi de 29.9 a trecut sub semnul unei crize permanente. Au aparut raportari improbabile, s-au înmultit zvonurile exagerate. Diviziile române au cerut insistent sprijin imediat si ajutor de la 4. Pz.Armee. ... Armata asteapta ca 14. Pz.Div sa se concentreze în totalitate...
Pentru protectia sa nemijlocita, 4. Pz.Armee a stabilit o baterie grea de artilerie a.a si o baterie româna pe înaltimea de la 2-3 km sud-est Plodovitoe.

30 sept
Div.4 inf rom a ocupat un front defensiv pe r. Almata, la sud si sud-vest Tundutovo. La Sadovoe inamicul a ramas linistit toata ziua. Conf. raportului primit de la DVK.16 la 05.15, se pare ca dusmanul si-a retras unitatile spre Sadovoe si Ungn-Teriaci, pentru a le deplasa apoi spre nord.
De la 5.50 la Cartierul general al Armatei a început sa se auda zgomotul luptelor din directia est. La 5.15 cpt. Erasmus (DVK.16) a raportat ca la vest Semkin inamicul a rupt apararea Div.4 inf rom iar românii s-au retras pâna la panta dealului aflat la vest de istmul lacurilor. Batalionul de rezerva care statea în spatele acestui sector a primit ordin ”sa atace” si a iesit la 6.00. Inamicul cu forte reduse a intrat la Dubovîi Ovrag; se executa o contralovitura.
Rapoartele urmatoare aratau ca a fost ocupat Vasiliev, pe sectorul sudic al Div.1 inf. Ofensiva inamicului pe directia Semkin a fost executata cu forte de taria regiment, cu sprijin de artilerie, instalatii de rachete, si numeroase aruncatoare si a avansat pe directiile nord si nord-vest. Inamicu a dispersat unul dupa altul cele doua batalioane române aflate aici; B.2/Reg.39 s-a retras pe la Zaharov spre vest, batalionul de vânatori de la reper 12,3 catre nord-vest. La est Plodovitoe a aparut o bresa. Rusii au ocupat repede o înaltime la 10 km est Plodovitoe si au avansta pe la Zaharov catre vest si nord-vest. Efectul contraloviturii batalionului român de vânatori nu a fost vizibil.
Ca rezultat a doua atacuri de la Bol. Ceapurniki spre sud, inamicul a înaintat 2 km, dupa care a fost oprit printr-o contralovitura; înca un atac pe directia vest a fost oprit din fasa.
De la un grup al Div.4 inf rom, ramas despartita de C.6 A la Sharnut si la sud-est Sadovoe, au venit coontinuu rapoarte alarmante, care erau cel putin exagerate. Grupul si-a mentinut pozitia ”în ciuda neîntreruptelor atacuri ale fortelor superioare inamice”. În raionul Sadovoe s-a reusit refacerea legaturii cu unitatile încercuite la est de sat. Un grup de români, cca. 200, aflat la vest de Sadovoe, s-a retras fara niciun motiv spre vest si pâna seara n-a putut fi localizat.
Unitatile care se aparau pe r. Almata, din fata carora inamicul s-a retras în totalitate, au înaintat spre sud 2-3 km cu scopul de a închide spartura frontului.
Dupa ce a sosit 14. Pz.Div, i-a fost subordonat întregul front sudic al C.6 A rom, pâna la linia statia Abganerovo – capatul de nord lac Tzatza. Divizia a primit ordin sa opreasca înaintarea inamicului peste linia lacurilor Barmantzak – Tzatza, dupa care sa respinga inamicul catre est si sa refaca frontul pe linia generala Vasiliev – capatul nordic lac Tzatza, dupa care sa organizeze aici apararea cu fortele unitatilor române.
Dupa venirea fortelor principale ale 14. Pz.Div, s-a executat o ofensiva pe directia sud si a fost refacuta situatia în raionul Arhan-Semen (20 km sud-est Sadovoe) – Mal.Derbetî – Tundutovo – Sadovoe. Au fost atinse vechile pozitii, pe care au fost amplasate din nou unitatile române.
C.6 A rom a reprimit comanda asupra tuturor unitatilor Div. 1 si 2 inf, care se afla la nord de linia Tinguta – capatul de nord lac Tzatza. Misiunea lor – mentinerea aliniamentului actual în orice situatie si reluarea controlului asupra Dubovîi Ovrag.
Cu fortele primelor tancuri venite si cu mici subunitati de motociclete s-a reusit stoparea ofensivei inamicului la est Plodovitoe, eliberarea cotei 87,0 si împreuna cu unitatile române retrase la vest s-a executat un atac general cu tancuri, avansând cca. 4 km si în acest fel blocând patrunderea inamicului.
La flancul nordic al Div.1 inf rom încercarea de a relua Dubovîi Ovrag printr-o contralovitura rapida nu a avut succes. Patrunderea inamicului a fost blocata ferm la sud, la vest si la nord-vest de sat.
În fâsia Div.2 inf rom, nicio actiune deosebita.
Experienta ultimelor doua zile arata ca esaloanele de comanda germane în subordinea carora se afla deja sau se prevad unitati române, pot ajunge în situatia ca aceste trupe sa înceapa retragerea fara ca inamicul sa atace, doar de la intensificarea tirurilor inamicului, iar rapoartele privind situatia sa ascunda tabloul real si sa dea informatii gresite despre dispunerea trupelor proprii si de regula sa exagereze fortele inamicului.
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: November 30, 2021 10:54 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Source - Web-site OST-FRONT ( Front ) (https://ahistory.info/)

NARA-T313-R355 pages ...
The War Diary, 4. Panzerarmee (Selections)

11 oct. 1942
Situatia inamicului în general fara modificari. Aviatia a raportat la 100 km est Budionovska inamic numeros, pe toate drumurile la nord canalul Manîci deplasari de trupe. În fata frontului sudic al C.6 A rom, în raionul Ungn Teriaci si la est Mal. Derbetî, la fel miscari active de masini. Inamicul se instaleaza în teren în fâsia Div.1 inf rom, pe istmul dintre Lac Tzatza si Lac Sarpa. La est Otradnîi, traversari cu bacurile peste Volga.
4. Panzerarmee a trimis informatii despre întrebuintarea fortelor :
- 29. I.D moto si 24. Pz.D cu comanda 48. Pz.Korps se muta la H.Gr.«A»;
- 14. Pz.D se scoate pentru refacere în raionul Millerovo;
- 16. I.D. ramâne în raionul Elista-Yashkul, pe sectorul pe care va veni A.4 rom.

12 oct. 1942
... Zboruri active ale aviatiei inamice, aruncate bombe în spatele C.6 A rom,
Mai ales asupra statiilor Kotelnikovo si Tinguta.
Continua traversari intense peste Volga la Beketovka.
71. I.D se preda în compunerea 6. Armee.
4. Panzerarmee trimite ordinele preliminare pentru Operatia «Frunzele toamnei» ... inamicul trebuie distrus în raionul Krasnoarmeisk-Beketovka-padure vest Beketovka-sud si sud-est Ivanovka, si trebuie ocupat malul Volga între Krasnoarmeisk si Kuporosnoe. ... Misiunile Corpurilor :
- 48. PanzerKorps (Div.20 inf rom, 14. si 24. Pz.D, 29. I.D moto) rupe apararea inamicului între reper 125,5 si marginea de sud valea Elha, înainteaza pâna la limita dealurilor sud-est Starîi Otrad si la vest reper 110,4. ...
În urmatoarea etapa a operatiei se planifica atacarea inamicului la Ivanovka de la nord si respingerea lui spre pozitiile C.6 A rom.
...
- C.6 A rom va trebui sa fie pregatit, ca îndata ce devin certe rezultatele ofensivelor 48. Pz.Korps si 4. Armeekorps spre sud, asupra Ivanovka-Semisotov, sa treaca la ofensiva la est de calea ferata, între statiile Tinguta si Tundutovo, catre nord pentru a ocupa înaltimile de la vest Semisotov. Pentru aceasta, pâna la orele Y din ziua X, trebuie sa concentreze mare parte din rezervele Div.1 inf si cele ale Corpului, înapoia centrului fâsiei Div.2 inf, formând din acestea o puternica grupare mixta de arme. Si sa o pregateasca de ofensiva la vest de Shchinin, la reper 114,3. Unitatile Div.2 inf trebuie sa fie pregatite sa se alature acestei ofensive.
În cazul unui succes neasteptat al ofensivei tancurilor la la Krasnoarmeisk, se poate pune problema întrebuintarii gruparii Corpului din raionul sud Bol. Ceapurniki pentru un atac pe directia nord, pentru a stabili acolo o jonctiune cu Panzerkorps. Pentru a rezolva aceasta sarcina, trebuie executat un studiu si stabilite posibilitatile operative.
În rest, misiunea Corpului ramâne apararea pozitiei proprii.

13 oct. 1942
Pe sectorul C.6 A rom noaptea s-au executat 7 patrunderi inamice, fiecare cu pâna la 60 oameni, de la Dubovîi Ovrag contra frontului Div.2 inf rom, care au fost respinse în parte prin contralovituri. Au ramas fara succes si patrunderile inamicului la sud-vest Bol. Ceapurniki.
Pentru executarea ordinului Fuhrerului de a reduce cu 10% statele majore ale Corpurilor, Seful St.maj 4. Pz.A a dispus trimiterea la trupe a 10 subofiteri si 31 soldati. În baza sarcinii date de Fuhrer OKH, s-au dat dispozitii pentru formarea Subunitatii de alarma a 4. Pz.A (o companie de infanteristi, Cdt. ob.lt. doktor Bote).

14 oct. 1942
Noaptea, 34 raiduri ale avioanelor inamice ...
La toate trei diviziile C.6 A au existat incursiuni pentru cercetare prin lupta de ambele parti. În fâsia Div.1 inf rom la nord-vest Tzatza grupuri mici de inamici au patruns printre pozitiile românilor si au înaintat pe directia sovhoz Privoljska (7 km nord-vest Tzatza); acolo au fost încercuie si lichidate în cursul zilei.
Aviatia rusa a ramas activa si ziua au aruncat bombe la statiile Abganerovo si Tinguta.

15 oct. 1942
În noaptea 14/15.10 pe sectorul 4. Pz.A observate 35 zboruri ale aviatiei inamice ... La statia Tinguta avariata calea principala, care a fost reparata în cursul zilei. În rest, doar câteva patrunderi de cercetare ale inamicului, la Dubovîi Ovrag, la sud Bol. Ceapurniki în fâsia Div.2 rom inf, deasemenea la flancul stâng al 371. I.Div.

This post has been edited by Petre on February 21, 2022 10:29 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: December 19, 2021 03:21 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Source - Web-site Ost-Front (https://ahistory.info/)

NARA-T313-R355 pages ...
The War Diary, 4. Panzerarmee (Selections)

01 oct. 1942
Cartierul general Armata – la Verhne Tsaritsînski.
În prima parte a zilei la Verhne Tsaritsînski s-a mutat si partea orerativa a St.major al Armatei. Deoarece în localitate erau înca unitati ale 24. Pz.D, amplasarea a fost însotita de dificultati semnificative. Din lipsa oricaror constructii mai mari, toate birourile St.maj au fost amplasate separat în colibe de chirpci departe una de alta, ceea ce a creat probleme în functionarea serviciului. Deoarece în sat la sfarsitul lunii august au fost lupte grele, toate ferestrele erau smulse, asigurarea cu geamuri a fost dificila iar cazarea în primele zile a fost foarte modesta si neplacuta.
Noaptea pe întreg frontul 14. PzD si al C.6 A rom a actionat aviatia inamicului, executând bombardamente si trageri din aer. Div.1 inf rom în cursul noptii prin lupte de strada a reusit sa intre iar în Dubovîi Ovrag, dar mare parte den sat este în mâinile inamicului.
În raionul Sadovoe rusii s-au retras destul de departe, iar Div.4 inf rom a putut sa ocupe din nou Sadovoe si sa stabileasca legatura cu unitatile de la est de sat si cu grupul lor din sud.
14. Pz.D a trecut la ofensiva... fiind refacuta situatia la est Plodovitoe, românii au venit si au ocupat vechile pozitii.
În fata restului frontului C.6 A rom ... nu au fost actiuni.
Comandamentul 48. Pz.Korps a preluat comanda 14. Pz.D, Div.4 inf rom si a unor unitati ale Div.1 inf rom.
Conform unui ordin capturat, rusii au planificat ruperea frontului românilor cu A.57 si A.51, zdrobirea apararii românilor si iesirea la calea ferata Abganerovo-Tinguta; acolo unitatile trebuiau sa treaca în aparare.
Din spusele prizonierilor, pe sectoarele C.6 A rom si al Gruppe Schwedler, trebuie asteptat un nou atac pe 2.10.
Fara îndoiala rusii obtineau succesul stabilit : noi trebuia sa trimitem 14. Pz.D în cu totul alta directie. Altfel, ofensiva rusilor a aratat clar ca românii sunt buni în aparare doar pe sectoare limitate si în conditii de contact strâns cu vecinii. Daca amplasezi patru divizii române, trebuie avut pe centru pe post de «corset» una germana. Amplasarea românilor la fel precum unitatile germane (în puncte de sprijin dispersate) poate duce la o catastrofa.
Aceste considerente au fost raportate la Heeresgruppe... s-a aratat si faptul ca 14. Pz.D nu poate fi mutata si ca trebuie sa ramâna înapoia acestui sector de front ... ca «echipa pentru incendii»... S-a cerut din nou un batalion geniu moto pentru 48. Pz.Korps, pentru punerea unor câmpuri de mine în fata frontului românilor, genistii lor nu sunt în masura asta.
Dupa refacerea partiala a situatiei, se pune din nou problema daca românii reveniti pe pozitii se vor mentine acolo sau dupa luarea «corsetului» se vor retrage iar.
Cdt. Armatei l-a chemat la el pe Cdt. C.6 A rom, gen.artilerie Dragalina, si au discutat fara translator problemele din ultimele zile, indicând aici faptul ca diviziile române, comandantii lor si micii comandanti au nevoie de prea multa îndrumare, comandantii trebuind sa comande efectiv, acestea sunt lucruri elementare care permit organizarea si executarea corecta si oportuna a apararii, mai ales tinând seama de efectivele combatante ale diviziilor române, care depasesc de doua sau mai multe ori pe cele din diviziile germane.

02 oct. 1942
Inamicul a încercat cu forte foarte mari sa rupa apararea germana între Elha si Volga. Razboiul s-a animat si pe fronturile de est si sud-est ale 4. Panzerarmee. Inamicul a atacat fara succes noaptea Sadovoe dinspre sud-est. Dar si atacul Div.4 inf rom de la Sadovoe spre sud-est, din cauza fortelor slabe, initial a trebuit oprit. 14. Pz.D a respins cu succes atacul inamicului pe spatiul dintre lacurile Tzatza si Barmantzak ...
La 9.00 48. Pz.Korps raporteaza ca situatia la Sadovoe nu este complet regularizata, si nu exista decât 14. Pz.D ... 4.PzArmee este de acord cu planul. Dupa cum raporteaza Seful St.maj 48. Pz.Korps, românii constituie o problema pentru scoaterea si înlocuirea batalionului de motociclete al 14. Pz.D ... pentru ca se pare nu au forte suficiente. Seful St.maj al Armatei arata ca rapoartele vorbesc totusi despre forte mari; nu se poate ca în doua zile sa fi suferit asa mari pierderi, cum spun ei; fara îndoiala, ei trebuie sa-si caute numerosii soldati pe la transporturi si în zonele din spate. (la 13.25 Cdt. Armatei a trimis o scrisoare la C.6 A rom în care a cerut sa fie readusi la unitatile luptatoare numerosii soldati aflati în raioanele din, si sa fie executate controale în spate cu patrule de politie si jandarmi).
48. Pz.Korps propune din nou predarea întregului sector de front de la defileul lacurilor, cu Div.1 inf rom aflata acolo, catre C.6 A rom.
La 9.15 DVK.16 a raportat la 4.Pz.Armee ca dininformatiile obtinute. C.6 A rom va fi gata sa preia mâine sectorul de front, pâna la Frolov. Un ordin corespunzator a fost transmis pe fir la C.6 A rom la 13.26.
În continuare în cursul zilei situatia la grupul Div.4 inf ronm în raionul 15 km sud-est Sadovoe a ramas necunoscuta, rapoarte nu s-au primit. Atacul executat de unitati ale Div.4 inf rom, cu sprijin de tancuri ale 14. Pz.D la nord-est Sadovoe a avansat spre est si ca rezultat au fost reocupate vechile pozitii la vest si sud-vest de Ungn Teriaci.
Pe sectorul C.6 A rom toata noaptea lupte la Dubovîi Ovrag.
Pâna la urma rusii, aducând noi mari forte, au reusit sa ocupe satul, precum si ferma de lapte la sud Bolshie Ceapurniki. Cd-tul Armatei a dispus Corpului sa renunte la planul de a reface aici vechea linie a frontului, deoarece continuarea acestei lupte sângeroase nu promite niciun succes românilor. Un ordin corespunzator a fost dat mai întâi verbal.
Cercetarea terestra si aeriana a descoperit în mars noi întariri rusesti în raionul Tzatza-Bol. Ceapurniki. Se vede ca rusii pregatesc repetarea atacului nereusit, pe un alt sector al frontului românilor. 4. Pz.Armee asteapta o noua ofensiva puternica ...
La 17.45 hauptman Erasmus (Sef B.Op. DVK.16) comunica doua cereri transmise de Cdt. C.6 A rom :
1) Sa fie returnate batalioanele geniu si cercetare de la Div.4 inf la dispozitia Corpului, pentru a fi introduse pe frontul dintre lacurile Tzatza si Barmantzak, care altfel nu va fi primit pentru aparare; altfel gen. Dragalina nu poate primi comanda asupra acestui sector;
2) Sa se aprobe retragerea frontului C.6 A rom pe linia : marginea de vest a lacului de la nord-vest de Dubovîi Ovrag – reper 43,3 – Morozov - 118,0.
Revenirea batalioanelor geniu si cercetare a fost aprobata de 4. Pz.Armee, dar cererea de retragere a frontului - nu. Problema fusese deja discutata de Cdt. Armatei cu gen. Dragalina. Gen. Dragalina avusese impresia ca de principiu Cd-tul nu avea nimic împotriva. De fapt Cd-tul acceptase doar o retragere a frontului pâna la marginea dealurilor ... pentru o economie de forte, si asa limitate, dar nicidecum o retragere pâna la Morozov.
Din cauza conditiilor pemanent în schimbare, Cdt Armatei a hotarât sa refuze în general orice retragere a frontului. Aici a fost facuta si remarca ca românii solicita aprobarea pentru retragerea frontului la orice situatie nefavorabila lor.
Raspunsul la ambele cereri s-a transmis la 0.50 / 3.10.
Pe ansamblu, tentativa ruseasca de asalt si ruperea frontului larg extins al C.6 A rom n-a avut succes.
La 18.10 Seful St.maj al Armatei, pe durata raportului de seara, a aratat din nou ca dupa refacerea situatiei 14. Pz.D trebuie plasata în spatele C.6 A rom; fara acest «corset» nu vom rezista mult timp, românii nu pot sa-si mentina pozitiile. În general, faro o «echipa pentru incendii» corespunzatoare în spatele MU române, nu s-a întâmplat niciodata nimic bun. Acest lucru trebuie înteles pâna la cele mai înalte esaloane !
MU mobile sunt în miscare tot timpul de pe un sector pe altul si, spre deosebire de infanterie, nu se stie unde vor ierna ...

03 oct. 1942
Pe sectorul 48. Pz.Korps Div.4 inf rom a respins o patrundere locala la sud-est Sadovoe. Pe sectorul C.6 A rom seara incursiuni ale inamicului contra Div.1 inf la nord Dubovîi Ovrag si contra Div.2 inf la sud-vest Bol. Ceapurniki; ambele respinse.

04 oct. 1942
Dupa o noapte linistita (doar la flancul drept al Div.2 rom inf câteva patrunderi inamice, usor respinse), la 7.00 a început atacul comun al 14. Pz.D si Div.4 inf rom, din raionul vest Sadovoe. Înca de la primele ore inamicul slab a fost înfrânt, la 8.30 se aflau în mâinile noastre înaltimile de la 10 km sud-est Sadovoe. Dupa iesirea pe vechea linie a frontului, Div.4 inf rom si-a regrupat unitatile si a trecut cu ele în aparare.
Deoarece mutarile inamicului în fata centrului frontului românilor nu se linisteau, aici a fost asteptat un nou atac al rusilor.
Prin telefonograma de la 16.50 a fost stabilita misiunea 48. Pz.Korps : dupa revenirea Div.4 inf rom pe vechile pozitii, scoate de pe front 14. Pz.D ...
Misiunea 48. Pz.Korps, în compunerea caruia ramân 14. Pz.D si Div.4 inf rom, consta în organizarea din nou a apararii în fâsia Div.4 inf rom si întarirea ei prin toate mijloacele. Din compunerea 14. Pz.D trebuie format un grup de lupta permanent gata de actiune, ca rezerva operativa, având în vedere si posibilitatea folosirii lui pe sectorul C.6 A rom.
Din data de 10.10 Div.20 inf rom iese din compunerea 4. Armee Korps si revine în compunerea C.6 A rom.

05 oct. 1942
Noaptea, foarte activa aviatia inamica deasupra sectoarelor C.6 A rom si al Gruppe Schwedler, cu lasari de bombe si trageri din aer.
Tabloul inamicului a ramas neschimbat.
Cdt. H.Gr. «B» a confirmat existenta planurilor de predare a 14. Pz.D la 6. Armee, care întâmpina probleme la Stalingrad. Gen.obst. Hoth a raspuns ca îndata ce inamicul afla de retragerea 14. Pz.D, va trece la ofensiva si are îndoieli fata de români. Din numeroasele afirmatii ale ofiterilor români se poate întelege usor ca ei deja nu se mai gândesc sa se apere, daca tancurile pleaca de la ei. Nici 29. Inf.D moto nu va mai fi trimisa la sud ...
Gen.obst von Weichs constata ca informatiile Cdt. 4. Pz.Armee dau cu totul «o alta situatie». Referitor la folosirea în acest fel a 29. Inf.D moto, el nu da nicio aprobare. O hotarâre finala va fi transmisa 4. Pz.Armee.
În prima parte a zilei Seful St.maj Armata a vizitat C.6 A rom si a inspectat locurile la este de Plodovitoe si în defileul lacurilor. Dupa o discutie cu Cd-tii Div.1 inf rom, Reg.5 vânatori si o sedinta cu Cdt. 14. Pz.D, s-a tras din nou concluzia ca scoaterea 14. Pz.D de pe acest sector nu este posibila (chiar si temporar). Românii se asteapta la un nou atac de tancuri, se pare ca deja au observat 16 tancuri inamice, ceea ce este foarte nesigur, si se plâng de efectivele combatante putine, etc.
Pentru a împiedica transferul 14. Pz.D sau a 29. Inf.D moto, ofiterul de legatura de la OKH a sunat la directia operativa a OKH si a raportat consideratiile Armatei. I s-a transmis sa astepte hotarârile pentru mersul opreratiei în continuare, dar în orice caz 14. Pz.D va fi data.
Pe baza experientei cu diviziile C.6 A rom, mai ales în ultima saptamâna, Seful St.maj 4. Pz.Armee a înaintat raport scris la H.Gr. «B» referitor la capacitatea de lupta foarte scazuta si la moralul MU române. Factorul principal : lipsa oricarei preocupari si a sustinerii morale din partea ofiterilor, asigurarea insuficienta cu provizii a efectivelor, nereusitele Cd-tului Corpului (cu toate eforturile lui). Pentru îndepartarea acestor puncte slabe trebuie intervenit cu mâna forte.
Referitor la folosirea diviziilor române a fost facuta o serie întreaga depropuneri; în acestea se vorbea de dispunere doar în aparare, pe fronturi relativ linistite, de organizarea de scoli de instructie pentru comandantii de plutoane si companii, de studierea amenajarilor genistice de toate felurile, de informari privind limitele eficacitatii tancurilor rusesti si metodele de lupta cu acestea, sprijin pe scara larga moral-psihologic pentru trupele române cu ajutorul fortelor germane si a mijloacelor de propaganda.
În încheierea acestei scrisori-raport s-a spus ca de principiu nivelul de pregatire al MU române trebuie ridicat, si ca chiar si dupa ridicarea corespunzatoare a nivelului de pregatire si a moralului de lupta al efectivelor române, românii vor putea fi folositi doar pentru rezolvarea unor misiuni ofensive usoare.

This post has been edited by Petre on December 20, 2021 10:09 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: January 30, 2022 03:35 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Source - Web-site Ost-Front (https://ahistory.info/)

NARA-T313-R355 pages ...
The War Diary, 4. Panzerarmee (Selections)

06 oct. 1942
În noaptea 5/6.10 aviatia inamica a fost neobisnuit de activa pe sectoarele 48. Pz.K si C.6 A rom. Raiduri puternice cu bombardiere sub acoperirea aviatiei de vânatoare, adânc în spatele ambelor Corpuri, cu lansari de bombe la Umantsevo si Plodovitoe.
În fata Div.4 inf rom în raionul est Ungn Teriaci, precum si în fata Div.1 inf rom în raionul est Tzatza, miscari intense de masini.
18.00 Primit Directiva Heeresgruppe B : ... Ordinul Fuhrerului ... necesar concentrarea tuturor fortelor disponibile pentru cucerirea Stalingradului. ... 29. Inf.D moto se disloca (Bat.geniu ramâne sa puna minele) pentru a putea acoperi flancul sudic al C.6 A rom, devenind rezerva operativa. 14. Pz.Div se transfera la 6. Armee.
Se respinge cererea pentru a roti un regiment al 29. I.D mot pe frontul de la sud Elha, în ajutorul C.6 A rom si pentru a muta într-un loc mai linistit instruirea contingentului tânar. Armata se teme ca si 29. I.D moto ar putea fi trimisa la Stalingrad.
Deoarece 4. Pz.Armee priveste cu îngrijorare situatia de la C.6 A rom si pe baza datelor de la cercetare asteapta aici o apropiata ofensiva sovietica, hotaraste sa mentina înca 29. I.D mot în actualul raion ...
În baza noii evaluari a situatiei, transmisa în directiva H.Gr. B, 4. Pz.Armee anuleaza ordinul înlocuirii unitatilor Div.20 inf rom si ale 297. Inf.D cu unitati ale 29. Inf.D moto.

07 oct. 1942
În cursul noptii din nou actiuni ale aviatiei inamice în spatele C.6 A rom, cu lansari de bombe, în special la Plodovitoe.
În ordinul 4. Pz.A se spune ca armata trebuie sa-si apere pozitiile actuale si sa se pregateasca de o ofensiva contra inamicului în fata sectorului 4. A.K. Dupa venirea Cdt. din concediu, 48. Pz.K preia comanda asupra Div.20 inf rom pe sectorul Harausun – sud „sarai” (3 km sud Elha) si a 29. Inf.D moto ...
Din 0.00 8.10 C.6 A rom preia din nou comanda asupra Div.4 inf rom.
C.6 A rom primeste misiunea sa-si apere pozitiile si, prin lungirea frontului Div.2 inf, sa disponibilizeze rezerve suplimentare, care trebuie concentrate în spatele Div.4 inf rom si la flancul nordic al Div.1 inf rom. Pe culmea dealurilor, linia generala cotele 43,3 – 17,8 -24,4 (la vest si nord vest Dubovîi Ovrag) trebuie amenajata o pozitie de baraj, astfel ca la ordinul Armatei sa se poata retrage acolo rapid. În rest, Corpul trebuie sa se ocupe de amenajari si de fortificarea pozitiilor prin toate mijloacele, aducând acolo toate fortele libere.
29. Inf.D moto ramâne în subordinea 4. Pz.A, gata în orice moment sa plece în mars spre ... sau pe directia generala Plodovitoe, pentru a intra pe pe sectorul C.6 A rom.

08 oct. 1942
... câteva actiuni ale grupurilor de cercetare si asalt ale inamicului pe frontul nordic al C.6 A rom.
Continua mutarile inamicului în fata frontului sudic al C.6 A rom, în raionul Ungn-Teriaci – Sahanat. Între lacurile Tzatza si Batmantzak se observa rotatia trupelor.
Din 8.10 Div.4 inf rom trece din nou în subordinea C.6 A rom.
Ordinul H.Gr. B : din 0.00 10.10, 16 Pz.D trece în subordinea 4. Pz.Armee. Misiunea diviziei ramâne sa acopere teritoriul dintre r. Manîci si C.6 A rom ...

09 oct. 1942
4.Pz.Armee transmite la H.Gr. B planul Operatiei „Frunzele toamnei”... Se mai transmit si o serie de solicitari total inutile ale unor esaloane române pentru acordarea de sprijin cu tancuri, din care reiese clar tabloul starilor de spirit vecine cu panica ale românilor în aceste zile.

10 oct. 1942
În noaptea 9/10.10 inamicu a atacat de trei ori cu forte de taria companie flancul drept si centrul Div.2 inf rom; el a fost respins, partial prin contralovituri. Ziua a fost deasemenea activ. Un detasament rusesc de 40-60 oameni a reusit sa patrunda în apararea românilor la vest Dubovîi Ovrag; seara situatia a fost restabilita, inamicul a fost respins pe vechile pozitii.
Cd-tul Armatei a vizitat PC al Reg.93 inf din Div.1 inf rom si a avut acolo discutii cu Cd-tii C.6 A rom, Div.4 inf rom si Reg.93 inf. Scopul vizitei a fost sa verifice organizarea apararii la ambele capete ale acestei divizii, pentru a evita posibilitatea unei patrunderi a inamicului. Apoi Cd-tul a verificat apararea la Malîe Derbetî ...
Cd-tul a fost interesat în special de apararea a.tc, pâna acum neasigurata în modul necesar. La Div.4 inf rom domnesc conceptii total eronate, care trebuie corectate la fata locului. În primul rând s-au dat indicatii sa fie amenajate adaposturi acoperite, invizibile pentru tancuri.

This post has been edited by Petre on February 21, 2022 10:31 am
PMEmail Poster
Top
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Pages: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 






[ Script Execution time: 0.2807 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]